22_03_29_erdmost_nincskep

Ne csak költsük a pénzt, gazdálkodjunk is vele!

22_03_29_erdmost_nincskep

Ne csak költsük a pénzt, gazdálkodjunk is vele!

Csatos Erika pénzügyi mentorral beszélgettünk, aki szerint a cél az, hogy a pénz gyűjtése legalább olyan örömöt okozzon, mint az elköltése.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az emberek többségének nincs annyi bevétele, amiből félre tudna tenni. Hogy kívánhatjuk tőlük mégis, hogy takarékoskodjanak?

Nagyon fontos lenne, hogy beépüljön az emberek életébe az a szemlélet, hogy ne csak költsék a pénzt, hanem gazdálkodjanak vele. Az első lépés az, hogy tisztában legyünk a bevételeinkkel és a kiadásainkkal. Tudnunk kell, mi az a minimum összeg, amire szükségünk van ahhoz, hogy kifizessük a számláinkat és alapvető szinten tudjuk kezelni a költségeinket.

Mit javasol annak, aki szereti két kézzel szórni a pénzt?

Létezik egy nagyon jó módszer, zéró budget-nek hívják. Ez azt jelenti, hogy először elkülönítjük azt az összeget, amit félre szeretnénk tenni, és utána a maradékot költhetjük. Általában 10 százalékot szoktam javasolni. Általában észre sem vesszük azt a kis hiányt, később viszont nem kell karácsonyi ajándékokra vagy nyaralásra mondjuk személyi hitelt felvenni. De nagyon jó módszer az is, ha minden nap kiürítjük az aprót a tárcánkból egy malacperselybe.

Hogyan lehet megváltoztatni az emberek gondolkodását a takarékossággal kapcsolatban?

A cél az, hogy a pénz gyűjtése legalább olyan örömöt okozzon, mint az elköltése. Ha hitelekre kényszerítjük magunkat, akkor eladjuk a jövőnket a jelenünkért. Ha nincsenek tartalékaink, elvtelen döntéseket hozunk.

Hiszen tartalék híján akkor sem mondunk fel a munkahelyünkön, ha rémesen érezzük magunkat. Vagy bölcsődébe adjuk a gyereket, pedig szeretnénk otthon maradni vele, de nem tehetjük meg. Vagy akár betegen is dolgozunk, csak hogy ne legyen kevesebb a fizetésünk. 

Hogyan juthat például egy mai fiatal lakáshoz a jelenlegi ingatlanárak mellett?

Régen az ingatlan életcél volt, ma sokak számára elérhetetlen. Azt tapasztalom, hogy sokan már nem is gondolkodnak saját lakásban, inkább arra törekednek, hogy normális albérletben éljenek, és mellette tudják finanszírozni az életüket.

Egy pénzügyi mentor kizárólag azzal foglalkozik, hogyan gazdálkodjunk a rendelkezésünkre álló pénzzel?

Természetesen nem. Az ügyfeleimmel nemcsak arról beszélgetünk, hogyan bánhatnak ügyesebben a pénzzel, hanem arról is, hogyan tudnak változtatni az életükön a céljaik megvalósítása érdekében.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email