22_03_29_erdmost_nincskep

Szívemben hordoztalak

22_03_29_erdmost_nincskep

Szívemben hordoztalak

Az országgyűlés döntése értelmében nem kötelező többé elvégezni a 40 órás örökbefogadói tanfolyamot a leendő szülőknek. Ez volt az aktualitása annak a szerdai pódiumbeszélgetésnek, amelynek előadói bár politikusok voltak, de itt leginkább maguk is örökbefogadó szülőként vettek részt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Családra várva” címen szervezett a témában ugyanis mini konferenciát Bősz Anett országgyűlési képviselő az érdligeti kempingben, ahol Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, Hohn Krisztina, az Új Kezdet Párt elnöke és országgyűlési képviselő, valamint dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere örökbefogadó szülőként osztották meg tapasztalataikat a hallgatósággal az örökbefogadásról és a korábban kötelező tanfolyamról. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a tanfolyam rengeteget segített nekik is és rajtuk keresztül a gyermekeiknek is. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy egész egyszerűen más emberként jött ki, mint ahogy bement a tréningre: erősebb lett, ami a gyereknek is csak előnyére válhat. Mert felkészítette őket olyan helyzetekre, amelyek valóban fel-felbukkantak az első időszakban, így nem érte őket váratlanul a dolog, és könnyebben kezelni tudták ezeket. 

„Minden embernek megvan a maga csomagja. Amikor gyermeket vállalunk, vagy örökbe fogadunk, akkor nem egy problémáktól teljesen mentes kapcsolatra „szerződünk”, hanem arra, hogy ezeket a problémákat együtt, egymás támogatásában és szeretetében oldjuk meg. Ugyanakkor a tanfolyamon megkapunk egy tucat olyan konkrétan használható információt, amelyek segítségével sokkal könnyebben tudjuk kezelni az eleinte fellépő problémásabb helyzeteket,” mesélte el Szél Bernadett. „Borzasztó sok önbizalmat adott nekem a tanfolyam azzal kapcsolatban, hogy meg fogjuk tudni oldani ezeket a helyzeteket úgy, hogy az a gyermek számára a legjobb legyen. A tanfolyamnak köszönhetően felkészülten tudtam az egész folyamatot elkezdeni, amikor csörgött a telefon a TEGYESZ-ből, hogy várnak minket, mert mutatnának egy fényképet és beszélgetnének velünk egy gyermekről. Mikor erre sor kerül, addigra az ember már sok mindenen túl van. Megnézik az otthonát, átnézik az anyagi körülményeit és tucatnyi más dolgot is megfigyelnek a potenciális szülőkkel kapcsolatban, de a tanfolyam egy olyan hely, ahol beszélgetnek velünk, hogy mi várhat ránk, milyen hibákat követhetünk el.” Az országgyűlési képviselő a kérdésünkre hangsúlyozta, hogy lehet, konzervatívnak tartják ezzel kapcsolatban, de ő megtartotta volna kötelezőnek a tanfolyamot, mert annak elvégzése a gyerekek érdekeit szolgálja.

Volt olyan hozzászóló, aki azt mondta, az elfogadásban, az érzékenyítésben is nagyon fontos szerepe van a tanfolyamnak, mert a legtöbb szülő úgy áll neki a folyamatnak, hogy teljesen egészséges, vele megegyező etnikumú csecsemőt szeretne. Aztán a tanfolyam elvégzésének hatására kitágul ez a kör, a vágyak kicsit reálisabb formát öntenek, és ami a legfontosabb: ezzel sokkal több gyermek kap esélyt arra, hogy családba kerülhessen. Ezt Szél Bernadett is megerősítette: „Abban a szülői körben, akikkel elvégeztük a tanfolyamot azt tapasztaltam, hogy sok dolog változott a szülők preferenciáiban, abban, hogy mit mernek felvállalni. Ezek mind olyan változások, amelyek a gyermekek érdekeit szolgálták.”

