mindfulnesslead_200213

Tudatos jelenlét

A rohanó hétköznapokban egyre ritkább, hogy csak a jelen pillanatra figyelünk. Nyomaszt a tegnap, aggaszt a holnap, kapkodunk, mindent csinálunk, de semmit sem igazán belefeledkezve. Pedig lehet ezt másképp is – hogy hogyan, abból egy műhelygyakorlaton kaptunk ízelítőt.

Mennyire más átélni a pillanatot, mint túlélni a délelőttöt. Hagyni, hogy egy sietős uzsonna helyett egy szem gyümölcs íze, illata, tapintása betöltse érzékszerveinket. Odafigyelni a lélegzetünk ritmusára. Tudatosan jelen lenni, kiszakadni a mindennapok mókuskerekéből – legalább egy kis ideig. Ebben segíthet a Mindfulness technika – ezt tudatos, illetve éber jelenlétként szokták fordítani. Hogy ez mi pontosan, és hogyan alkalmazható, arról Vid Natasa tanácsadó szakpszichológus, Mindfulness tréner tartott egy kétórás, térítésmentes workshopot Érden.

Bár a műhelymunkát a sajátos nevelési igényű gyermekek szüleiből alakult Életfa Csoport Egyesület szervezte, az minden érdeklődő számára nyitott volt.

– A Mindfulness azt jelenti: jelen vagyunk a pillanatban, és érzékszerveinkkel megéljük, ami éppen történik. Manapság nagyon zsúfoltak a mindennapjaink; gyakran az érzelmeinket sem tudjuk megfelelőképp kezelni. Ez a módszer segít lecsendesedni, észrevenni, mi zajlik bennünk. Nagyon jól alkalmazható a stressz kezelésére, de egyéb esetekben is – mondta lapunknak Vid Natasa, aki úgy látja: a gyerekek is nagyon túlhajszoltak, és ha épp nem iskolában, különórán vannak, a számítógép előtt pörgetik tovább magukat, ami nagyon leterheli az idegrendszert. A Mindfulness nekik és a szülők számára is ajánlott. – Ha közösen tudják gyakorolni, akkor még nagyobb lesz a siker, főleg, hogy így a felnőttek támogathatják a gyerekeket – tette hozzá a szakember. Mint elmondta, az ország számos pontján tartanak ilyen tréningeket, ő maga is szervez Érden.

– Ebben a két órában ízelítőt adtam az érdeklődőknek a módszerről. Bemutattam röviden, hogy hol, milyen esetekben alkalmazzák, és kipróbáltunk pár gyakorlatot, amit akár már most be tudnak építeni az életükbe, ha szeretnék. Persze ez csak egy kóstoló volt, hiszen maga a tréning nyolc héten keresztül, heti két-két órában zajlik, és egy gyakorlónappal zárul. Nemcsak arról van szó, hogy különféle technikákat gyakorlunk, hanem megpróbáljuk azokat rendszeressé tenni, beépíteni a mindennapokba, hiszen csak ez hoz valóban eredményt – hangsúlyozta a pszichológus.

– A Mindfulness nemcsak technikák sorozata, hanem olyan erőt, szemléletet adhat, ami segít feltöltődni, és kezelni a mindennapok stresszhelyzeteit – zárta szavait.

Az Életfa csoport elnöke, Ömböli Ágnes lapunknak azt hangsúlyozta: a kacifántos gyerekeket nevelő szülőknek nagy pszichés megterhelést jelent szembesülniük azzal, hogy a várva várt gyermek nem átlagos fejlődésű. Fel kell dolgozniuk a veszteséget, gyászolnak, ami erős sokk a szervezetüknek, és kihathat a későbbi életükre is.

– Egyéb problémákkal is szembe kell néznünk: a kacifántos gyerekek nagyon sokat betegek, gyakran kerülnek kórházba, fejlesztő foglalkozásra kell járni velük, olyan élethelyzeteink vannak, amelyek előre nem kiszámíthatóak és amelyekre nincsenek fekete-fehér válaszok. Sok stresszes, megoldandó helyzet elé állítanak minket a hétköznapjaink – tette hozzá Ömböli Ágnes, aki régóta szeretett volna megismerni egy olyan technikát, ami segíthet a stressz oldásában, és amit akár a gyerekkel közösen is gyakorolhatnak otthon.

A Mindfulness-workshop iránt nem csak a kacifántos gyerekeket nevelő szülők érdeklődtek; nyitott program lévén eljöttek mások is.

– Én már részt vettem egy budapesti kurzuson, és nagyon élveztem. Jól felépítették, lépésről lépésre, és otthon is gyakorolni kellett. Segített a mindennapokban, és nemcsak a stresszoldásban, hanem a figyelem fókuszálásában, az ellazulásban is. Sajnos, az a kurzus számomra megszakadt; nagyon örültem, hogy itt Érden adódott ez a lehetőség – mondta az egyik résztvevő, aki a serdülő lányával vett részt a fővárosi workshopon. – A mai napig szoktunk együtt gyakorolni – mondta mosolyogva. 

További cikkeink

További cikkeink

Erős a balatoni forgalom az M7-es autópályán a fővárosból kifelé. Érd és Kápolnásnyék között telített sávokban lehet autózni, szakaszosan torlódnak a járművek.

Reneszánszukat élik a bolhapiacok, garázsvásárok, és nem kell különösebb tudomány, hogy rájöjjünk, miért: egyrészt a kincskeresés izgalma, másrészt a tárgyak kézzelfoghatósága miatt, a siker

Ritka dolog, hogy a város polgármesterétől veheti át egy édesapa a lánya születési anyakönyvi

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email