22_03_29_erdmost_nincskep

Jövőre fizetnünk kell az orvosnál, ha nem rendezett a jogviszonyunk

22_03_29_erdmost_nincskep

Jövőre fizetnünk kell az orvosnál, ha nem rendezett a jogviszonyunk

Fél évünk van rá, hogy utánanézzünk, érvényes-e a TAJ-kártyánk, és fizeti-e utánunk rendesen a munkaadónk a járulékot. Ha ugyanis barna kódot kapunk, 2021 januárjától bajba kerülhetünk az orvosnál. Az életmentő beavatkozásokon kívül minden vizsgálatért és ellátásért fizetnünk kell. 

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

2007 áprilisában vezették be az egészségügyi szolgáltatás jogosultságának ellenőrzését a hazai egészségügyben. Ettől kezdve minden alkalommal, amikor orvos-beteg találkozó történik, különböző színű lámpák adnak információt a TAJ-kártya érvényességéről, vagyis arról, hogy a páciens jogosult-e egészségügyi szolgáltatásra. 

Bárány Zsolt, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgatója a rendelő Facebook oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy ellenőrizzük a TAJ-kártyánk érvényességét, ugyanis július 1-én életbe lépett egy jogszabály, mely szerint, ha valakinek nem rendezett a jogviszonya, akkor 2021. január 1-től nem jogosult ingyenes ellátásra. 

Megkérdeztük a főigazgatót, pontosan miről is van szó. „Ha a TAJ-kártya érvényes és van mögötte járulékfizetés (vagyis hivatalosan rendezett a jogviszony), azt a rendszer zöld pipával jelzi – magyarázta Bárány Zsolt. – Ebben az esetben minden rendben, térítésmentes az ellátás. A piros lámpa azt jelenti, hogy az ellátandó személy TAJ-száma érvényes, de a jogviszonya rendezetlen, azaz az OEP nyilvántartásában nem szerepel jogosultként. Ez esetben is megkapja az egészségügyi szolgáltatást, de írásban és szóban is felhívjuk a figyelmét arra, hogy a jogviszony, illetve a jogosultság rendezése érdekében legyen szíves az egészségbiztosítási pénztár szakigazgatási szervéhez fordulni. Mert ha ezt elmulasztja, akkor a rendszer 2021. január 1-étől a mostani pirosról barna színre állítja át, tehát az ellátásért fizetnie kell, méghozzá az ellátás megkezdése előtt. Ilyen eddig akkor fordult elő leginkább, ha a beteg más országba költözött, és megszüntette a magyar lakcímét – ekkor ugyanis érvénytelenítették a TAJ-számát. Jövő januártól azonban a havi járulékfizetés elmaradás miatt is barnára vált a kártyánk.”

Bárány Zsolt arra kéri az érdieket, hogy a következő félévben járjanak utána az ügynek, hiszen még „rengeteg az idő” az esetleges rendezetlen jogviszonyt intézni, és kellemetlen volna az utolsó pillanatra hagyni, hiszen országosan több tízezer ember lehet érintett.

Ha valaki nem tudja, érvényes-e a TAJ-száma, bármilyen közfinanszírozott ellátás igénybevételénél (háziorvos, gyógyszertár) rá tud kérdezni, milyen színű a TAJ-kártyája. A Romicsban múlt hét óta az érintett betegek írásos tájékoztatót kapnak arról, mi a teendőjük, hol és hogyan tudják rendezni a jogviszonyt. 

Mi történik, ha valaki a barna kategóriába esik? Megkérdezik, milyen rendeléseket és ellátásokat szeretne igénybe venni, majd egy központilag kiszabott árlista alapján árajánlatot kap. Ennek összegét a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény titkárságán lehet befizetni a pénztárban (munkaidőn túl a kartonozóban), és csak ezután végzik el a szükséges beavatkozásokat. 
Magyarország területén állampolgárságtól függetlenül minden betegnek joga van életmentő, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz, akkor is, ha a páciensnek nincs érvényes TAJ-kártyája. Ilyen esetben továbbra sem lesz szükség semmiféle beutalóra, hanem azonnal és közvetlenül lehet orvoshoz fordulni, hangsúlyozta a főigazgató. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email