22_03_29_erdmost_nincskep

Nem indokolt a kijárási tilalom elrendelése

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem indokolt a kijárási tilalom elrendelése

Erről a szombat délutáni online sajtótájékoztatón beszélt Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Müller Cecília tisztifőorvos elmondta: jelenleg hat ember áll intenzív kezelés alatt; van egy súlyos állapotú 40-es beteg is. Az ország minden pontjáról érkeztek pozitív esetek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Fokozatosan nő a mintavételek száma – mondta az operatív törzs szombat délutáni sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Hangsúlyozta: a WHO ajánlásainak megfelelően vizsgálják az összes gyanús esetet és a velük  szoros kontaktusban lévő potenciális betegeket is.

Müller Cecilia elmondta, hogy az ország minden területéről detektáltak már pozitív eseteket. Az egyik egészségügyi intézményben egy negyvenes éveiben járó, súlyos állapotban lévő betegünk is van, tehát azon túl, hogy az idősek védelmére naponta felhívják a figyelmet, mindenkinek meg kell fogadnia a közzétett tanácsokat, hiszen a fertőzés lehetősége bárhol adott lehet – hangsúlyozta. Újságírói kérdésre elmondta azt is: jelenleg hat ember áll intenzív kezelés alatt.

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője vezetője beszámolt arról, hogy Közép-Európában egyre több a fertőzött; ebből is látszik, hogy a határaink ellenőrzésére kiemelt figyelmet kell fordítani. Folyamatosan figyelik azokat a határátkelőhelyeket, amelyeket korábban megnyitottak a személy- és az áruforgalom számára, hogy biztosítsák a magyarok hazajutását és az áruellátás folyamatosságát. A humanitárius korridorok működtetése érdekében napi szintű egyeztetések zajlanak hazánk és a többi ország között, de  

ha a szomszéd országok nem vállalják, hogy beengedjék saját állampolgáraikat és az áruforgalmat, akkor mi sem tudjuk megtenni azt, hogy Magyarország határain beengedjük ezeket az állampolgárokat, áruszállító járműveket – hangsúlyozta.

A belépésre váró teherforgalomban Rajkánál 20 kilométeres sor torlódott fel, Hegyhalomnál 23 kilométeres a sor, a többi helyen nyugodt tempóban be lehet jutni az országba. Fenntartják azt az intézkedést, hogy a magyar-szlovák határ mentén 30 kilométeres zónában a munkavállalók átmehetnek a határon (munkáltatói igazolással). 

A házi karanténba helyezettek száma emelkedik, jelenleg 3771 házi karantén van hatályban. A hatóság 15525 alkalommal hajtott végre ellenőrzést, 94 esetben állapítottak meg szabálytalanságot. Ebből 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 76 esetben szabálysértési feljelentést tettek. Az üzletek zárvatartásával kapcsolatos szabályok megsértése miatt 3 főt figyelmeztettek, 9 fő esetében helyszíni bírságot szabtak ki és 14 fő ellen feljelentést tettek.

Újságírói kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta: nincs konkrét terv arra, hogy kijárási tilalmat vezessenek be: 

Nem az esetszámok nagysága határozza meg összességében, hogy ilyen súlyos korlátozást kell bevezetni, hiszen láthatjuk, hogy olyan országokban is, ahol életbe léptették ezt az intézkedést, sokkal magasabb esetszámmal találkozunk. Az eddigi intézkedések – az üzletek délutáni bezárása, a szórakoztató létesítmények bezárása, az iskolalátogatás megtiltása – a hozzájuk fűzött reményeket beváltották. Nagyon sokan önkéntesen vállalják, hogy nem mennek dolgozni, nagyon sok munkahelyen otthonról is lehet dolgozni. Úgy látjuk, hogy jelenleg a közterületeken előforduló emberek sűrűsége nem indokolja azt, kijárási tilalmat rendeljünk el. Ha ilyen súlyú korlátozást kell bevezetni, az mindenkire vonatkozni fog.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email