22_03_29_erdmost_nincskep

Kiadó vízközeli, agyagból készült luxus lakás fecskéknek

22_03_29_erdmost_nincskep

Kiadó vízközeli, agyagból készült luxus lakás fecskéknek

Három műfecskefészket helyezett ki az Érdligeti Általános Iskola Túr utcai épületére az ÉKFI segítségével Petró Krisztina, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület érdi tagja múlt hét pénteken, hogy megfelelő otthont és fészkelő helyet biztosítsanak veszélyeztetett madaraink számára.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A fecskék sajnos épp olyan veszélyeztetett madaraknak minősülnek, mint élővilágunk számos más faja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület előrejelzései szerint jövőre alig élnek majd már belőlük az országban. Ebben közrejátszik az időjárás változása, ami rengeteget ront a helyzetükön, hiszen amikor visszatérnek hozzánk, vagy túl nagy szárazság van ahhoz, hogy sárgyűjtő helyet találjanak a fészekrakáshoz, vagy annyira hideg van, hogy nem tudnak olyan helyet biztosítani a fészeknek, ahol elkezdhetnék a költést. Az ezredforduló óta körülbelül 50%-ával csökkent a fecskék állományának a száma, ezért rettenetesen fontos, hogy próbáljuk őket védeni. Épp ezért az egyesület elindította a műfecskefészek programot. Ennek lényege, hogy olyan helyekre, ahol volt korábban fészek, égetett cserépből készült megfelelőiket helyezik ki, hogy nagyobb állomány számára tudjanak lehetőséget és ideális körülményeket biztosítani a költéshez. 

Múlt hét pénteken az Érdligeti Általános Iskola Túr utcai épületére került fel három ilyen fészek az ÉKFI munkatársainak és kosaras emelő kocsijuknak hála.  Krisztina lapunknak azt árulta el, büszkék lehetünk fecskéinkre, mert az országos átlaghoz képest nálunk sokkal többen szoktak megfordulni a meleg hónapokban. Az egyesület tagja 110 fészket számolt össze a városban, ami viszonylag nagy mennyiségnek számít. A most kihelyezett fészkek pedig éppen a záportározó közelsége miatt valószínűleg nagyszerű otthonnak bizonyulnak majd a vizet kedvelő molnárfecskéknek. De az is lehet, hogy beletelik egy-két évbe, míg rátalálnak a fészkekre a fecskék, ezért kéri Krisztina, hogy minden műfecskefészek telepítéskor legyünk türelmesek. A műfészkekkel kapcsolatban az egyesület tagja még hozzátette, hogy a tapasztalatok szerint a madarak szeretik ezeket az előre elkészített otthonokat, bár volt olyan esetük is, amikor a fecske még körbe is sározta az égetett cserépedényt, és úgy költözött bele költeni.

– Iskolánk minden olyan kezdeményezésben szívesen részt vesz, ami a természetvédelemre, a természeti értékek megőrzésére irányul – nyilatkozta Lukácsiné Soós Szilvia, a Túr utcai suli osztályfőnöki munkaközösségének vezetője. – Ott voltunk a záportározónál a faültetésen, rendszeresen ott vagyunk a szemétszedő akciókon is, épp ezért nagyon örültünk, amikor felkérést kaptunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parktól és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől erre a projektre.

Szilvia hozzátette, hogy mindenek előtt a gyerekek véleményét kérték ki az ügyben, akik egyöntetűen megszavazták a műfecskefészkeket, ami szerinte már csak azért is jó ötlet, mint itt korábban valóban voltak fészkek, de a madarak, valószínűleg az építkezések miatt inkább máshol kerestek nyári lakot maguknak.

Petró Krisztina elárulta, eddig már öt-hat helyre kerültek fel égetett agyagfészkek, de tavasszal még további három helyre szeretne felszerelni fészkeket, még azelőtt, hogy visszatérnek hosszú útjukról hozzánk ezek a madarak.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email