legyen_tanc_200816_6

És lett tánc Érden is

Legyen tánc Érden is! címen tartott táncbemutatót és táncházat a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes az érdi főtéren a Jelen/lét eseménysorozat keretében vasárnap délelőtt. A programnak olyan sikere volt, hogy a különben érdi együttesvezető és szervező Deffend Irén (Inci) már tervezi a folytatást is.

TücsökSzabi gyermekkoncertje végére már körülbelül száz ember gyűlt össze vasárnap délelőtt az érdi főtéren, ahol a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes tartott előbb táncbemutatót, majd táncházat. A lányok és fiúk egy korabeli, archív fotó alapján rekonstruált csallóközi népviseletben ropták a tikkasztó hőségben, amin a nézelődők hiába is ámultak bámultak, nem tehették ezt sokáig, mert a bemutató után már mindannyiukat táncra is fogták az együttes tagjai. Kicsik és nagyok, félig profik, profik és teljesen kezdők járták a csárdást és a cifrát a Gloriett árnyékában. Hatalmas siker volt a táncház, hatalmas taps járt hát a végén az együttesnek, na meg persze a lelkes amatőröknek is. 

Megszólítok egy édesapát, Krisztiánt, akinek két lánya is pörög-forog még a sokadalomban. Elárulja nekem, hogy mindkét gyermeke járt néptáncra korábban. “Hónapok óta otthon voltunk, ezért nagyon várták már ezt az eseményt, hogy végre itt lehessenek, táncoljanak egy jót, újra belekóstolhassanak kicsit a néptáncos világba. Ez egy nagyon jó vasárnapi program.,mondja. 

Közben az én lányaim is már a táncolókkal hömpölyögnek valahol, még a legkisebb is igyekszik úgy rakosgatni kezeit, lábait, ahogy azt látja mellette a nagyoktól. Deffend Irén, Inci, a néptáncegyüttes vezetője mosolyogva mondja, hogy maga is érdiként most régi vágya teljesült azzal, hogy sikerült Érden is megtáncoltatniuk az embereket. 

“A Köszönjük, Magyarország! pályázat keretén belül jöttünk el ide, Érdre.  A pályázatnak az volt a célja, hogy minél több vidéki helyszínre eljussanak a kultúra különböző szektorai, így a táncegyüttesek is. Megkerestem hát Wolf Katalint, a Szepes igazgatóját, aki nagyon örült és abszolút nyitott volt a programra. Régi álmom volt, hogy itt is szervezzünk egy hasonló eseményt, és nagyon reménykedtem benne, hogy az érdiek is nyitottak lesznek erre.”

Az érdiek pedig minden jel szerint teljesen nyitottak voltak a néptáncra. Talán azért is, mert, ahogy Inci mondja, nem egy üvegbúra mögé bújtak és bújtatták a néptáncot, hanem lehozták, elhozták azt nekünk, és mi is kipróbálhattuk magunkat benne.

Inci azt is elárulja, nem titkolt hátsó szándéka az is volt, hogy felmérje, van-e igény arra, hogy legyen helyben egy kis táncházas élet. A vasárnap délelőtti siker elég egyértelműen azt jelzi: igen. Lesz tehát folytatás is hamarosan, a közelgő eseményekért érdemes követni az együttes közösségi oldalát, de ha valóban beindul településünkön a táncházi élet, arról természetesen majd mi is beszámolunk.

További cikkeink

Ritka dolog, hogy a város polgármesterétől veheti át egy édesapa a lánya születési anyakönyvi kivonatát - igaz, az sem túl gyakori, hogy a pici egy

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email