legszennyezesok_201101

Légszennyezésmérés, civil összefogással

135650 forint gyűlt össze októberben a Civil Liciten az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület javára, amely légszennyezésmérő berendezéseket vásárol a befolyt támogatásból. A novemberi kedvezményezett a Babagenetika Egyesület.

Martin Norbert, a Civil Licit Érd csoport egyik adminisztrátora, aki egyben a környezetvédő egyesület tagja is, tudósítónknak elmondta: 150 ezer forint összegyűjtése volt a cél, ami majdnem sikerült is – a mintegy 14 ezer forintos különbözetet az egyesület saját forrásaiból fedezni tudja.

– Egy ilyen műszer ára 25 ezer forint. Eleve úgy terveztük, hogy tizenkettőből hat eszközt vásárolnánk meg a liciten összegyűlt pénzből, a másik hatot pedig úgy, hogy az egyesület megtakarításaiból, illetve az szja egy százalékos felajánlásaiból tesszük hozzá az önrészt – mondta Martin Norbert.

Ezek a berendezések a 2,5 µm -nél kisebb porrészecskék terhelését mérik. (A szállópor magas szintje a légzőszervi betegségekben szenvedők számára jelent közvetlen veszélyt, de az egészséges ember tüdejét és nyálkahártyáját is károsítja. Különösen a PM2,5 részecskék veszélyesek, mert ezek annyira kicsik, hogy a rájuk rakódó anyagok a tüdő mélyén azonnal felszívódnak és közvetlenül a keringésbe kerülnek.)

A berendezéseket a Levegő Munkacsoport ajánlása alapján szerzik majd be az érdi környezetvédők. Terveik szerint egy oldalon elérhetőek lesznek majd az eszközök által mért eredmények, így a lakosok nyomon tudják követni, hogy milyen a légszennyezettség a környezetükben. Mivel használatukhoz wifi és elektromos áram szükséges, egyeztetnek majd az önkormányzattal arról, hova helyezzék majd el ezeket a mérőket a választókerületekben.

November hónapban a Civil Licit csoport a Babagenetika Egyesületnek gyűjt.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email