22_03_29_erdmost_nincskep

Intézményi körkép Érdről

22_03_29_erdmost_nincskep

Intézményi körkép Érdről

A járványügyi helyzet újabb intézkedéseket szült városunkban is. November közepén bezártak Érd kulturális intézményei, éttermei, sportlétesítményei.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Csuka Zoltán Városi Könyvtárban az online könyvcsomag rendelés továbbra is működik, de a dokumentumokat átmenetileg nem veszik vissza. Sebestyénné Majchrowska Ewa, az intézmény igazgatója elmondta, hogy bőven lesz dolguk ez idő alatt is, hiszen 2021-ben esedékes lesz a kötelező 10 éves leltár, és a Jószomszédság Könyvtárban is akad tennivaló. „Kicsit átrendezzük és kényelmesebbé tesszük az olvasók számára. Emellett pedig ajándékkészítési ötletekkel, szép versekkel készülünk az adventi időszakra, melyeket majd a honlapon teszünk közzé.”

Fájó szívvel ugyan, de egy időre búcsút int látogatóinak a Magyar Földrajzi Múzeum is. Igyekeznek majd ők is kihasználni a rendelkezésükre álló időt. A raktárfelújításra nyert pályázat folyamatos munkát biztosít számukra, emellett pedig készül az új honlap is. „A régi felület már igen elavult volt, mind dizájn, mind tartalmi szempontból. A megújuló honlapunk alkalmas lesz arra, hogy egyrészt a virtuális kirándulásokat feltöltsük, másrészt pedig a digitális oktatást segítve digitális anyagok is felkerüljenek rá” – mondta el Mácsai Anetta igazgatóhelyettes.

A Szepes Gyula Művelődési Központ dolgozóit sem érték váratlanul az események, bár az ősz elején még reménykedtek abban, hogy szabadtéren esetleg kisebb megmozdulásokat szervezhetnek, de ezekről a terveikről már lemondtak. „Streaming szolgáltatásra a jelenlegi jogszabály lehetőséget ad, ebben gondolkodunk mi is, hogy legalább online tudjunk kultúrát szolgáltatni” – avat be terveikbe Wolf Katalin, a Szepes Gyula Művelődési Központ igazgatója. „A közművelődési intézményekben ilyenkor rengeteg papírmunka van az éves beszámolók és egyéb szakfeladatok ellátása miatt, ezeknek a kötelezettségeinknek mindentől függetlenül eleget kell tennünk. Fontos elmondanom, attól még, hogy nem gyülekezhetünk, karácsonyi díszbe öltözhet a főtér, és ez így is lesz.”

A rendelet értelmében a sportlétesítmények az amatőrök előtt zárva tartanak, de a versenyszerűen sportolók tovább folytathatják tevékenységüket. Az uszoda értelemszerűen bezárt, de az Arénát a birkózócsarnokkal együtt az egyesületi keretek között, versenyszerűen sportolók továbbra is használhatják. A mérkőzéseket zárt kapuk mellett lejátsszák, de természetesen semmiféle egyéb rendezvényt nem tartanak meg. „Jelentős bevételkieséssel kell számolnunk és úgy készülünk, idén már nem is áll vissza a rend, de alkalmazkodunk a helyzethez”– mondja Zólyomi Ádám, az Érd Aréna létesítményvezetője.

Az érdi Victory Fitnessben is számítottak arra, hogy ilyen komoly intézkedések lépnek életbe és amíg zárva kell tartaniuk, sok edző online óra keretein belül várja a sportolni vágyókat. „Mi addig is igyekszünk hasznosan tölteni az időt, például olyan munkálatok elvégzésével, ami normál esetben csak a vendégek akadályoztatásával lettek volna megvalósíthatók” – fogalmazott Szabó Kinga operatív manager.

Természetesen étterembe sem mehetünk egy jó darabig. Számos étterem a házhoz szállításnak köszönheti, hogy a tavaszi vészhelyzet alatt túlélte a nehéz hónapokat. Hasonlóban bízik most is Orosz Józsefné, a Dréher Söröző és Pesaro Pizzéria ügyvezetője, egyúttal reméli, hogy az állam által ígért segítséget meg is kapják majd. „Természetesen számítottunk arra, hogy ez bekövetkezik, de attól még elég rosszul érint minket. Megpróbáljuk a legjobbat kihozni a helyzetből és a házhoz szállításra fókuszálunk, tavasszal is ennek köszönhetően kerültük el a nagyobb bajt és legalább elbocsájtanunk nem kellett senkit.”

Jóval nehezebb helyzetbe került a Centrál Borház. Azon túl, hogy nem tarthat rendezvényeket, a szálloda sem fogadhat turistákat és az éttermet is be kellett zárni, a házhoz szállítás adta lehetőségeket pedig eddig nem sikerült kiaknáznia. Nem igazán érte meg eddig sem nyitva tartania, hiszen március óta egyetlen nyereséges hónapja sem volt. Az üzletvezető mindent megtett azért, hogy „életben tudjanak maradni”, de mindenhol falakba ütközött. Megpályázta a munkahelyteremtő és a munkahelymegtartó támogatást is, de mindkét helyen elutasították. Egész mostanáig csak lelkiismereti okokból tartották nyitva az éttermet, hiszen 16 alkalmazottjuk megélhetésért felelnek. ”Felemésztettünk minden tartalékunkat és nem csak az anyagiakra gondolok. Az ember felépített valamit élete során és most jöhetne el az az idő, amikor kicsit könnyebb lenne, de nem érezzük magunkban azt az erőt, hogy innen újra fel tudunk állni”– mondta Nagy Szilvia üzletvezető.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email