22_03_29_erdmost_nincskep

A jó házasság öt alapköve

22_03_29_erdmost_nincskep

A jó házasság öt alapköve

Hogy mi a jó házasság titka? Ahány ember, annyi vélemény. Az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesülete szombati borestjén, amely a házasság hete programsorozatát zárta le, Petrus Márta coach beszélt arról, hogy szakmai szemmel mitől működőképes egy házasság.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Petrus Márta a médiában, könyvekben, személyes tanácsadásokon nyújt segítséget a nőknek és férfiaknak, hogyan lehet megmenteni vagy egyszerűen csak jobbá tenni házasságukat, illetve hogyan lehet talpra állni a válás után, ha a szakítás mégis elkerülhetetlen. Szombaton az Ága-Boga vendége volt; a házaspárok számára rendezett játékos boresten beszélt a házasság öt alapkövéről (avagy mentőövéről). 

– Az első a helyes kommunikáció – meghallani és megérteni a másik mondandóját. A második a valódi érzelmek kifejezése. A harmadik a feladatok és szerepek megfelelő kiosztása. Ma, mikor a nők is nyolc órában dolgoznak, már nem csak az ő feladatuk a háztartás ellátása, erre egymaga már nem képes. A feladatokat, a családban betöltött szerepeket meg kell tudnunk beszélni egymással, hogy a férj ne érezze azt, hogy elvették tőle a klasszikus férfiszerepet, de az se legyen számára rossz érzés, hogy ki kell pakolnia a mosógépet. Ha ez nem történik meg, felborul az egyensúly, amiből nagyon sok konfliktus – és válás – származik – jegyezte meg Petrus Márta.

– A negyedik terület az édeskettesben töltött idő, hogy ne csak a gyereknevelés körül forogjon minden. Ehhez nem kell feltétlenül elutazni; töltsünk együtt pár órát este otthon egy pohár bor mellett, játsszunk le egy kártyapartit, nézzünk filmet édes kettesben, és szánjunk arra is időt, hogy átbeszéljük a közös célokat, álmokat, amelyek velünk együtt változnak, ahogy az évek telnek. Hiszen ezek tartanak össze minket: az aktuális érzelmeink, szerelmünk, szeretetünk, és a közös álmaink. Az ötödik mentőöv pedig a szeretetnyelv – ez az a mód, ahogy egy adott ember kifejezi és megéli a szeretetet. Többféle szeretetnyelv létezik (például testi érintés, elismerő szavak), és minden embernél van, amelyik mélyebben hat az összes többinél – árulta el a szakember, aki egy játékkal is készült: egy teszt segítségével a boresten résztvevő házaspárok megtudhatták, mennyire ismerik a másik szeretetnyelvét. Hogy milyen eredmények születtek, az maradjon a párok titka – a játék mindenképp jó tapasztalat volt, ráadásul közös tapasztalat.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email