22_03_29_erdmost_nincskep

Szombaton ismét piac, lesz idősáv az időseknek

22_03_29_erdmost_nincskep

Szombaton ismét piac, lesz idősáv az időseknek

Szombaton reggel 6-tól délután 3-ig megnyitja kapuit az érdi piac, 9-12 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak - erről Csőzik László beszélt a Bundáskenyérben. A polgármester elmondta azt is: nincs tudomása a koronavírus okozta érdi halálesetről, és Érd jól vizsgázott a védekezés terén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A fokozatosság és biztonság elvét szem előtt tartva nyitják ki kapuikat az érdi intézmények – hangsúlyozta Csőzik László polgármester csütörtökön az ÉrdFM 101,3 Bundáskenyér című műsorában.

A városvezető elmondta: szombaton nyit a piac, amely 6-tól 15 óráig lesz nyitva. 9-től 12-ig csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak.

A sportpályákat is megnyitják hamarosan, a játszóterek tekintetében a városvezető még vár a döntéssel.

– Az uszodák esetében a legnagyobb körültekintést kell tanúsítanom, valószínűleg pénteken vagy hétfőn leszek döntésképes helyzetben – mondta.

Elindultunk a hétköznapi normalitások világába, reméljük, hamarosan magunk mögött tudhatjuk ezt az időszakot, de ne feledjük el, hogy Pest megyében és Budapesten is hatályban van a kijárási korlátozás

– jegyezte meg Csőzik László, aki a kötelező távolságtartás betartására kérte az érdieket, valamint arra, hogyha emberek közé megyünk viseljünk maszkot. 

A polgármester hangsúlyozta: a város jól vizsgázott szolidaritásból, és a járvány elleni védekezésből is, „dacára annak, hogy magunkra voltunk hagyva, érdemi központi, állami segítséget nem kaptunk. Rengeteg adományozó jelentkezett, vállalkozók, magánszemélyek, egyesületek karitatív alapon járultak hozzá ahhoz, hogy a rászorultaknak jobban tudjunk segíteni, illetve el legyünk látva fertőtlenítő szerekkel, maszkokkal, kesztyűkkel” Kiemelte a kínai testvérváros segítségét is.

Csőzik László elmondta azt is: a napokban a tisztifőorvoshoz fordult annak érdekében, hogy tegyék közzé az Érdre vonatkozó, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat. Mint utalt rá, több polgármester is kifogásolta, hogy nincs megfelelő adatszolgáltatás.

Korábban a polgármestert szóban úgy tájékoztatták, hogy 27 érdi fertőzöttet regisztráltak. A legutóbbi adatok alapján ötvenen kerültek házi karanténba, de – emelte ki – nem biztos, hogy ezek a lakosok betegek (pl. külföldről tértek haza, vagy olyan intézményben tartózkodtak, ahol volt koronavírus-fertőzött). Összesen három olyan emberről van tudomása, akit úgy helyeztek járványügyi megfigyelés alá, hogy igazoltan megfertőződtek, és ők is meggyógyultak a hatósági házi karantén végére. Halálesetről a városvezetőnek nincs tudomása. 

A piac újranyitásával kapcsolatban az üzemeltető az alábbi tájékoztatást tette közzé:

A koronavírus-járvány jelenlegi helyzete miatt szigorú szabályok mellett, de újra kinyit az érdi vásárlók előtt a piac. Az érdi piac használatára a következő szabályok vonatkoznak:

  • A piac reggel 6.00 és délután 15.00 óra között tart nyitva; a vonatkozó 71/2020. (III.27) kormányrendelet 6. §-al összhangban. A piacot reggel 6.00 és 9.00 között kizárólag a 65 éven aluliak látogathatják, reggel 9.00 és 12.00 között csak a 65 év felettiek, míg 12.00 és 15.00 között ismételten csak a 65 éven aluli vásárlók mehetnek be a piac területére.
  • Minden árusnak kötelező a szájmaszk és a kesztyű használata.
  • Minden vásárlónak kötelező a szájmaszk (vagy a száj- és orrnyílás eltakarására alkalmas más eszköz) hordása, és a piac bejáratánál a kihelyezett kézfertőtlenítő használata. További kézfertőtlenítő állomások lettek kihelyezve a vásártér területére a vásárlók részére, ahol a megfelelő kézfertőtlenítős kézmosásról szóló tájékoztató táblák is találhatóak.
  • A piacra csak főbejáraton keresztül lehet bemenni és csak a hátsó kapun lehet kijönni, annak érdekében, hogy az egyirányúsítással csökkentsük a fertőzés kockázatát.
  • A piacon tartózkodók számára létszámkorlát lett bevezetve: a nagy piacon egyszerre maximum 400 fő, a kis piacon legfeljebb 100 fő tartózkodhat, az árusokkal együtt. Amennyiben a piacon tartózkodók száma eléri a maximumot, úgy a piacra csak annyi vásárló mehet be, ahányan kijönnek.
  • Fokozottan kérjük, a már eddig megszokott járványügyi intézkedések betartására a lakosságot: kérjük a piacon belül és közvetlen közelében a sorban állás során szájmaszkban, a kötelező legalább 1 méteres távolságot tartva, nyugodtan várakozzanak.
  • Kérjük a vásárlókat, hogy a piacon töltött idejüket igyekezzenek leszorítani a szükséges termékek bevásárlására, ezzel is csökkentve a járvány terjedésének kockázatát.
  • A piachoz tartozó parkoló a továbbiakban is ingyenesen használható.
  • A vásárlók biztonságára és a szabályok betartására a rendőrség, a közterület-felügyelet és a piacfelügyelők fognak ügyelni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email