22_03_29_erdmost_nincskep

Így támogassuk immunrendszerünket

22_03_29_erdmost_nincskep

Így támogassuk immunrendszerünket

Az immunrendszer erősítése a változatos és kiegyensúlyozott étrendnél, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelnél, a rendszeres testmozgásnál és a minőségi alvásnál kezdődik. Ezek után lehet gondolkodni a vitaminok pótlásán. Dr. Atzél Anna háziorvost kérdeztük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás köztudottan fontos az immunrendszer működéséhez, persze ez függ az egyéni alvásigénytől és az életkortól is, hiszen idősebb korban már akár öt óra alvás is elég lehet. „A rendszeres stressz, a szorongás, a rossz gondolatok rossz közérzetet okoznak, és köztudottan rombolják az immunrendszert. De a rendszeres testmozgásnak depresszió- és stresszcsökkentő hatása van. Napi 30 perc sétával már rengeteget tettünk az egészségünkért.”

Felnőtteknek napi 500 mg C-vitamin javasolt. „Mivel a C-vitamin vízben oldódik, nem lehet túladagolni. Én még nem találkoztam olyannal, akinek vesekövesedést okozott volna, és az erre vonatkozó vizsgálatok sem igazolták, hogy létezne ilyen összefüggés.” A D-vitamin túladagolás elvi lehetősége fennáll, mert az zsírban oldódó vitamin, és tudja raktározni a szervezet. „De a kutatások azt támasztják alá, hogy a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka tél végére D-vitamin-hiányban szenved, tehát annyit még senkinek sem sikerült szednie belőle, hogy túladagolja. Nyugodt szívvel ajánlom a napi 3000 nemzetközi egységnyit is felnőtt korban”. És miután a D-vitamint képes raktározni a szervezet, elég hetente egyszer bevenni az egész heti adagot, nem szükséges naponta adagolni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email