Straszner Márton, az ÉTCS Kft. hálózatüzemeltetési vezetője lapunknak elmondta, hogy a szennyvízelvezető hálózatbanelsősorban a darabos és a szálas anyagok okozhatnak problémát.Ilyenek a higiéniai textíliák(pl. nedves popsitörlő, higiéniai betét vagy tampon),fa, műanyagok, italos palack, de sokszor bekerül a csatornába kő, macskaalom,sőt háztartási hulladék, használt ruha is. Ezek dugulást okozhatnak a vezetékekben és szivattyúkban, valamint lerövidítik a szivattyúk élettartamát.
A csatornahálózatban a mennyiségi túlterhelés is komoly maj forrása lehet. Ez akkor fordulhat elő, ha valaki ide vezeti az esővizet, vagy az összegyűlt hólét, bel- és talajvizet. Ennek következményeként megtelhet a rendszer, ami szennyvíz elöntéseket okoz közterületen, vagy akár a magáningatlanokon is.
A szennyvíztisztítási folyamatban is többféle problémát okoz, ha nem odavaló dolgoktól szabadulunk meg így. A szennyvíztisztító telepen többek között biológiai tisztítást végeznek baktériumtörzsekkel, de ha bármi „lemérgezi” a telepet, napokig tart, amíg újratermelődnekezek a baktériumok, tudtuk meg Straszner Mártontól. Ezt okozhatja, ha például gyógyszer hatóanyag, nehézfém, benzin,hígító, festék kerül például a rendszerbe. Ezen kívül vannak úgynevezett szerves szennyezők is, amelyek töményebbek a háztartási szennyvíznél, mint például szippantott szennyvíz, a főként mezőgazdasági területekről származó hígtrágya, a zsír és az olaj. Talán sokan nem is gondolnánk rá, de Straszner Márton elárulta, hogy disznóvágások idején rendszeresen kerülnek be a csatornába a különböző állati maradékok, befőzés, szüret, vagy pálinkafőzés idején pedig a gyümölcsfeldolgozás melléktermékei. Ezek ugyanúgy dugulást okozhatnak a csatornahálózatban, de a szennyvíztisztító telepen is többletfeladatot adnak.
Straszner Márton még hozzátette, hogy az érdi szennyvíztisztító telep technológiája háztartási minőségű szennyvíz kezelésére van tervezve. Ha ehhez képest idegen anyag érkezik a csatornahálózaton keresztül, az üzemzavart és költségnövekedést okoz a csatornaműnek.