22_03_29_erdmost_nincskep

Hol volt, hol nem volt három kis hős, akikre nem biztos, hogy hősként tekintünk az életben

22_03_29_erdmost_nincskep

Hol volt, hol nem volt három kis hős, akikre nem biztos, hogy hősként tekintünk az életben

Megjelent egy hiánypótló mesekönyv, ami első ránézésre teljesen átlagosnak tűnik. Ez a mese, mint sok más, javarészt egy erdőben játszódik, és a kalandok itt is egy csodás fordulattal veszik kezdetüket. De ennek a mesének a hősei olyan gyerekek, akiket hétköznapi világunk kivet magából.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Nagy Négyes szereplői köztünk élnek, de hajlamosak vagyunk vagy átnézni rajtuk, vagy éppen lenézni őket. Mert egy kivétellel mindannyian sajátos nevelési igényűek.

Adri ADHD-s, sokat ficereg és beszél, és néha sajnos a figyelme is elkalandozik, mert neki minden egyformán fontos és érdekes: a madárcsicsergés és a matekházi közt nincs különbség. Mint a legtöbb ADHD-snak, neki is rengeteg, egyedi és szuper ötlete van. Nagyon kreatív, vészhelyzetben meg amúgy is a legjobb vezető.​

Bencét magyarul (tévesen) beszédfogyatékosnak hívják. Valójában beszédészlelési (másoknak esetleg csak kiejtési) gondjai vannak, rosszul érzékeli a hangokat, olyan, mintha rosszul hallana. Emiatt nehezebben tanul meg helyesen beszélni. Ez sok nehézséget és szorongást okoz neki. Ha felé fordulsz és lassabban beszélsz, jobban érti és a szádról is tud olvasni. Remek problémamegoldó. Mint legtöbb társa, nagyon okos és empatikus, a kézzel fogható, látható dolgokban verhetetlen.

​Mór mozgássérült és autista. Mint több autista társa, valamilyen fogyatékkal él. Fontos neki a rendszer, mert így könnyebben eligazodik a világban. Nagyon kifinomult az érzékelése, nálad sokkal jobban (vagy kevésbé) lát, hall, érez… A sok inger miatt néha kiborul. Viszont pont emiatt szuper oknyomozó is, mindent meghall, kiszagol. Arról nem is beszélve, hogy kedvenc témáiról mindent tud, rengeteg egyedi megoldás jut eszébe és ott is észreveszi az összefüggéseket, ahol te nem.

Simon barátai közül az egyetlen átlagos. Ő erejével és empátiájával emelkedik ki társai közül. 

írja Sas Gabriella, a Nagy Négyes – A varázskapu rejtélye című könyv szerzője az ajánlóban. 

A mesekönyv elsősorban az 5-10 éves korosztályhoz és rajtuk keresztül a szülőkhöz, a felnőttekhez is szól, nem kisebb céllal, mint hogy érzékenyítsen és erősítse az önbizalmat. Azaz a történetek során megismert szereplők segítségével Sas Gabriella megpróbálja közelebb hozni mindannyiunkhoz ezeket a kis hősöket, miközben a gyerekeknek azt is üzeni, hogy nem baj, ha valamiben nehézségeik vannak, mert másban viszont jobbak lehetnek az átlagnál. 

És ha mindez még nem lenne elég, a történet javarészt egy erdőben játszódik, a főszereplők pedig az állatokon próbálnak segíteni, úgyhogy Sas Gabriella az önbizalomnövelés és érzékenyítés mellett még a természetközeli életmód fontosságára is felhívja a figyelmet a Nagy Négyes első kötetével, amiről az Érd FM 101.3 Köztünk marad című műsorában beszélgettünk az íróval. Az interjút itt is meghallgathatják:

 


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email