22_03_29_erdmost_nincskep

A lepkék ugyanarra vágynak, mint az emberek

22_03_29_erdmost_nincskep

A lepkék ugyanarra vágynak, mint az emberek

Kevesen tudják, hogy Érden nemcsak sok lepke, de sok lepkész is él. Sőt, itt van az országos szövetség, a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület központja. Pál Attilát, az egyesület elnökét faggattuk többek között arról, mit csinálnak a lepkészek és kell-e félteni a pillangókat a kipusztulástól.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hogyan lesz valakiből lepkész?

Vannak köztünk biológusok, rovarászok, természetőrök, muzeológusok, erdészek, jogászok vagy épp kertészmérnökök is. Én például a Kertészeti Egyetem rovartani tanszékének nagyhatású oktatója, Mészáros Zoltán rovarász kirándulásain, táboraiban köteleztem el magam a lepkészkedés mellett. 

Mit csinál egy lepkész?

Van, akinek a lepkészet érdekes hobbit jelent, de akadnak olyanok is, akik komoly eredményekkel támogatják a hazai természetvédelmet. Kapunk felkéréseket egyes tájegységeink lepkészeti felmérésére a nemzeti parkoktól. Tartunk előadásokat, kiállításokat, részt veszünk nemzetközi felmérésekben, természetvédelmi kiadványok írásában. De gyakran tarunk bemutató lepkészéseket, előadásokat erdei iskolákban vagy nemzeti parkokban.

A lepkészek amúgy két nagy táborra oszlanak, a nappali és az éjszakai lepkék kedvelőire. A nappali lepkészek nappal „vadásznak” lepkehálóval vagy fényképezőgéppel. Az éjszakai lepkéket kedvelők generátorral, UV égővel és kifeszített lepedővel várják a lepkéket. Kevesen tudják, hogy a klasszikus lepkeként számon tartott nappali fajokból mindössze százötven él Magyarországon, éjszakai nagylepkéből viszont közel ezerkétszáz fajt tudunk megkülönböztetni, és akkor a molyokról még nem is beszéltünk. Csodálatos világ az övék, kétezer-háromszáz faj él belőlük itthon, mégis a legtöbb embernek csak a ruhamoly jut róluk eszébe.

Kiről kapta a nevét az egyesület?

Szalkay József korának ismert lepkésze volt, aki nagy szerepet játszott a következő lepkészgeneráció képzésében. Az állatkertben szervezett klubot, és számos ismeretterjesztő könyvet írt.

Amikor 2004-ben megalapítottuk az egyesületet, az volt a célunk, hogy hozzá hasonlóan mi is összefogjuk és közös munkára ösztönözzük a hazai lepkészeket, különösen a fiatalabb generáció tagjait. Kezdetben tizennyolcan voltunk, azóta száz tagunk lett. A sors különös játékaként az egyes számú tagsági kártya tulajdonosa a Vörösmarty Gimnázium egykori tanára, a tévéből is jól ismert Szerényi Gábor lett.

Milyen lepkék élnek Érden?

Csak itt előforduló lepkéről egyelőre nem tudunk, de több ritka faj is megtalálható Érden. A Fundoklia-völgyben például dolomit kéneslepkék élnek, de a Tétényi-Sóskúti-fennsíkon is számos védett lepkefaj található.

Egyébként Érdről indult a tragikusan fiatalon elhunyt, világhírű lepkész, Hreblay Márton is, aki közel nyolcvan új fajt talált többek között Mongóliában és Nepálban.

Köztudott, hogy a méhek bajban vannak, de mi a helyzet a lepkékkel?

A lepkék, csakúgy, mint a többi beporzó, kiemelt védelmet érdemelnek. Sajnos állományaik egy része veszélyeztetett, mivel elsősorban az emberi tevékenység miatt egyre több élőhelyük szűnik meg, és eltűnnek a tápnövényeik is.

Mit tehetünk mi, érdiek azért, hogy a városunk lepkebarát legyen?

A lepkék ugyanarra vágynak, mint mi, emberek: kora tavasztól késő őszig virágzó kertekre. Ültessünk tehát lepkebarát növényeket, levendulát, fagyalt, kúszóloncot, hortenziát, orgonát, kökényt, fekete bodzát, naspolyát, barack-, körte-, mandula- vagy szilvafát, körömvirágot és kerti pillangóvirágot, petúniát, kakukkfüvet, margarétát, zsályát, estikét.

A nőstény lepkék olyan növényeket keresnek a peték lerakásához, amelyek később táplálékként szolgálhatnak a kikelő hernyóknak. Merthogy amint kikel egy hernyó, rögtön el is kezd enni, és aztán csak eszik és eszik, nagyon rövid szünetekkel. Ekkor még egyes fajok a növények levelét, mások a virágokat vagy a magvakat kedvelik. Később azonban, a bábból kikelve, zöld növényi részeket már nem fogyasztanak. A nap melegéből és a virágok nektárjából nyerik az életben maradáshoz szükséges energiát.

Legjobb lenne, ha egy kis részt a kertünkben meghagynánk a maga érintetlenségében, mert a legtöbb lepkefaj hernyójának kedvenc tápnövényét a csalán, a bogáncs, a fűfélék és egyéb vadvirágok jelentik. A magasabb fűvel borított részek a kifejlett lepkék számára is menedéket jelentenek a nyári záporok alatt vagy éjszaka. Fontos lenne, hogy ne hagyjuk bekapcsolva éjszakára a kerti lámpákat, mert ezzel veszélybe sodorjuk az éjjeli lepkéket. Így ugyanis ahelyett, hogy táplálékot vagy párt keresnének, a fény körül repdesnek, míg végül hajnalban, teljesen elkábultan, már nem tudnak visszarepülni a búvóhelyükre, és táplálékként végezhetik. Végül még egy fontos dolog: a vegyszerek a lepkékre is éppoly veszélyesek, mint a méhekre, ezért lehetőleg hanyagoljuk ezek használatát.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email