22_03_29_erdmost_nincskep

Minden, amit a koronavírus-oltásról tudni kell!

22_03_29_erdmost_nincskep

Minden, amit a koronavírus-oltásról tudni kell!

Gyakorlatilag a vírus megjelenése óta terjednek félinformációk a vakcináról, ezért az Érd FM 101.3 reggeli műrorában Dr. Berzéki Ferenccel, a Százhalom Egészségügyi Központ orvos-igazgatójával beszélgettünk a fontos kérdésekről – például hogy választható lesz-e, vagy hogyan véd minket az oltás.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szomszéd település oxyológus szakorvosa január 6-án már megkapta az első oltást, a második adagot január 27-én veszi fel. Azt mondta: úgy gondolja, nekik, egészségügyben dolgozóknak kell példát mutatni, annál is is inkább, mert véleménye szerint a további tragédiákat csak az oltás beadatásával kerülhetjük el. 

HALLGASSA MEG AZ INTERJÚT DR. BERZÉKI FERENCCEL!


„A Pfizer–BioNTech vakcinája egy viszonylag új technológiára épül. Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS-molekulát tartalmaz. Tehát nem egy gyengített, esetleg elölt vírust kapunk, mint sok más vírus elleni védőoltásnál. Az mRNS gyakorlatilag egy olajos burokban van, rákapcsolódik egy sejtre, amibe így a molekula be tud csusszanni. Az mRNS a sejtet a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjének gyártására utasítja, amire az immunrendszer reagál majd. Így gyakorlatilag anélkül meg tudjuk tanítani az immunrendszerünket egy vírus felismerésére és leküzdésére, hogy felmerülne a megbetegedés kockázata.”

Fontos, hogy az első oltás után még nem vagyunk védettek a vírus ellen. Az összes engedélyre váró vagy engedélyezett védőoltás 70-95 százalékos védettséget ígér, de a Pfizer–BioNTech vakcinájából két adagra van szükség ehhez, amit 21 napos különbséggel adnak be. A hatékony védettség a második injekció után alakul ki.

Ezért van az, hogy nem lehet annyi embert beoltani, ahány vakcina van az országban. A védettséghez két oltás kell, így fontos, hogy az első oltás után 21 nappal rendelkezésre álljon a második adag.

Egyelőre csak a Pfizer–BioNTech vakcinája elérhető itthon, de mire a lakosság nagy része az oltás közelébe kerül, előfordulhat, hogy már más is lesz. A kormány azt ígérte, hogy mindenki választhat majd.

Dr. Berzéki Ferenc beszámolt arról is, hogy a Százhalom Egészségügyi Központban mindenki felveszi az oltást, ezzel szemben Bárány Zsolt, az érdi Dr. Romics László Egészségügyi Központ igazgatója a héten a Bundáskenyérben azt nyilatkozta, hogy munkatársainak a fele kérte az oltást. (Fontos tudni, hogy a munkáltatók nem kötelezhetik a koronavírus elleni védőoltás beadatására a dolgozóikat, és sem hátrány, sem előny nem kapcsolódhat a munkavállalóknak ehhez a döntéséhez!) 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email