Volt olyan is, aki azt mondta, azért fontos a tanfolyamot elvégezni attól függetlenül, hogy most már nem kötelező, mert felkészíti az embert arra a hullámvasútra, ami vár rá a gyereknevelés során, azaz arra, hogy az a gyerkőc, legyen akármilyen pici is, amikor a családba kerül, egy súlyos puttonnyal érkezik a kapcsolatba, hiszen vér szerinti szüleit elvesztette. Ezt emelte ki Bősz Anett is: „A nyári szünet előtti egyik utolsó parlamenti héten zajlott az örökbefogadói tanfolyammal kapcsolatos vita, ahol próbáltuk érzékenyíteni a kormányt, hiszen a tanfolyamnak is ez a lényege. Itt nem azt tanítják, hogy hogyan kell pelenkázni, vagy kiválasztani a jelet a gyermeknek az óvodában. Ezek a gyermekek egytől-egyig nagy puttonyokat cipelnek, még akkor is, ha az örökbefogadás már csecsemőkorban megtörténik. Bennük is felmerülhet az a kérdés, hogy miért nem kellettek a vér szerinti anyukájuknak, vagy megkérdezhetik, hogy „én a pocakodban voltam, anya?”, és arra azt kell tudni mondani, hogy „Te a szívemben voltál”. A tanfolyamon ezekre a kérdésekre is majdnem kész válaszokat kapnak a szülők. Minden kapcsolatban össze kell csiszolódniuk a feleknek, de ez az örökbefogadott gyermekek esetében kicsit nagyobb feladat, és még úgyis nagyon nagy hegyet mászik meg a család, ha a szakemberek egy védőhálóval vonják körül a szülőket a tanfolyamon keresztül. De ha nem kötelező a tanfolyam elvégzése, nagyon sokan dönthetnek úgy, hogy nem mennek el rá, és valószínűleg éppen azok fognak rossz döntést hozni, akiknek pont a legnagyobb szükségük lenne rá,” nyilatkozta az Érd TV kérdésére az országgyűlési képviselő.

A meghívott vendégek hozzászólásai után a hallgatóságban ülők közül is sokan megosztották a többiekkel személyes tapasztalataikat, élményeiket. Volt, akit annak idején örökbe fogadtak, de csak tizenkilenc évesen szembesült az igazsággal. Most már nagymamakorban van, és azt mondta, nagyon fontos lenne az őszinteség az ilyen helyzetekben. Havasi Márta és férje örökbefogadó szülőként mesélték el, hogy több, mint húsz éve hogyan csöppent az életükbe egy kisfiú. És volt olyan hozzászóló is, egy fiatal anyuka személyében, aki már elvégezte a tanfolyamot, jelenleg a gyermek érkezésére vár.

Ma már az örökbefogadókat felkészítő tanfolyam és a szakvélemények is egyértelműen az őszinteséget javasolják, azaz azt, hogy az örökbefogadó szülők mondják el a gyermeküknek, hogy eredetileg más családba születtek, nem az ő vér szerinti gyermekük, hanem a szív szerinti, mert őket édesanyjuk nem a pocakjában, hanem a szívében várta. Ez a szívből jövő őszinteség uralta az estet is, amelyen most minden politikus szülőként volt inkább jelen. Mint ahogy ez a szívből jövő, kétségek nélküli, támogató és örökre szóló szeretet kell, hogy jellemezze a szülő-gyermek kapcsolatot is. Ma Magyarországon 22 ezer gyermek él család nélkül arra várva, hogy akár a vér szerinti szüleihez visszatérve, akár a szív szerinti szüleihez kerülve, de megkaphassák valahol, valakitől ezt a szeretetet.

(Az Érdi Újság korábbi cikkét az örökbefogadásról és a tanfolyamról erre a linkre kattintva olvashatja el.)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email