22_03_29_erdmost_nincskep

Petíciót indítottak a nemzeti régiók egyenlőségéért

22_03_29_erdmost_nincskep

Petíciót indítottak a nemzeti régiók egyenlőségéért

A január 30-ai közgyűlés egyhangúan fogadta el, hogy támogatja a Székely Nemzeti Tanács arra irányuló petícióját, hogy az Európai Unió kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A petíció elindítója, a Székely Nemzeti Tanács azt kívánja elérni, hogy az Európai Unió az alapszerződéseivel összhangban ismerje el és támogassa a nemzeti régiókat, az ott élő többségi közösségek identitásának megőrzése pedig legyen a közösségi jog- és intézményrendszer szerves része, és az uniós fejlesztési alapokból is méltányosan részesedhessenek. A határon túli magyarokon kívül számos más népcsoport számára is fontos lehetne a kezdeményezés, mégsem sokan írták még azt alá.

Közben fogy az idő, és már csak három hónap van rá, hogy összegyűljön az az egymillió aláírás, ami ahhoz kell, hogy az Európai Bizottság közmeghallgatást tartson ebben az ügyben. Eddig csak Magyarország teljesítette az előírt aláírásszámot (sőt, már túl is teljesítette azt: a minimálisan előírt aláírás több mint kétszerese gyűlt össze), Románia az aláírások felét tudja eddig felmutatni, de a többi tagország ennél jóval kevesebbet. Holott a petíció sikeréhez az egymillió aláírás mellett az is kell, hogy a nyilatkozatok száma legalább hét tagállamban elérje az előírt minimumot. 

Az online petíciót május 7-éig lehet aláírni itt. (Az aláírásokat annak a tagállamnak az aláírásai között gyűjti a rendszer, amelynek állampolgárai a petíció kitöltői, és/vagy ahol az állandó bejelentett lakóhelyük van.)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email