22_03_29_erdmost_nincskep

“A fürdővízzel együtt sikerült kiönteni a gyereket is”

22_03_29_erdmost_nincskep

“A fürdővízzel együtt sikerült kiönteni a gyereket is”

Érden 80% a kis- és középvállalkozások aránya, így a kormány mai döntése milliárdos csapást mér az önkormányzatra, írja közösségi oldalán Csőzik László Érd polgármestere a kormányfő döntésére reagálva, amely szerint a kkv-k és egyéni vállalkozások iparűzési adóját januártól megfelezik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 

Mint beszámoltunk róla, Orbán Viktor miniszterelnök négy gazdaságvédelmi döntést hozott december 19-én. Az egyik közülük, hogy a kis- és középvállalkozások és egyéni vállalkozások iparűzési adóját 2021. január 1-től megfelezik.

Csőzik László szerint a kormány szokás szerint három lépéssel az események után kullog. Örvendetesnek nevezte, hogy védik a sérülékeny kis- és középvállalkozásokat, de korábban és határozottabban is cselekedhettek volna.

“Az adócsökkentésnek alapvetően mindenki örül. Elméletben működik is. A gyakorlatban azonban nincs ingyenebéd: mindig duplán fizetjük meg az árát.

A vállalkozásoknak nyújtott érdemi segítséget, konkrét állami támogatást ezzel a kegyelemkenyérrel nem lehet megspórolni” – írja Csőzik László, megjegyezve, a kormánynak bőven lenne pénze rá, hogy kihúzza a bajból a vállalkozásokat, az orvosokat, ápolókat, szociális gondozókat, pedagógusokat.

A polgármester összegezte, hogy a kormány a tavaszi veszélyhelyzet óta 140 milliárdot költött versenysportra és stadionokra, ez napi több mint félmilliárd forint.

“Egyedül ebből a pénzből csodát lehetett volna tenni az egészségügyben. És akkor nem tartanánk ott, hogy a napi halálozások már az igen rosszul teljesítő, csak enyhe korlátozásokat bevezető svédekét is felülmúlják. A maradék pénzből pedig juthatott volna arra is, hogy az állam kisegítse a szintén a járvány frontvonalában küzdő önkormányzati dolgozókat”

– fogalmazott, kifejtve, minden vállalkozás létfeltétele, hogy a város, amelyben működik, jó infrastruktúrát és fizetőképes keresletet nyújtson számára.

“Ennek tesz be az, hogy a válság miatt eleve alacsony iparűzési adóbevételeket most a kormány megfelezi.

A fürdővízzel együtt sikerült kiöntenie a gyereket is: ha működésképtelenné teszi a településeket, a vállalkozások sem bírják sokáig. Márpedig Érden majdnem 80 százalék a kis- és középvállalkozások aránya. Városunk költségvetésére a kormány ezzel a döntésével milliárdos, ezermilliókban számolható csapást mér.

Ennyivel kevesebb pénz jut a bölcsődék, óvodák, az idősotthon, a szociális gondozó, a könyvtár, a művelődési ház fenntartására, érdi programokra, köztisztaságra, a földutak aszfaltozására, és még egy csomó kötelező és önként vállalt feladatunkra. Kíváncsian várom a kormány ajánlatát, miként fogja kárpótolni az érdieket.” – tette hozzá Csőzik László.