22_03_29_erdmost_nincskep

Senki sem maradhat az utcán

22_03_29_erdmost_nincskep

Senki sem maradhat az utcán

Kell-e Covid-teszt a hajléktalanszállón? Hogyan lehet megoldani a vírusveszélyben az ételosztást? A téli időszak feladatairól egyeztettek a szociális ágazat és a társszervezetek, valamint az önkormányzat képviselői, különös tekintettel a járványhelyzet miatti változásokra.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az elmúlt napokban az ősz a kellemesebb, lágyabb arcát mutatta, de sajnos tudjuk: bármikor megérkezhet a tél előfutára, a fagy, ami elől sokan nem tudnak behúzódni a meleg szobába, mert egyáltalán nincs fedél a fejük felett, vagy ha van is, nincs bent megfelelő fűtés, vagy éppen áram, víz. Bárki, legyen többgyermekes édesanya vagy egyedülálló férfi, kerülhet ilyen élethelyzetbe, és a róluk való gondoskodás a Szociális Gondozó Központ kiemelt feladatai közé tartozik. Az érintett tagintézmények az együttműködő partnerek bevonásával minden októberben megtartják azt az értekezletet, amelyen beszámolnak egymásnak a rendelkezésre álló erőforrásokról, arról, hogyan tudják segíteni, támogatni nemcsak a nehéz helyzetbe került embereket, hanem egymás munkáját is. Erre a jelzőrendszeri megbeszélésre idén október 28-án került sor. A legnagyobb hangsúly most a vírusveszély miatt eszközölt változtatásokon volt.

Idén elmarad az ételosztás az Emma utcában

A szociális ágazat és az egyházak közös akcióját a járvány miatt nem tudják megtartani az Emma utcában. Mint Bereiné Petrik Mária, a Szociális Gondozó Központ újonnan megbízott vezetője elmondta: a családsegítő szolgálat karácsony előtt előre dobozolt meleg ételt szállít majd a rászorulóknak. A téli időszakban beérkező adományokat pedig részben a család- és gyermekvédelmi szolgálat szállítja majd ki az ügyfeleinek, másrészt eljuttatják az egyházaknak. „Úgy gondoljuk, a központi ételosztás helyett a vírusveszélyes időszakban a kontaktusok minimalizálása érdekében megfelelőbb, ha ez a gondoskodás, amennyiben megoldható, közvetlenül az érdi egyházaknál valósul meg” – hangsúlyozta Bereiné. „Az összefogás megmarad, segítjük egymást, koordináljuk a feladatokat, de nem együtt végezzük el azokat. Egy biztos: senki nem maradhat az utcán és nem éhezhet”.

Hideg élelmiszer és ruhaosztás télen is

Hideg élelmiszereket tartalmazó csomagot – amit adományokból állítanak össze – a családsegítő Vörösmarty utcai épületében kedden és csütörtökön kaphatnak a nélkülözők. A családgondozók biztosítják azt is, hogy azoknak, akik betegségük, koruk miatt nem tudnak eljönni az élelmiszerért, házhoz kapják ezeket a gyakran életmentő csomagokat.

Aki meleg ruhában szenved hiányt, annak jó hír, hogy az Emma utca 8. szám alatt most is lehet ruhát leadni, illetve átvenni, minden hétköznap 12 és 14 óra között. Aki adományozni szeretne, tartsa szem előtt, hogy csak a jó állapotú és minőségű, tiszta ruhanemű jelent segítséget. 

Fűtéstámogatás a téli időszakra

Ebben az esztendőben is igényelhetnek fűtéstámogatást a Humán Irodánál azok az egyedülálló lakosok, akiknek a jövedelme nem éri el a 85 500 forintot. Kétszemélyes háztartás esetén az egy főre eső jövedelem nem lehet magasabb 57 ezer forintnál, ha hárman vagy többen vannak a családban, nem haladhatja meg a 42 750 forintot. Fafűtés esetén az igénylők kalodás tűzifát kaphatnak, elektromos, központi vagy gázfűtéses ingatlannál pedig a szolgáltatónak utalja át a támogatást az önkormányzat. A támogatás összege 44 570 forint, az igénylőlapot nemcsak a Humán Irodánál, hanem a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán, illetve Érd honlapján (a Polgármesteri Hivatal/ügyintézési segédletek/Szociális ügyek intézése/települési támogatás – természetbeni menüpont alatt) tölthetjük ki. A támogatás a fűtési időszak végéig igényelhető, ebben a szezonban már több mint százötvenen részesültek is ebben a segítségben – tudtuk meg a Humán Irodától.

Sok olyan érdi lakos van, akinek jövedelme meghaladja a fenti összege(ke)t, mégis nagyon nehéz anyagi helyzetben él – ahogy az elmúlt években, úgy az idén is számíthatnak segítségre a polgárőrségtől. A szervezet tagjai is szállítanak, illetve hasogatnak fel fát a rászorulóknak.

Covid és hajléktalanellátás

Nincs könnyű helyzetben a hajléktalanellátás: a vírusveszély miatt változott az eljárásrend. Az éjjeli menedékhelyen, amíg van férőhely, ugyanúgy fogadják a fedél nélkül élőket, mint eddig – ehhez tüdőszűrő és bőrgyógyászati igazolás szükséges. Mint az értekezleten elhangzott, ez utóbbi megszerzése a nehezebb feladat, hiszen a szakorvosi rendelőben csupán egy bőrgyógyász dolgozik jelenleg, és ő sem rendel mindennap – ehhez a szociális ellátórendszernek alkalmazkodnia kell. Ami nagyobb gond, hogy az átmeneti szállón – ami emelt szintű ellátást nyújt, hosszabb időszakra – történő elhelyezéshez a fentieken kívül, helyzettől függően szükség van egy vagy két Covid-tesztre is, amire érthető módon egy hajléktalannak nem telik.

„Ilyen esetekben a háziorvos adhat beutalót az ügyfeleknek, és térítésmentesen juthatnak hozzá a teszthez”

– mondta az Érdi Újságnak Gecse-Simon Orsolya, a Szociális Gondozó Központ szakmai vezetője, hozzátéve: hat, a menedékhelyen éjszakázó ügyfelet már sikerült így az átmeneti ellátásba költöztetni.

Vannak olyanok is, akik elutasítják, hogy a szállón éjszakázzanak, inkább az utcán maradnak, míg elviselhetetlenné nem válik a hideg. Ők közel hatvanan vannak. Az utcai szociális munkások abban segítenek nekik, hogy takarókkal, meleg teával, gyógyszerrel, ennivalóval át tudják vészelni a telet. 

A szociális ellátásokról szóló törvény alapján mínusz tíz fok alatti középhőmérséklet esetén országosan vörös kód jelzést ad ki a kormányzat, és a szociális intézményeknek mindenképp szállást kell adniuk az arra rászorulóknak – ha nincs hely a hajléktalanszállón, akár egyéb szociális intézményben is. Gecse-Simon Orsolya elmondta: a vírusveszély idejére egyelőre nem dolgoztak ki ezzel kapcsolatos országos eljárásrendet, de a helyi szervek igyekeznek megoldást találni erre a helyzetre.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email