22_03_29_erdmost_nincskep

Légszennyezésmérés, civil összefogással

22_03_29_erdmost_nincskep

Légszennyezésmérés, civil összefogással

135650 forint gyűlt össze októberben a Civil Liciten az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület javára, amely légszennyezésmérő berendezéseket vásárol a befolyt támogatásból. A novemberi kedvezményezett a Babagenetika Egyesület.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Martin Norbert, a Civil Licit Érd csoport egyik adminisztrátora, aki egyben a környezetvédő egyesület tagja is, tudósítónknak elmondta: 150 ezer forint összegyűjtése volt a cél, ami majdnem sikerült is – a mintegy 14 ezer forintos különbözetet az egyesület saját forrásaiból fedezni tudja.

– Egy ilyen műszer ára 25 ezer forint. Eleve úgy terveztük, hogy tizenkettőből hat eszközt vásárolnánk meg a liciten összegyűlt pénzből, a másik hatot pedig úgy, hogy az egyesület megtakarításaiból, illetve az szja egy százalékos felajánlásaiból tesszük hozzá az önrészt – mondta Martin Norbert.

Ezek a berendezések a 2,5 µm -nél kisebb porrészecskék terhelését mérik. (A szállópor magas szintje a légzőszervi betegségekben szenvedők számára jelent közvetlen veszélyt, de az egészséges ember tüdejét és nyálkahártyáját is károsítja. Különösen a PM2,5 részecskék veszélyesek, mert ezek annyira kicsik, hogy a rájuk rakódó anyagok a tüdő mélyén azonnal felszívódnak és közvetlenül a keringésbe kerülnek.)

A berendezéseket a Levegő Munkacsoport ajánlása alapján szerzik majd be az érdi környezetvédők. Terveik szerint egy oldalon elérhetőek lesznek majd az eszközök által mért eredmények, így a lakosok nyomon tudják követni, hogy milyen a légszennyezettség a környezetükben. Mivel használatukhoz wifi és elektromos áram szükséges, egyeztetnek majd az önkormányzattal arról, hova helyezzék majd el ezeket a mérőket a választókerületekben.

November hónapban a Civil Licit csoport a Babagenetika Egyesületnek gyűjt.

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email