22_03_29_erdmost_nincskep

Kockás kalandozások

22_03_29_erdmost_nincskep

Kockás kalandozások

Kevés játék van, ami ugyanúgy meg tudja mozgatni egy ötéves, mint egy serdülő vagy felnőtt fantáziáját – a Lego ilyen. És nemcsak játszani jó, hanem nézni is, rácsodálkozni az 1849-es hatvani csata Lego-változatára, vagy az Ezeréves Sólyomra. A vasárnap estig nyitva tartó Lego-kiállításon jártunk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Brickmasons legóalkotó klub tagjai különleges világba kalauzolnak el hétvégén a Magyar Földrajzi Múzeum tetőterében. Egyedi Lego-alkotások – amelyeket a történelem eseményei ihlettek, az 1849-es tavaszi hadjárat első csatájától a II. világháborúig –, negyven éve kiadott Lego City modelleken át a Fabuland állatkás alakjaiig számtalan összeállítást megtekinthetünk. A klub tizenöt nagy diorámát hozott Érdre, ezen belül számtalan egyedi építményt, amelyet nem a Lego tervezői, hanem a klubtagok álmodtak meg.

– A Lego kegyeleti okokból nem dolgoz fel történelmi témát, így amit nálunk láthatnak a látogatók, az mind egyedi tervezésű. Minden alkatrész egy másik Lego-építményből származik. Van olyan figura, elem, amit saját kézzel festett, matricázott az alkotó – mondta el az ÉrdMostnak Nagy István, a legóalkotó klub egyik tagja.

Mint megtudtuk, a diorámákat modulonként szállították Érdre, de a házakat és a figurákat egyesével helyezték fel.

Voltak olyan építmények is, amelyek szerepelnek ugyan a Lego kínálatában, ám az eredetit továbbgondolták, kiegészítették a klubtagok. Ilyen például a Harry Potter-dioráma, az Abszol úttal, a 9 és 3/4-ik vágánnyal és a Roxfort impozáns kastélyával.

E sorok íróját leginkább a régi-régi (harminc-negyven éves) City legómodellekből épített város ragadta meg, ahol a NASA rakétájától a tűzoltóállomáson át a vonatig minden megtalálható, és ahol az anyukák, apukák (sőt, nagymamák és nagypapák) saját régi kedvenceiket is felfedezhetik.

Igazi ritkaság a Fabuland-dioráma; ezt a ma már nem kapható játékot talán a Duplo elődjének tekinthetjük – minden bizonnyal ugyanúgy elvarázsolja a gyerekeket, mint évtizedekkel ezelőtt.

De ne csak a múltba utazzunk, hanem a jövőbe is; nem szeretnénk „lelőni” minden érdekességet és meglepetést, de annyit még elárulunk: a Star Wars-rajongók is találnak kedvükre valót a kiállításon, és a Technic szerelmesei sem csalódnak, ha ellátogatnak a hétvégén a Földrajzi Múzeumba. 

A kiállításon helyet kaptak a 14 év alatti gyerekek saját maguk által tervezett alkotásai is; a látogatók szavazhatnak is rájuk.

A diorámák mellett a kisebb gyerekeket játékkal, a nagyobbakat legós szabadulószobával várják, és aki kedvet kap saját kollekciója bővítéséhez, a börzén megveheti az áhított kockákat is. 

A rendezvény vasárnap 10-től 18 óráig tart nyitva, bővebb információt itt találnak olvasóink. 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email