22_03_29_erdmost_nincskep

“Új korszakot nyitunk az érdi kézilabdában” – Csőzik László

22_03_29_erdmost_nincskep

“Új korszakot nyitunk az érdi kézilabdában” – Csőzik László

Új edzőkkel, új játékosokkal vág neki a következő szezonnak az ÉRD női kézilabda csapata - közölte közösségi oldalán Csőzik László, Érd polgármestere.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint korábban beszámoltunk róla, az előzetes hírek szerint az ÉRD női kézilabda csapatánál csupán Király Réka, Landi Gabriella és Simon Armilla marad a következő szezonban is, az összes többi játékos a távozás mellett döntött. Ezzel együtt az Érd FM 101.3-nak adott interjújában Szabó Edina akkor elmondta, Rácz Marianne-nal kitöltik 2021. június 30-ig érvényes szerződésüket, ám a polgármester közlése szerint a szakmai stáb is megújul.

Csőzik László hangsúlyozta, a csapat marad az NB I-ben, de új csapattal, új játékosokkal, új edzőkkel, de az érdi adófizetők pénzéből jóval kevesebbet költve készülnek a következő szezonra.

“Mostantól az utánpótlásra is sokkal nagyobb figyelem összpontosul majd, méghozzá azért, hogy a jövőben saját nevelésű, érdi lányok alkothassák a csapat gerincét.

Véget vetünk a közpénzherdálásnak, -dézsmálásnak, annak a pénzszivattyúnak, ami az elmúlt évek alatt mindösszesen majd’ 3 milliárd forintot szívott fel a városlakók által befizetett adóforintokból” – szögezte le a polgármester.

A következő hetek-hónapok fontos bejelentései előtt Csőzik László az elmúlt korszak lezárásaként ismertette a tényeket. Emlékeztetett, az érdi az egyetlen NB I-es kézilabdacsapat, melyet szinte kizárólagosan helyi adóforintokból, városi közpénzekből finanszíroznak, más önkormányzatok az érdi közpénzjuttatás tizedét-nyolcadát fizetik csak ki.

Beszámolt arról is, hogy az Érdi Sport Kft. 2017-ben 275 millió, 2018-ban 359 millió, 2019-ben pedig 388 millió forint önkormányzati támogatást kapott az érdi adóbevételek terhére, míg 2020-ra már 700 milliós idényt adott le az önkormányzat felé. “Ez az éves építményadó-bevétel kétharmadát tette volna ki” – jegyzi meg a polgármester.

Reklámszerződés jogcímén az onkormányzat 2019-ben havi 29, 2020-ban már 58 millió forintot kellett átutaljon a Sport Kft. működéséhez.

A városvezető kitért rá, 2019 derekáig nem kellett fizetni forgalmi adót, ezután viszont 27%-kal többe kerül minden, hiszen az Érdi Sport Kft. tavaly őszre felélte félmilliárdos áfatartalékát.

“A T. Mészáros-féle városvezetés a hosszú évek alatt egyszerűen képtelen volt szponzort találni a csapatnak, még a városban mesés, több mint 40 milliárd forint bevételt realizáló Mészáros Lőrinc-cégtől sem tudtak támogatást szerezni” – jegyzi meg közösségi oldalán Csőzik László, kitérve arra, Mészáros Lőrincet nemhogy szponzornak nem voltak képesek megnyerni, de tízmillió forint értékben vásároltak cégétől 2Rule mezeket, miközben a sportfelszerelés beszerzési volumene a Győri Audi ETO KC és a Veszprém csapataiét közelítette meg.

A polgármester a játékosok fizetésével kapcsolatban kitért rá, a külföldi és magyar sztárjátékosok átlagosan másfél millió forintos fizetéseket kaptak, melyek mára kétmillióra emelkedtek, az EKHO-s adózás miatt ezek csaknem nettó összeget jelentenek, a játékosok munkaszerződéseiben pedig auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikus évi 10-15%-os béremelés lett kikötve. Emellett a kézilabdázók részére éveken át béreltek lakásokat közpénzből, köztük Bács István volt fideszes alpolgármester és két rokona által érintett cég tulajdonában álló 9 lakást vettek bérbe a Parimmo Kft.-től. A volt alpolgármester testvérének résztulajdonát képező cég által tulajdonolt lakások bérleti díja 2018-ban a duplájára emelkedett.

A játékosoknak a klub évi tízmillió forintért bérelt autót, repülőre négymillió, buszra tizennégymillió forint ment el, de az érdi csatornázást promotáló cégnek is 21 millió forintot fizettek marketingre.

A közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Csőzik László megemlítette, az Érdi Sport Kft.-ben dolgozott a volt fideszes frakcióvezető, aki munkaszerződéssel havi 440 ezer, megbízási szerződéssel további 63 ezer forintot keresett. Az előző polgármester lánya pedig havi 168 ezer forint megbízási díjért dolgozott a cégnek. Korábban pedig az önkormányzat közrendvédelmi bizottságának fideszes képviselő elnöke szakmai igazgatóként dolgozott főállásban a klubnál.

