22_03_29_erdmost_nincskep

Mi lesz az idei nyári táborokkal?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mi lesz az idei nyári táborokkal?

Sokan hirdetnek nyáron fizetős táborokat, de az önkormányzati, iskolai, illetve Erzsébet-táborok helyzete még mindig bizonytalan, pedig alig egy hét van már hátra az idei tanévből.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„A cégem a szabadságomat még márciusban kiadta, dolgoznom kell a nyáron. De mi lesz a kisiskolás gyerekemmel?” – ezt a kérdést mostanság nagyon sok szülő teszi fel magának. Kormányzati döntés már született arról, hogy szabad napközis és ottalvós táborokat is rendezni az idei nyáron, és kínálat is van bőséggel, már ami a fizetős lehetőségeket illeti. Kérdés, tudnak-e élni velük azok a szülők, akik az elmúlt hónapokban rossz anyagi körülmények közé kerültek, vagy azok, akikkel nem történt „semmi különös”, de két-három gyereket nevelnek, és a 25-35 ezer forintos napközis tábor díját nem tudják kifizetni.

Sokaknak jelent hatalmas segítséget az önkormányzati napközis tábor, amit a Favágó utcában tartanak minden esztendőben. 

Máskor június elején már minden fontos információt tudni lehet a nyolchetes táborról, idén azonban még nincs információnk arról, hogy a Favágó utcában meg lehet-e rendezni, és ha igen, milyen feltételekkel. 
 

Értesüléseink szerint a hatóságok már elvégezték a helyszíni bejárást, ennek eredményét dokumentálták is, de az önkormányzat lapzártánkig nem hozta nyilvánosságra, hogy döntöttek-e már az ügyben, és ha igen, hogyan.

Sok a bizonytalanság

Elképzelhető az is, hogy egyes iskolák szerveznek majd az idei nyáron napközis táborokat a gyerekeknek. Sárközi Márta tankerületi igazgató érdeklődésünkre elmondta, ezzel kapcsolatban pontos információt nem tud mondani, ugyanis eddig még nem kötött nyári táborra szerződést. 
Sok családnak jelentettek megoldást a korábbi években az Erzsébet-táborok. A Kőrösi iskolában például száz gyerek-nek szerveztek változatos programokat tavaly nyáron. A Szociális Gondozó Központ is folyamatosan pályázott ilyen lehetőségekre: 2019-ben egyhetes napközis tábort szerveztek, a nyár utolsó hetében pedig Zánkán tölthetett egy hetet 36 érdi gyerek. Idén azonban csak digitális tábo-rok szerepelnek az Erzsébet-táborok honlapján, „talán június első hetében körvonalazódik, hogy lesz-e tábor, és ha igen, milyen formában” – mondták érdeklődésünkre az ügyfélszolgálaton. 

Nyári napközis táborokat tervezne a Szepes Gyula Művelődési Központ is, a Parkvárosi Közösségi Házzal közösen, a tervek már megvannak, de „amíg a 46/2020. (III. 16.) Kormányrendelet 5. §-a érvényben van, addig a közművelődési intézmények zárt térben semmilyen rendezvényt nem szervezhetnek. Nagyon várjuk, hogy ezt a paragrafust végre átgondolják a döntéshozók” – mondta lapunknak Wolf Katalin, a Szepes igazgatója. 

Azok a gyerekek, akik sportolnak, talán könnyebb helyzetben vannak, hiszen az egyesületek idén is megszervezik nyári edzőtáboraikat – ezekre gyakran nemcsak a sportolóikat, hanem az érdeklődőket is várják. Az Érdi Úszó Sport Kft. is meghirdette nyári úszótáborait, ugyanakkor a nyári oktatásnak helyet adó Gárdonyi uszoda lapzártánkig még nem nyitotta ki kapuit. „Jelen pillanatban leálltunk, várjuk, nyithatunk-e vagy sem, majd két-három hét múlva tudunk biztosat mondani” – mondta a szervező.  

„Sok a bizonytalansági tényező, nemcsak a szervezés tekintetében, hanem a szülők életében is” – összegzett Tinka Lajos pedagógus, aki évek óta rendez sport- és szellemi játékokra épülő, fizetős napközis táborokat 6-12 éveseknek Érden. „A szülők többsége a két hónapos bezártság után szeretne élményt adni a gyerekének, és inkább elengedik őket, mintsem félnének a vírusveszélytől. Csakhogy a szervezésre, a meghirdetésre, a szülőkkel való beszélgetésre nem maradt elegendő időnk. Akik tavaly jöttek, azok jönnek idén is, főleg a nagyobbak, a kicsiknél még óvatosabbak a szülők. Összességében a tavalyihoz hasonló lét-számot várok. A gyerekek mindenképp szeretnének jönni, de majd meglátjuk, mit hoz az élet”.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email