22_03_29_erdmost_nincskep

A karantén sokakat csábít kiköltözésre

22_03_29_erdmost_nincskep

A karantén sokakat csábít kiköltözésre

Év eleje óta az agglomerációban nőtt legjelentősebben a lakosok száma. Érden nyolcszázzal lettünk többen, ami nemcsak a költözéseknek, hanem a születéseknek is köszönhető. Verő Ákost, az Érdi Ingatlaniroda vezető értékesítőjét arról kérdeztük, hogyan alakul az ingatlanpiac a koronajárvány idején.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Amikor a járvány miatti korlátozásokat bevezették, arról szóltak a hírek, hogy megtorpant az ingatlanpiac. Most azonban mégis ugrásszerű növekedés történt a lakáspiacon.  Mi változott?

Az agglomerációs települések gyarapodásában szerepe van az utóbbi években látott lakásépítési boomnak és a budapesti árrobbanásnak is. Nagyon sokan vágtak bele ugyanis családi- vagy ikerházépítésbe a 2019 végén kifutó kedvezményes lakásépítési áfa, illetve az állami támogatások miatt. Először valóban pánik alakult ki, de ez mindössze két hétig tartott. Mostanra közelítünk a koronavírus előtti állapotokhoz, ami az érdeklődőket illeti. Szerintem ennek az az oka, hogy sokaknak a karantén volt az utolsó csepp a pohárban. Most meg
tapasztalhatták, milyen az, ha a család össze van zárva egy budapesti lakásban, és úgy döntöttek, inkább megpróbálnak kiköltözni az agglomerációba.

Van ehhez megfelelő anyagi háttere  az embereknek? Egyáltalán, egy budapesti lakás áráért lehet venni Érden kertes házat?

Korábban mindig azt mondtuk, egy jobb fővárosi kerületben lévő lakás áráért Érden családi házat lehet vásárolni, ez az állítás most is igaz. Az új építésű lakások piacán rendelkezésre állnak az állami támogatások, és a bankok sem szüntették meg a hiteltermékeiket, tehát aki házat szeretne vásárolni a környéken, banki hitelt is igénybe vehet.

A vírus miatt nem nehezebb a banki ügyintézés?

A bankok egyre inkább online ügyintézésre állnak át, de a hitelügyintézés ugyanolyan gördülékenyen zajlik, mint eddig.  

Hogyan alakulnak az ingatlanárak?

Érden nem változtak az árak, és ennek több oka is van. A használtpiacon például az, hogy akinek hitele van, és ebben a helyzetben elveszítette a munkáját, az élhet a hiteltörlesztési moratóriummal, és ezzel időt nyer. Az új építésű ingatlanoknál pedig azért nem változott az ár, mert sem az adóterhek, sem az építőanyagárak, sem pedig a munkavállalók díjai nem csökkentek, vagyis a beruházók nem tudnak engedni az árakból. Azonban jó hír, hogy a kedvük sem ment el a befektetőknek, hiszen amíg mi, magánemberek az üzleteket jártuk és élelmiszer-tartalékokat halmoztunk fel, addig az építési vállalkozók a tűzéptelepeket látogatták, és felvásárolták a házépítéshez szükséges anyagokat. Tették ezt azért, hogy ne legyen készlethiány később, illetve, hogy az esetleges áremelkedések miatt ne álljanak le az építkezések.

Tehát az érdeklődők nem reménykedhetnek abban, hogy most bezuhannak az árak?

A tapasztalat azt mutatja, hogy ahogy eddig, úgy most is 3 és 8 százalék között lehet alkudni a használtingatlan-piacon. Annyi változás viszont történt, hogy az eladók sokkal jobban fontolóra veszik 
az ajánlattételeket, még akkor is, ha az alacsonyabb az általuk elképzeltnél.

Mi a legnépszerűbb most Érden? A panellakás, a használt ingatlan vagy az új építésű ház?

Ha sorrendet kell felállítani, akkor egyértelműen az új építésű házak vezetnek. Rengetegen akarnak Budapestről kiköltözni, mert kinőtték a lakásukat, gyerekeik vannak, zöld környezetben, közel a fővároshoz szeretnének élni. Ők nagyobb összegű állami támogatásokat is igénybe vehetnek. Az is szempont ezeknél a családoknál, hogy az új építésű lakásokra jó ideig nem lesz gondjuk, nem kell felújításra, karbantartásra költeni, jó tíz évig költségmentes otthonuk lehet.

Lassan kitehetjük Érdre a megtelt táblát. Vannak egyáltalán még eladó ingatlanok?

Régebbi építésű házak még vannak, üres telkeket viszont már csak a városszéli utcákban találunk, ahol viszont nagy gondot jelent az infrastruktúra hiánya. Így aztán a befektetők városszerte a régi, romos házakat vásárolják fel, hogy újakat építsenek a helyükön.

Várható idén még egy kiköltözési boom?

Nehéz megmondani, de ha abból indulunk ki, hogy az elmúlt két hétben rengeteg új építésű házat vettek, akkor ez szinte borítékolható. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email