22_03_29_erdmost_nincskep

Hétfőig nem érdemes autót mosni

22_03_29_erdmost_nincskep

Hétfőig nem érdemes autót mosni

Sáros eső esik napok óta szaharai porból, emiatt minden autó és ablak úgy néz ki, mintha homokkal fújták volna be, mondta el az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában Takács Lajos, amatőr meteorológus. A szakember szerint hétfőig várható hasonló csapadék, ezért óvva int mindenkit az autómosástól.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

2020. május 13-án késő délután néhány cseppes zárpor vonult át az ország felett, amely mérhető csapadékkal nem járt, viszont alaposan összekoszolt mindent. A sáros csapadékra Takács Lajos hívta fel a figyelmemet, ennek köszönhetően mintavételezés után a mikroszkóppal is készült pár felvétel a sáros esőben lévő porszemcsékről.

Az Athéni Egyetem por-előrejelzése alapján így néz ki Európa és a Mediterráneum felett a pormennyiség 14-én reggel.

Egy kék autón nagyon feltűnő a sáros eső nyoma

Később a csapadék kelet felé húzódott, és 14-re virradóra már az ország középső-keleti részén is sáros esővel lepte meg az ott élőket, amelyről már az Országos Meteorológiai Szolgálat is beszámolt a Facebook oldalán. A por eredetére vonatkozóan Varga György, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének hullópor-kutatással foglalkozó tudományos főmunkatársa rögtön mutatott egy, a különböző magassági szintek légmozgásainak segítségével visszaszámolt valószínű forrásterületet is. E számítás alapjánLíbia-Algéria-Tunézia hármas határa környéke, illetve kis nyugati irányú kanyarralaz Atlasz-hegység hegylábánál lévő, laza szerkezetű talaj, és a rendszeresen kiszáradó sós tavak medréből eredő üledékadta a hozzánk is eljutott porszemcséket.


A 14-én reggeli aktuális hazai viszonyokból visszaszámolt valószínű por forrásterület

A por kétféle módon juthat a talajra: vagy kimosódik a csapadékkal (ahogyan ez most is történt), vagy szárazon kiülepedik. Ez utóbbi összességében igen jelentős mennyiséget tesz ki, ám nem vesszük észre úgy, mint a sáros eső nyomait.


Mikroszkópos felvétel az esővel kipotyogott porról

A mikroszkópos felvételeken (ezek csak egy olcsó, hobbi szintű digitális mikroszkóppal készültek) látható apró szemcsék jó része áttetsző, enyhén sárgás árnyalatú, s néhány vöröses is van közte. A fotókon zöldes-sárga és szabályosabb gömb jellegű szemcsék valamilyen virágpor szemcséi, amik már itt a közelben kerültek bele az esőbe.


A vmeteo keletre néző webkamerája felvételeiből animálva a porsávok mozgása.


Fénykép is készült a porsávokról (amennyire rálátásom volt az égre)

A por továbbra is áramlik a magasban Európa középső területei fölé, május 14-én egész nap homályos volt az égbolt, és a délután során egy teljesen felhőtlen időszakban még a sűrű porsávokat is látni lehetett. Erről a webkamerám felvételei is tanúskodnak, de fotót is készítettem, már amennyire a házunk elől rá lehetett látni az égre.  Az Athéni Egyetem por-előrejelzése alapján a látvány a következő napokban is velünk marad, sőt, vasárnapra még fokozódhat is. Ha még lesz csapadék, akkor azzal további sár is várható a napokban.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email