22_03_29_erdmost_nincskep

Keddtől felfüggesztik a halasztható műtéteket

22_03_29_erdmost_nincskep

Keddtől felfüggesztik a halasztható műtéteket

November 10-től felfüggesztik a halasztható műtéteket, erről döntött Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint Kásler Miklós az egyre növekvő koronavírusos beteg folyamatos ellátása érdekében adott ki utasítást valamennyi aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmény számára és az Országos Mentőszolgálat vezetőjének.

Az utasítás értelmében a halasztható műtéteket – ideértve az egynapos sebészetet is – keddtől felfüggesztik és szinte minden kórházat kijelöltek koronavírusos betegek ellátására. Ez nem vonatkozik a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesített intézményekre – írta a Magyar Távirati Iroda, megjegyezve a beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Az onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a kardiológiai ellátásokat el kell végezni, valamint az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is biztosítani is kell. Emellett transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett – áll a közleményben.

Kásler Miklós utasítása szerint valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény – kivéve a korábban mentesítetteket – köteles ellátni a középsúlyos és súlyos, igazolt Covid-fertőzött, valamint gyanús betegeket. Ennek érdekében az intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek ellátására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani – írták.

A pontos ágyszámokat intézményenként az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítik. Az utasítást kitér arra is, mely szolgáltatók köteletes ellátni a Covid-beteg gyermekeket, az intenzív ellátást igénylő koraszülötteket, valamint a művesekezelésre szoruló, szoros kontaktnak számító, gyanús vagy fertőzött betegeket.

Az utasítás meghatározza, hogy a fekvőbeteg-intézetek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén a beteget megfelelően izolálják és végezzenek antigén gyorstesztet. Pozitív eredmény esetén a beteg az igazolt betegekkel közös szobába helyezhető. Negatív eredmény esetén PCR-mintavétel is szükséges. A Covid-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja.

Az igazolt Covid-fertőzött, de tünet- és panaszmentes, valamint az enyhe és mérsékelt tüneteket mutató betegek otthonukban maradnak, illetve otthonukba bocsáthatók. Esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció – közölte a minisztérium.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email