22_03_29_erdmost_nincskep

Ne dőljünk be a csalóknak!

22_03_29_erdmost_nincskep

Ne dőljünk be a csalóknak!

Az MNB arra figyelmeztet, hogy egyre több "pénzügyi guru" kínál "kockázatmentes", gyors és magas hozamot vagy azonnali, munka nélküli passzív jövedelmet, kihasználva azt, hogy most az utolsó fűszálba is hajlamosak vagyunk belekapaszkodni, csak ne végezzük az utcán.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A válság felé tartó gazdaság és a karantén jó terepet biztosít a zavarosban halászóknak. 2020 első negyedévében a Magyar Nemzeti Bank négy új piacfelügyeleti eljárást indított. Emellett 973 millió forintnyi büntetést szabott ki korábban megkezdett ügyekben. A jogosulatlan pénzügyi és befektetési szolgáltatók burjánzását az is jelzi, hogy öt természetes személyt is megbüntettek hasonló, jogosulatlan tevékenységek miatt.

Az ügyben kiadott közleményében az MNB felhívta a figyelmet arra, hogy a gyors, nagyon magas és kockázatmentes hozamot ígérő pénzügyi guruk, az azonnali, munka nélküli passzív jövedelemmel kecsegtető csalók különösen veszélyesek mostanában. Aktívabbakká válhatnak a piramisjátékok szervezői, a készpénzes ügyletek mögé bújó, a tőzsde titkának átadását ígérő csalók is.

“Az interneten megjelenő, egzotikus országokban bejegyzett jogosulatlan szolgáltatók által ajánlott extrém magas hozamok rövid távon, kockázat nélkül (pl. tőke- és hozamgaranciával) a mai piaci környezetben nem reálisak”– írja a közlemény. Annak sem szabad bedőlni, ha az illegális befektetési szolgáltatást oktatásnak álcázzák. Ezek a szolgáltatók rendszerint addig fizetnek, amíg a piramisjátékba új emberek szállnak be. És mivel működésük nem legális, így a nekik elutalt pénzeket semmilyen betétbiztosítás nem védi. Azaz, ha a piramisjáték bedől, a guru eltűnik, akkor a pénz is elvész.

A jegybank oldalán elérhető a legális piaci szolgáltatók listája. Befektetés előtt ezt érdemes átnézni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email