22_03_29_erdmost_nincskep

Frissítés: Érd kapta a legkisebb összeget a megyei jogú városok között

22_03_29_erdmost_nincskep

Frissítés: Érd kapta a legkisebb összeget a megyei jogú városok között

1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott tizenegy hazai nagyváros, azok után, hogy a miniszterelnök megfelezte a kkv-szektor iparűzési adóját, Érd kötelező önkormányzati feladatok ellátására 211 millió forintot kapott, ez félmilliárddal kevesebb, mint a 2019-es támogatás.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Lengyel Péter, a Szövetség Érdért frakció vezetője közösségi oldalán hangsúlyozta a sajtóban nem jelent meg a teljes 2005/2020 (XII.24.) kormányhatározat összes melléklete, mely a később megjelent Magyar Közlönyben került részletezésre. A 3. számú mellékletben foglaltak szerint Érd mégis kapott összesen 211.664.000 forint támogatást a kötelező önkormányzati feladatok ellátására. Az összeg célzott támogatás (a cikkben említett 1,38 milliárd szabadon felhasználható támogatással szemben), és a megyei jogú városok közül Érd kapta a legkisebb összeget. 2019-ben ugyanezen címen 700 milliót kapott az akkori (fideszes) városvezetés.

***

2020.12.24.   13.15.

Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém és Zalaegerszeg egyaránt 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására

– írja a 24.hu a Magyar Közlöny december 24-én közzétett számára hivatkozva.

A portál megjegyzi, a nagyvárosok között nem lelhető fel olyan, melyet ellenzéki polgármester irányít (Békéscsabán független városvezető van).

A támogatást azután kapták a városok, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a gazdasági károk enyhítése érdekében felére csökkentette a kis- és középvállalkozók és egyéni vállalkozók helyi iparűzési adóját.

A rendelet alapján ellenzéki települések is részesülnek a támogatásból, Eger 600 millió forintot költhet a vár fejlesztésére, míg Miskolc 700 milliót kapott a miskolctapolcai fürdő üzemeltetésére. Az ellenzéki települések viszont címzett pénzt kaptak, nem szabadon elkölthető támogatást.

A kormányfő bejelentésére 38 polgármester közös felhívást tett közzé. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester azt mondta, a döntés az önkormányzatiság kivégzését jelenti.

Míg Csőzik László, Érd polgármestere úgy reagált:

“A fürdővízzel együtt sikerült kiöntenie a gyereket is: ha működésképtelenné teszi a településeket, a vállalkozások sem bírják sokáig. Márpedig Érden majdnem 80 százalék a kis- és középvállalkozások aránya. Városunk költségvetésére a kormány ezzel a döntésével milliárdos, ezermilliókban számolható csapást mér.”

December 23-án Érd Főterén a kormánydöntés elleni tiltakozásként rövid időre kikapcsolták az ünnepi fényeket.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email