kenes_lepke

A lepkék ugyanarra vágynak, mint az emberek

Kevesen tudják, hogy Érden nemcsak sok lepke, de sok lepkész is él. Sőt, itt van az országos szövetség, a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület központja. Pál Attilát, az egyesület elnökét faggattuk többek között arról, mit csinálnak a lepkészek és kell-e félteni a pillangókat a kipusztulástól.

Hogyan lesz valakiből lepkész?

Vannak köztünk biológusok, rovarászok, természetőrök, muzeológusok, erdészek, jogászok vagy épp kertészmérnökök is. Én például a Kertészeti Egyetem rovartani tanszékének nagyhatású oktatója, Mészáros Zoltán rovarász kirándulásain, táboraiban köteleztem el magam a lepkészkedés mellett. 

Mit csinál egy lepkész?

Van, akinek a lepkészet érdekes hobbit jelent, de akadnak olyanok is, akik komoly eredményekkel támogatják a hazai természetvédelmet. Kapunk felkéréseket egyes tájegységeink lepkészeti felmérésére a nemzeti parkoktól. Tartunk előadásokat, kiállításokat, részt veszünk nemzetközi felmérésekben, természetvédelmi kiadványok írásában. De gyakran tarunk bemutató lepkészéseket, előadásokat erdei iskolákban vagy nemzeti parkokban.

A lepkészek amúgy két nagy táborra oszlanak, a nappali és az éjszakai lepkék kedvelőire. A nappali lepkészek nappal „vadásznak” lepkehálóval vagy fényképezőgéppel. Az éjszakai lepkéket kedvelők generátorral, UV égővel és kifeszített lepedővel várják a lepkéket. Kevesen tudják, hogy a klasszikus lepkeként számon tartott nappali fajokból mindössze százötven él Magyarországon, éjszakai nagylepkéből viszont közel ezerkétszáz fajt tudunk megkülönböztetni, és akkor a molyokról még nem is beszéltünk. Csodálatos világ az övék, kétezer-háromszáz faj él belőlük itthon, mégis a legtöbb embernek csak a ruhamoly jut róluk eszébe.

Kiről kapta a nevét az egyesület?

Szalkay József korának ismert lepkésze volt, aki nagy szerepet játszott a következő lepkészgeneráció képzésében. Az állatkertben szervezett klubot, és számos ismeretterjesztő könyvet írt.

Amikor 2004-ben megalapítottuk az egyesületet, az volt a célunk, hogy hozzá hasonlóan mi is összefogjuk és közös munkára ösztönözzük a hazai lepkészeket, különösen a fiatalabb generáció tagjait. Kezdetben tizennyolcan voltunk, azóta száz tagunk lett. A sors különös játékaként az egyes számú tagsági kártya tulajdonosa a Vörösmarty Gimnázium egykori tanára, a tévéből is jól ismert Szerényi Gábor lett.

Milyen lepkék élnek Érden?

Csak itt előforduló lepkéről egyelőre nem tudunk, de több ritka faj is megtalálható Érden. A Fundoklia-völgyben például dolomit kéneslepkék élnek, de a Tétényi-Sóskúti-fennsíkon is számos védett lepkefaj található.

Egyébként Érdről indult a tragikusan fiatalon elhunyt, világhírű lepkész, Hreblay Márton is, aki közel nyolcvan új fajt talált többek között Mongóliában és Nepálban.

Köztudott, hogy a méhek bajban vannak, de mi a helyzet a lepkékkel?

A lepkék, csakúgy, mint a többi beporzó, kiemelt védelmet érdemelnek. Sajnos állományaik egy része veszélyeztetett, mivel elsősorban az emberi tevékenység miatt egyre több élőhelyük szűnik meg, és eltűnnek a tápnövényeik is.

Mit tehetünk mi, érdiek azért, hogy a városunk lepkebarát legyen?

A lepkék ugyanarra vágynak, mint mi, emberek: kora tavasztól késő őszig virágzó kertekre. Ültessünk tehát lepkebarát növényeket, levendulát, fagyalt, kúszóloncot, hortenziát, orgonát, kökényt, fekete bodzát, naspolyát, barack-, körte-, mandula- vagy szilvafát, körömvirágot és kerti pillangóvirágot, petúniát, kakukkfüvet, margarétát, zsályát, estikét.

A nőstény lepkék olyan növényeket keresnek a peték lerakásához, amelyek később táplálékként szolgálhatnak a kikelő hernyóknak. Merthogy amint kikel egy hernyó, rögtön el is kezd enni, és aztán csak eszik és eszik, nagyon rövid szünetekkel. Ekkor még egyes fajok a növények levelét, mások a virágokat vagy a magvakat kedvelik. Később azonban, a bábból kikelve, zöld növényi részeket már nem fogyasztanak. A nap melegéből és a virágok nektárjából nyerik az életben maradáshoz szükséges energiát.

Legjobb lenne, ha egy kis részt a kertünkben meghagynánk a maga érintetlenségében, mert a legtöbb lepkefaj hernyójának kedvenc tápnövényét a csalán, a bogáncs, a fűfélék és egyéb vadvirágok jelentik. A magasabb fűvel borított részek a kifejlett lepkék számára is menedéket jelentenek a nyári záporok alatt vagy éjszaka. Fontos lenne, hogy ne hagyjuk bekapcsolva éjszakára a kerti lámpákat, mert ezzel veszélybe sodorjuk az éjjeli lepkéket. Így ugyanis ahelyett, hogy táplálékot vagy párt keresnének, a fény körül repdesnek, míg végül hajnalban, teljesen elkábultan, már nem tudnak visszarepülni a búvóhelyükre, és táplálékként végezhetik. Végül még egy fontos dolog: a vegyszerek a lepkékre is éppoly veszélyesek, mint a méhekre, ezért lehetőleg hanyagoljuk ezek használatát.

További cikkeink

További cikkeink

Útjavítás, fűnyírás közműépítés – ezeket a munkákat végzik szerdán az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény munkatársai.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email