22_03_29_erdmost_nincskep

Az ökológiai gazdálkodásé a jövő

22_03_29_erdmost_nincskep

Az ökológiai gazdálkodásé a jövő

Ha nem változtatunk a nagyüzemi mezőgazdaság eddigi gyakorlatán, földterületeink egy idő után biológiai sivatagokká válnak, és lehetetlenné válik az élelmiszerellátás. Bruder Mártonnal, a törökbálinti Cinege Tanya ökogazdaság vezetőjével a mezőgazdaság jövőjéről beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A mezőgazdaság a legnagyobb területhasználó. Az egész ország ökológiai állapotát nagyban meghatározza, hogy milyen állapotok uralkodnak a mezőgazdasági területeinket” – magyarázza Bruder Márton gazdasági agrármérnök, a törökbálinti Cinege Tanya ökogazdaság vezetője. „Amikor több száz hektáros táblákat szántanak egybe és monokultúrában termelnek növényeket vegyszerekkel, köztük olyan rovarölőszerekkel, amelyek nem szelektíven fejtik ki hatásukat, akkor ezek a földterületek egy idő után gyakorlatilag biológiai sivatagokká válnak. Ehhez képest egy olyan táj, amelyen mozaikszerűen épülnek fel a különböző tevékenységek, sokkal gazdagabb élővilágot tud fenntartani.”

Bruder Márton szerint nincs választásunk, a nagyüzemi, vegyszeres mezőgazdálkodás hosszú távon nem fenntartható. „Lehet, hogy hatékonynak tűnik, de ezt a hatékonyságot a környezet kizsákmányolásával érjük el. A magyarországi termőterületek nagyjából fele már valamilyen mértékben degradálódott, ezek egy részén már nem folytatható gazdaságosan mezőgazdasági művelés. Ha így folytatjuk, a látszólagos hatékonyság egyszer csak el fog illanni, és lehetetlenné válik az élelmiszerellátás.”

Az Európai Bizottság Termőföldtől az asztalig elnevezésű stratégiája éppen ezért azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig a mezőgazdasági területek negyedét ökológiai módon kell művelni, a vegyszerhasználatot pedig a felére kell csökkenteni. „Azaz uniós szinten feltétlenül van politikai akarat és elköteleződés a jelenlegi rendszer megváltoztatására. A magyar politikában ez kevésbé látszik, hiszen az agrárminiszterünk minden lehetséges fronton támadja ezt a stratégiát, mivel az a nagyüzemi monokultúrás, vegyszeres mezőgazdaság támogatásának csökkentésével járna.” Jelenleg ugyanis a mezőgazdaság támogatási rendszere nem veszi figyelembe azt, hogy környezettudatosan termelnek-e a gazdák vagy sem. „A mostani támogatások pont az olcsó élelmiszertermelést és a nagyüzemi mezőgazdaság fenntartását szolgálják. Pedig ha változás lenne a támogatáspolitikában, akkor a gazdák, akik rendkívül találékonyak és alkalmazkodóak, nyitnának a környezettudatosság felé.”

Bruder Márton azt vallja, a vegyszermentesség nagyon fontos az egészséges agroökológia-rendszer szempontjából. A Cinege Tanyán azonban ennél többet is tesznek: „Az alaptevékenységünk, a gyepre alapozott ökológiai állattartás önmagában olyan gazdálkodási forma, mely jelentősen hozzájárul a mezőgazdasági kultúrtáj, esetünkben a fás legelők élővilágának fenntartásához.”

A Cinege Tanya, nevéhez hűen, az MME által elismert „Madárbarát kert” címmel is rendelkezik, és ha az egyesület osztana elismerést a madárbarát gazdaságoknak, valószínűleg azt is megkapnák. 

Bruder Mártonék a téli madáretetés és az egész éves madáritatás mellett rengeteg odút, kuvikodút, mesterséges macskabagolyfészket és fecskefészket helyeztek ki. A fecskék számának csökkenése ellen mindent megtesznek, a műfészkek mellett sárlelőhelyet is biztosítanak, a parti fecskék, illetve gyurgyalagok számára pedig partfalat alakítottak ki. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email