22_03_29_erdmost_nincskep

Rekordszámú elhunyt, csúcsközeli új fertőzés a pénteki adatokban

22_03_29_erdmost_nincskep

Rekordszámú elhunyt, csúcsközeli új fertőzés a pénteki adatokban

Megtörni látszik a koronavírus-járvány lassulását mutató járványgörbe: egymás után a második napon a regisztráltak 6000 feletti új esetet Magyarországon. Az adatok értelmezését egyre nehezebbé teszi, hogy az egyes mutatók inkonzisztensen alakulnak, hektikusan változnak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A főbb adatok
6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 198 440 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 135 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 364 főre emelkedett. A gyógyultak száma 52 126 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 141 950 fő. Az aktív fertőzöttek 21%-a, az elhunytak 24%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen.

A járványgörbe
A 6393 új napi regisztrált fertőzött kicsivel több, mint a tegnapi adat, így a második legmagasabb szám a magyar járványban. Mivel egymás után a második igen magas számot látjuk, ezért a korábbi napok ereszkedő trendje megtört – nagyjából épp akkor, amikor a lezárások első pozitív hatását látni kellene az adatokban. A járványgörbe keszekusza alakja egyre komolyabb kérdéseket vet fel a járványügyi statisztika minőségével kapcsolatban. Ma például a friss adatot a kormányzati portál az alábbi dodonai kiegészítő szöveggel látta el: „A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.”

Csúcson a napi áldozatok száma
Az elmúlt 24 órában 135 koronavírussal fertőzött beteg hunyt el, ez az eddigi legmagasabb napi adat, a hat napja jelentett 121-es érték után. Az áldozatok száma továbbra is emelkedő pályán mozog.

A súlyos esetek száma ma emelkedett: mind a kórházban ápoltak, mind pedig a lélegeztetőgépen lévők száma magasabb, mint egy nappal korábban. Ugyanakkor ezekben a mutatókban a tegnapi esés vitt bele nagy cikkcakkot, így nehéz megállapítani, hogy az emelkedő trend fékeződött-e valamelyest. További érdekesség, hogy míg a kórházban kezeltek száma hivatalosan 7600 felé közelít, Orbán Viktor miniszterelnök a ma reggeli rádióinterjújában 9500-as számot említett.

Tovább folyatódott a tesztek számának és az ezen belül pozitivitást mutató tesztek arányának extrém mértékű volatilitása. A héten eddig láttunk 10 ezres és 20 ezres napot is, erre jött rá a mai adat: 35 ezer elvégzett teszttel. Nincs rá világos magyarázat, hogy a hazai járványügy tesztelési képessége miért változik napról napra ilyen szélsőségesen, vagy (ami inkább elképzelhető) a jelentett teszek száma miért alakul így a statisztikákban. Ma egyébként a tesztek 18%-a volt pozitív, ami magas arány, de jóval kisebb, mint a tegnapi  35%. A csökkenést részben nyilván a tesztek számának megugrása magyarázhatja.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email