Igencsak meleg hónapnak ígérkezik az augusztus, a forró napokon pedig nincs olyan, aki ne frissítené fel magát szívesen egy kiadós adag fagylalttal. Bár a jó nevű cukrászdákban és fagyizókban kiemelten figyelnek a minőségre, nem árt óvatosnak lenni: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tavalyi ellenőrzései alapján minden tizedik fagylaltozóban találtak valamilyen hiányosságot az ellenőrök, tíz esetben pedig ki is kellett vonni a forgalomból a fogyasztásra alkalmatlan termékeket – derül ki a Pénzcentrum cikkéből.
Ahogy egy étteremben is előfordul, hogy a maradék ételt hasznosítják újra, úgy olyan fagylaltozók is előfordulnak, ahol a maradék süteményből készülnek a jéghideg desszertek. Ez még önmagában talán nem is lenne baj, ha a maradék jó minőségű, és emberi fogyasztásra alkalmas. Az viszont kifejezetten veszélyes is lehet, ha nem megfelelő higiéniai körülmények között készítik el és tárolják a fagylaltokat, lejárt alapanyagokat használnak fel, vagy a megolvadt desszertet újrafagyasztják. A Magyar Konyha most a Balaton legjobb helyeit kutatta fel, gasztrokalauz mellékletében pedig összeszedte a Balaton tíz legfinomabb és legmegbízhatóbb fagylaltozóját.
Íme a toplista 2020-ban:
Bergmann Cukrászda – Balatonfüred
Bringatanya – Somogyi Fagylaltműhely Gyenesdiás
Café Melba Cukrászda – Siófok
Füredi Fagyizó – Balatonfüred
Karolina Kávéház és Koktélbár – Balatonfüred
Kő fagyi? – Mindszentkálla
Móló Cukrászda – Révfülöp
Mónisüti – Gyenesdiás
Szélcsend – Balatonföldvár
Szigligeti Fagyizó – Szigliget
A felsorolt fagyizók nem csak ízletes fagylaltjaikról ismertek. A Bergmann Cukrászda például már 1939 óta készít fagylaltokat (az első cukrászdát még Győrben alapították.) Míg a Bringatanya fagyija 2017-ben különdíjat nyert a Fagylalt Világbajnokságon, addig például a Kőfagyi minden nap többféle gyümölcsfagylalttal és laktózérzékeny opciókkal várja a vendégeket.