22_03_29_erdmost_nincskep

Tényleg bűn a lombikprogram?

22_03_29_erdmost_nincskep

Tényleg bűn a lombikprogram?

Még keresztény körökben is nagy port kavart a püspöki kar vezetőjének kijelentése, miszerint a lombikprogram súlyos bűn, amit mielőbb be kellene tiltani. Történetesen érintett vagyok a témában, épp most vittem óvodába az én „súlyos bűnömet”.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy nő állítólag két dologért képes bármit megtenni, hogy legyen gyereke, és hogy ne legyen gyereke. Nos, mi – hiszen nem csak én vágytam gyerekre, hanem a párom is – az előbbiért tettünk meg mindent, és a lombikprogramnak köszönhetjük, hogy ma egy csodálatos hároméves kislány szülei lehetünk. Nem vagyunk egyedül, a modern orvostudománynak hála évente közel kétezer lombikbébi jön a világra. Vagyis a „súlyos bűn” révén évente kétezer pár élheti át a szülővé válás semmihez sem fogható, magasztos élményét.

Bár Veres András püspök szerint „vannak a keresztény hit alapján is támogatható gyakorlatok, amelyek bizonyítottan hatékonyak”, valójában az igazság az, hogy sok párnak a lombikprogram az egyetlen esélye. Kíváncsi lennék, milyen egyéb megoldást tud a püspök úr például egy kétoldali petevezeték-elzáródásra.

„Mindenkinek megvan a maga nézőpontja, a püspök úré vallási szempontú. A mi álláspontunk viszont az, hogy segítenünk kell a meddő házaspárokon, akik mindennél jobban vágynak arra, hogy gyermekük szülessen – mondja dr. Dévai István, annak a Dévai Intézetnek a vezetője, amely már közel 800 lombikbébi születéséhez járult hozzá. – Miért ne segítenénk a gyerekre vágyó párokon, ha egyszer rendelkezésünkre áll az ehhez szükséges technológia?”

A megyéspüspök már korábban is felszólalt a program ellen, arra hivatkozva, hogy a megtermékenyített petesejtek egy részét lefagyasztják vagy elpusztítják, miután az anya méhében sikeresen megtapadt az egyik megtermékenyített petesejt. „Nem tudunk mást tenni, jogszabály határozza meg, hogyan kell ezzel kapcsolatban cselekednünk. 5 évig lehet tárolni az embriókat, ha a házaspár ezután úgy dönt, akkor még 5 évre meg lehet hosszabbítani, de ha a pár nem jelentkezik, akkor jogszabályi kötelességünk az embriók megsemmisítése.”

A programban részt vevő párok dönthetnek a kutatási célra történő felajánlás vagy az embriódonáció mellett is, sőt létezik áthidaló megoldás is. „Az is lehetséges, hogy csak annyi petesejtet szívunk le, amennyit az érintett életkora alapján vissza lehet ültetni. Így nem történik megsemmisítés, nem történik fagyasztás és ily módon a morális és vallási szempontoknak is meg tudunk felelni.”

A Kaáli Intézet, ahol szintén nagy számban végeznek lombikbébi kezeléseket, csak annyit fűzött hozzá Veres András kijelentéséhez , hogy „a kormány részéről két prominens politikus is kiállt az IVF (in vitro fertilizáció, vagyis mesterséges megtermékenyítés) mellett és az IVF kezelések jelen körülmények közötti folytatását garantálta.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email