Csőzik László emlékeztetett, a volt ügyvezető a tavalyi kampányban a közösségi oldalon pakolt ki a cél és a helyi politika bűncselekménygyanús összefonódásairól, tiltott pártfinanszírozásról – ezzel kapcsolatban feljelentést tettek, jelenleg is zajlik a rendőrségi nyomozás. A polgármester kitért arra is, a korábbi ügyvezetés 2018-ig a TAO-pályázatok megírása során minden évben komoly tervezési hibákat ejtett, melyeknek most isszák meg a levét, emiatt 31 millió forintot kell visszafizetni: 2014-ből 11.564.852 forintot, 2015-ből 2.276.623-at, 2016-ból pedig 17.472.644 forint támogatást. “és nem tudjuk még 2017 mit tartogat…” – fűzi hozzá Csőzik László.

“A közpénzek elherdálása az egyik oldalon, csodálatos sikerek, nagyszerű sportteljesítmények és lelkes szurkolók a másik oldalon. Kétarcú lényt teremtettek az érdi kézilabdából,

amelyet könnyű volt szeretni, mert a közönség csak az egyik arcát láthatta. De ahogy megbukott a T. Mészáros-féle modell, és sorra estek ki a csontvázak a szekrényből, megmutatta a másik, kielégíthetetlen éhségű arcát is:

ez minden közpénzt felfalt, ami az útjába került. Már önmagában ez is felháborító, de amit az utánpótlással műveltek, megbocsáthatatlan bűn!”

– fogalmaz a polgármester, kitérve arra, a klubnál teljesen felborultak az arányok, minden az élvonalbeli csapat igényeit szolgálta, az utánpótlást közben elhanyagolták, pedig tehetséges érdi gyerekek és az őket támogató szülők százai tették bele szívüket-lelkület és nem kevés saját pénzt is.

“Nem fordítottak figyelmet a toborzásra (az érdi diákok számarányával és más városi sportokkal összevetve is alacsony a létszám a kézilabdában), a támogatók és a szülők elmondása szerint 2019-ig éveken át nem kaptak sportfelszerelést a gyerekek, ugyanakkor kb. 150 darab 2RULE mez található a raktárban, amelyet soha nem viseltek, illetve 15 millió forint értékű sportfelszerelés, amely méretben nem alkalmas az utánpótlásnak. Közben az utánpótlás-edzőket folyton kritizálták, de nem kaptak szakmai támogatást, ha volt is hosszú távú cél, nem fogalmazódott meg benne a saját nevelésű játékosok kinevelése és a költségek fokozatos csökkentése, esetleges szponzoráció megteremtése. Sok dolgozó és sportoló is állítja, hogy mindennapos volt a klubon belüli félelemkeltés a szakmai hibák eltitkolása érdekében” – húzta alá a városvezető, hangsúlyozva, nem folytathatják ugyanígy, számolatlanul öntve az érdiek pénzét a látványsportba.

Csőzik László megjegyezte, egy kilométer kiváló minőségű, tükörsima, megfelelő rétegrenddel és szegélykővel megépülő mellékutca aszfaltozása a mai árszínvonalon 35 millió forintba kerül az érdieknek. Felteszi a kérdést ezzel kapcsolatban: „Szóval költsünk hozzávetőleg 20 kilométerre elegendő pénzt egy csapatra egy év alatt? Egy csapatra, amelyet hatalmas multinacionális cégekkel a hátuk mögött, de csupán néhány 10 milliós városi forrással működő más csapatokkal mérünk össze?”

Kitért rá, az elmúlt években is 60-80 kilométer európai szintű út fedezetéül szolgálhatott volna a csapatba befektetett pénz.

Csőzik László azonban kiemelte:

“Soha egyetlen egyszer sem mondtuk, hogy itt a vége, nem lesz többé Érden kézilabda! Szerethető, megbecsült és csodálatos emberekből álló, szakmailag és pénzügyileg jól működő csapatot akarunk!”

A városvezető beszámolt arról is, hogy az ÉRD Aréna vezetésével egyeztetve arra kapott ígéretet, hogy a veszélyhelyzet után a létesítmény ismét tele lesz hangos buzdítással, szurkolókkal és gyermekek zsivalyával, sípok harsány hangjával.

Ezt követően kitért rá, újra elmegy a Magyar Kézilabda Szövetséghez, hogy kiharcolja az edzőcsarnok megépítését, melyre megvan a TAO-forrás, tehát a beruházás költségeinek egy része.

“Olyan csapat lesz, amilyennek mindig is lennie kellett volna. Olyan csapat, amit gondosan, az utánpótlásból, a szakmai munka eredményessége okán ide igazoló játékosokból fogunk együtt felépíteni! Együtt a szurkolókkal, az érdiekkel és mindenkivel, aki ebben a harcunkban elkísér bennünket! Ez a csapat valóban a miénk lesz! De sallangmentesen, észszerűen gazdálkodva az emberi és az anyagi erőforrásokkal is” – fűzi hozzá Csőzik László, aki azzal zárja sorait, meg fogják mutatni a világnak, hogy Érddel számolni kell, az utánpótlásra építő, biztosabb alapokon álló és kizárólag szerethető arcú csapattal fognak kijönni ebből a gödörből.