22_03_29_erdmost_nincskep

Mégiscsak lesz lakópark a régi lőtéren?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mégiscsak lesz lakópark a régi lőtéren?

Régóta izgalomban tartja Fenyves-Parkváros lakóit, lesz-e lakópark a volt lőtérnél, az Esztergályos utca végében. A kérdés újra aktuális, ugyanis egy ingatlanhirdetés szerint 2020 végére várható a telek átminősítése kertvárosi lakóövezetté.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Eladásra kínálom az ingatlanpiacon Pest megye egyik legnagyobb telkét, ami átminősítés alatt áll, várhatóan ebben az évben fejeződik be. A 165 997 négyzetméteres telekre több családi házi kivitelezésére született elképzelés, ami átminősítés után kivitelezhető”, olvashatjuk a hirdetésben. 

Aki régebb óta itt él, annak már ismerős a történet. Az Át-látszó is megírta, hogy 2004-ben egy cég megvásárolta a Honvédelmi Minisztériumtól a 16 hektáros telket két – akkori áron összesen 80 millió forint értékű – óbudai ingatlanért. A beruházó cég, amelynek tulajdonosa az Átlásztó értesülései szerint egy Simicska-közeli offshore cég, meglátta a potenciális lehetőséget a területben. Vagyis azt, hogy luxus lakóparkot lehetne itt felhúzni paradicsomi környezetben. Merthogy közvetlenül a telek mellett húzódik az Érd-Sóskúti fennsík Natura 2000-es természetvédelmi területe, amely számára éppen a volt katonai lőtér jelentette a pufferzónát, azaz a természetvédelmi terület és a lakóövezet közötti védőzónát. 

A telektulajdonos és a beruházó azonban tisztában volt azzal, hogy különleges lőtéri övezetben esély sincs ennek a nagy ívű tervnek a kivitelezésére, így 2010-ben a telek be-sorolását KL (különleges lőtérről) KR-re (rekreációs öve-zetre) minősítették át. 2012-ben aztán felpörögni látszottak az események. Az önkormányzat kiszélesítette a tervezett lakópark felé vezető Földmunkás utcát – civilek szerint a csatornázási pénzből, arra hivatkozva, hogy ez szervizutca. Majd még ugyanebben az évben az önkormányzat és a területtulajdonos, illetve a fejlesztőtelepülés rendezési szerződést kötöttek. 

Fehérné Tölgyesi Ildikó főépítész lapunknak elmondta, a szerződés elsősorban arra irányult, hogy a 16 hektár nagyságú terület döntően kertvárosi lakóterületi övezeti minősítésű lehessen. A szerződést 2016-ban módosították úgy, hogy csak 5 hektár legyen kertvárosi lakóterületként átsorolva, a fennmaradó, cirka 11 hektárnyi terület pedig maradjon különleges rekreációs és zöld, illetve természetközeli övezeti besorolású.

Ahhoz azonban, hogy a területet átminősítsék, illetve megtörténjen az övezeti átsorolása, az kell, hogy az erre vonatkozó kormányrendeletben részletezett eljárást az önkormányzat szabályosan, az államigazgatási szervek, érintett önkormányzatok, partnerek véleményének figyelembe vételével lefolytassa, majd a tervek módosítását a közgyűlés is elfogadja, tette hozzá a főépítész. Lakossági fórumot is kell tartani, ahogy 2018-ban is történt. Itt legfőbb problémaként – a természetvédelmi szempontokon, valamint az építkezéssel járó zaj- és levegőszennyezésen túl – a hiányos infrastruktúra merült fel, amely a már ott élőket sem tudja teljes mértékben kiszolgálni, nemhogy több száz új lakót. Azóta viszont megépült a víztorony, épül a Fenyves-Parkvárosi köznevelési centrum, a hiányzó infrastruktúra lassan adottnak látszik. 

A hirdetés szerint a tulajdonos most 905 millió forintért próbál megválni a telektől. Megkerestük az értékesítéssel megbízott ingatlanirodát, ahol a tulajdonos értesüléseire hivatkozva továbbra is azt állítják, év végére sor kerülhet az átminősítésre. Ha ez megtörténik, akkor egyrészt sokkal többet fog érni a terület, másrészt valóban beépülhet lakó-ingatlanokkal. Az ingatlanos szerint ez már csak idő kérdé-se, hiszen, ahogy arról már mi is írtunk korábban, Érd az agglomeráció legnépszerűbb célpontjává vált a Budapestről kiköltözők között, éppen a természet közelsége miatt. Más kérdés, hogy ha mindent beépítünk, mennyi marad a természetből, amire annyira vágytunk.

A főépítész szerint azonban egyelőre nincs ok az aggodalomra. Az önkormányzatnál ugyanis, a hirdetésben olvas-hatókkal ellentétben, jelenleg nincs napirenden a terület átminősítése.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email