22_03_29_erdmost_nincskep

Többmilliós bírságot kaphat Érd

22_03_29_erdmost_nincskep

Többmilliós bírságot kaphat Érd

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2 millió forintos bírságot szabott ki, és közben az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság is közel 50 millió forint visszafizetését helyezte kilátásba a Fácán utcai óvoda felújításának kartellezés gyanús közbeszerzése miatt - értesült róla az atlatszo.hu.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érdi önkormányzat a Fácán óvoda újjáépítésére 300 millió forint uniós támogatást nyert el 2016. novemberében, ami 278 millió forintos építési beruházást és egy eszközbeszerzési pályázatot is magában foglalt. Az óvoda újjáépítésére kiírt közbeszerzést nem nyilvánosan, a kiválasztott cégek meghívásával 2017. januárjában indította meg Érd akkor Fidesz által vezetett önkormányzata. Az öt meghívott cég között ott találjuk a General-Invest Bau Kft-t és a RO&MI VILL Kft-t.  Az utóbbi meghívott cég a győztes társaság (General-Invest Bau Kft.) alvállalkozójává vált. Az ilyen összefonódás súlyosan sérti a közbeszerzési törvény legfontosabb alapelvét.

A Közbeszerzési Döntőbizottság az érdi önkormányzatot kétmillió forintra, a General-Invest Bau Kft-t és a RO&MI VILL Kft-t pedig egy-egymillió forintra bírságolta. Az önkormányzatot azért, mert fel kellett volna ismernie, hogy a közbeszerzési törvény alapelveit sértő helyzet állt elő, és lépnie kellett volna a jogellenes állapot megszüntetése érdekében: “A verseny tisztaságának alapelve alapján a közpénzzel gazdálkodó, közbeszerzésre köteles ajánlatkérő a közbeszerzési eljárás során köteles minden olyan cselekményt, szükséges intézkedést elvégezni, amely a közbeszerzési eljárás tisztaságába vetett bizalom megőrzését biztosítja” – írta a Közbeszerzési Döntőbizottság a 2019. novemberében meghozott határozatban.

A 2 millió forintos közbeszerzési bírság mellett azonban ott van az EUTAF szintén elmarasztaló jelentése, ami már sokkal nagyobb büntetést helyez kilátásba. A január végén véglegesített ellenőrzési jelentés huszonöt százalékos korrekciót ajánl. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatnak vissza kell fizetnie közel 50 millió forint uniós támogatást.

A döntéssel szemben a városvezetés jogorvoslatot kér – írja az atlatszo.hu.

Megkerestük az ügyben a közbeszerzés idején regnáló és a jelenlegi városvezetést is.

Csőzik László polgármester megkeresésünkre megerősítette, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata ellen, a város vezetőjeként, fellebbezéssel élt, és bírósági felülvizsgálatot kért, március 4-én fognak tárgyalást tartani az ügyben. 

– Ezzel együtt, rendkívül rossz érzések kerítettek hatalmukba, hiszen egy kartellgyanút tárt fel a Közbeszerzési Döntőbizottság, tehát azt, hogy az érintett vállalkozók összejátszottak, összehangolták a tevékenységüket a pályázat kapcsán. Ami viszont ennél is súlyosabb, hogy az EUTAF is vizsgálatot indított, és egy 25%-os visszafizetési kötelezettséget helyezett kilátásba, mellyel szemben szintén megküldtük az ezzel ellentétes észrevételeinket, ennek ellenére ugyanezzel a tartalommal zárta le az ellenőrzési jelentést ez a hatóság, és így fog majd továbbmenni az irányító hatóság felé. Ennek eredményeképpen minden bizonnyal több tízmillió forint visszafizetésére kötelezik majd a várost. Azt gondolom, hogy az a tényfeltáró cikk, amit még tavaly nyáron jelentetett meg az Átlátszó, és ezeknek a visszaélésgyanús ügyeknek a kibogozásáról szól, felveti annak a lehetőségét, hogy a többi közbeszerzés esetén is hasonló problémákkal, hasonló jogsértésekkel állhatunk szemben. Éppen ezért indítottam el még év elején azt az átfogó vizsgálatot, ami minden óvodai közbeszerzést érint, hiszen a vizsgálat felütése is az volt, hogy az érintett cégek java része megjelenik a többi közbeszerzési eljárásban is. Most mindenesetre én annyit tudok tenni, hogy védem az érdi adófizetők pénzét, és próbáljuk elkerülni, hogy nekünk, a városnak kelljen egy felelőtlen eljárás miatt ezt a hatalmas összeget kifizetnünk. Ebben az ember kicsit kétlelkű: egyrészt láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg azt, hogy itt komoly problémák voltak, nem véletlenül csapott le ránk az EUTAF és a Közbeszerzési Hatóság, a másik oldalról viszont az is fontos szempont, hogy ne a város adófizetőinek a hátán csattanjon az ostor, tehát az utolsó pillanatig azért fogunk küzdeni, hogy elkerüljük a bírságolást és a szankcionálást. Természetesen, ha ez nem jön létre, akkor nyilvánvaló, hogy a város önkormányzata a felelősök irányában is lépéseket fog tenni polgárjogi értelemben- tette hozzá a polgármester.

Az érdi Fidesz-KDNP-Összefogás frakcióvezetője, Simó Károly, aki alpolgármester volt a szóban forgó közbeszerzés idején, azt írta válaszában: „Tapasztalatainkon alapuló fenntartással fogadjuk az atlatszo.hu értesüléseit, hiszen olyan politikai propaganda oldalról és olyan „újságíróról” van szó, amely és aki a tényeket sokszor jelentősen elferdíti. Furcsálljuk, hogy az erdmost.hu mégis érdemesnek találta egy az egyben átvenni egy ilyen oldal értesüléseit.

A cikkben tárgyalt témáról a Közgyűlés tagjai semmilyen írásos tájékoztatást nem kaptak a polgármestertől. Ezért a részleteit nem ismerjük.

A cikk szerint a döntéssel szemben Csőzik László polgármester jogorvoslatot kért. Ha így van, egyetértünk vele, és bízunk abban, hogy a jogorvoslatot elbírálók elfogadják Csőzik László álláspontját, és megsemmisítik a döntést, így az önkormányzatnak nem kell senkinek semmit visszafizetni.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email