22_03_29_erdmost_nincskep

Elkezdődött az adventi időszak

22_03_29_erdmost_nincskep

Elkezdődött az adventi időszak

Advent időszaka a keresztény kultúrkörben a karácsony előtti negyedik vasárnaptól egészen karácsonyig tart. Idén november 29-én gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún, ezzel pedig elkezdődik a várakozás és a felkészülés időszaka.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Advent a karácsonyra történő felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. Ez a keresztény kultúrkör egyik legnagyobb ünnepe. Lélekben felkészülést jelent a karácsonyra, Jézus születésének ünnepére. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé. Ebben az évben november 29. jelenti az keresztény egyházi év és a karácsonyi ünnepkör kezdetét is.

Az advent szó jelentése „eljövetel”, amely a latin „adventus Domini” szókapcsolatból ered, ami az Úr eljövetelét jelenti. Az ünnepi időszaknak másfél évezredes hagyományai vannak, VII. Gergely pápa vezette be még az ötödik században és határozta meg a ma is érvényben lévő vasárnapok számát. A katolikus egyházban az advent liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot jelenti. A harmadik vasárnapon az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; ennek a színe a rózsaszín.

 

 

Az adventi koszorú készítésének hagyománya a 19-20. század környékére tehető. A ma is ismert koszorú elődjét Johann H. Wickern német evangélikus lelkész készítette el. Ez egy felfüggesztett szekérkerék volt, rajta helyeztek el 24 gyertyát, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtottak meg karácsonyig. Ezután egyre többen kezdtek el hasonlót készíteni, majd később kialakult a mindenki által jól ismert fenyőágakból készült kör alakú koszorú, amelyen négy gyertya található. A gyertyákat vasárnaponként vagy az azt megelőző este gyújtjuk meg, minden alkalommal eggyel többet.

A hagyományos koszorún három lila és egy rózsaszínű gyertya található. A bűnbánatot jelképezi a lila szín, a rózsaszín pedig az örömöt. A növekvő fényt szimbolizálja a világító gyertyák számának növekedése. Az utolsó vasárnap egyszerre ég mind a négy gyertya. Minden egyes gyertyának jelentésevan: a sorrendben az első a hitet, a második a reményt, a harmadik az örömöt, a negyedik pedig a szeretetet jelképezi.

Advent első vasárnapján nem csak az otthonokban kezdenek el világítani a gyertyák és a fények, hagyományosan minden település ünnepi díszbe öltözik. Érd főterén 17 órakor Csőzik László polgármester meggyújta az első gyertyát a város koszorúján, illetve az ünnepi fényeket is felkapcsolja. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, ezeket a pillanatokat az Érdmost Facebook oldalán élőben is közvetítjük.   

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email