22_03_29_erdmost_nincskep

Középpontban a földRAJZ – Ízelítő a Földrajzi Múzeum programjaiból

22_03_29_erdmost_nincskep

Középpontban a földRAJZ – Ízelítő a Földrajzi Múzeum programjaiból

Balázs Dénes elégedett lenne az általa alapított múzeum idei programtervével, hiszen az megfelel a sokat hangoztatott élő gyűjtemény elvének, hogy a múzeum ne csak holt tárgyak, dokumentumok halmaza, raktára legyen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

E valóban gazdag és sokrétű programból szemezgettünk kedvcsinálóként, korántsem a teljesség igényével, mindenekelőtt az év első felére fókuszálva – Mácsai Anetta igazgatóhelyettes segítségével.

A magyar kultúra napján (január 22.) nyíló földRAJZ talányos címet viselő tárlat lényegében az egész éven átívelő látnivaló, amihez különböző más programok is kapcsolódnak. Cholnoky Jenő, egyik legsokoldalúbb földrajztudósunk szerint „nem lehet jó geográfus az, aki nem tud rajzolni”. A közreadott vázlat-, panoráma- és látrajzok bemutatása közben ezért választ keresnek a rendezők erre a fontos föld-rajzos kérdésre is: vajon rajzolnak-e még a földrajzosok? Megtekinthetőek lesznek Cholnoky Jenő és Prinz Gyula rajzai, vázlatfüzetei, továbbá Lóczy Lajos 1880-as években használt naplója, Mendöl Tibor 1924-es útjáról szóló, rajzokkal illusztrált naplói, valamint Tulogdi János vázlatfüzetei. – A kiállítás elsődleges célja az emberi alkotó- és kifejezőerő bemutatása a földrajz értelmezési keretében. A felszín alatt húzódó, a kiállításon közvetlen formát nem öltő cél pedig az – fogalmazott az igazgatóhelyettes –, hogy ráirányítsuk a figyelmet a rajz mint eszköz fontosságára a mindennapi életünk során. Már a kiállítás előkészítésekor kialakult szakmai párbeszéd elmélyítésével veszi kezdetét a program második fázisa: az anyaghoz kapcsolódóan interjúk készülnek geográfusokkal, egyetemi oktatókkal, amelyekben a kiállításon is látható rajzokról, vázlatfüzetekről, naplókról megoszthatják meglátásaikat, esetenként összevetve azokat egy-egy, az adott terület mai, digitális ábrázolási módjával. Az interjúk NFC-chipek és QR-kódok segítségével lesznek elérhetők a látogatók számára. A kiállításnak ez a digitális tartalmakkal való bővítése a múzeumok éjszakájára készül el.

A tárlathoz kapcsolódóan az általános és középiskolás diákoknak háromalkalmas foglalkozássorozatot hirdetnek, amelyen a rajz és a földrajz interdiszciplináris ismeretei kerülnek előtérbe. A felnőtt korosztály számára a kiállítás anyagához technikában és témakörben kötődő grafikai és kalligráfiai minitanfolyamokat szerveznek. Szintén a tárlathoz kapcsolódik az „Ahogy én láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg…” rajzpályázat, amelyre olyan ceruza-, tus- vagy tollrajzokat várnak, melyek az Érdi járás (Érd, Diósd, Százhalombatta, Törökbálint, Tárnok, Pusztazámor és Sóskút) területén található egy-egy tájat, városrészletet vagy épületet ábrázolnak. A múzeum és az iskolai oktatás szoros kapcsolata nem újkeletű Érden, idén a Föld napja alkalmából (április 22.) múzeumpedagógiai órákat tartanak a város általános iskolásainak az intézmény új, a város természeti értékeit bemutató diorámáihoz kapcsolódóan. A foglalkozások célja, hogy a diákok megismerjék lakóhelyük természeti értékeit, illetve, hogy felkeltsék az érdeklődést az Érd elszórt természeti értékei című kiállítás, illetve az ehhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások iránt, amelyet óvodás és általános iskolás csoportoknak ajánlanak.

Évről évre nagy siker a múzeumok éjszakája program, ami az utóbbi években egzotikus tájakra kalauzolta az érdeklődőket, ezúttal (június 27.) az lehet a rendezvény vonzereje, hogy tágabb hazánkhoz, a Kárpát-medencéhez s benne Magyarországhoz kapcsolódnak a foglalkozások, a kiállítások és az előadások, például a földRAJZ kiállítás második egységének megnyitása s az ahhoz kapcsolódóan meghirdetett „Ahogy én láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg…” rajzpályázat eredményhirdetése. S illene-e bármi más jobban a tematikához, mint az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör, Forrás Néptáncegyüttes fellépése és Kovács Marianna mesemondó előadása.

Természetesen a tudományos ismeretterjesztő előadások is mind a térség földrajzával, természeti értékeivel s ezek neves kutatóival foglalkoznak majd. Ahogy azt már megszoktuk ezen az estén-éjszakán, most is lesznek kézműves-foglalkozások és népi játékok a múzeumkertben, az épületben pedig felolvasósest várja az érdeklődőket Cholnoky Jenő önéletrajzi műveiből, naplóbejegyzéseiből, róla szóló anekdotákból, történetekből, ami persze elképzelhetetlen vetített fotók és rajzok nélkül.

A múzeum programjai nélkül az Érdi Napok rendezvénysorozata is nehezen képzelhető el. Földünk tüdeje az esőerdők – családi program kicsiknek és nagyoknak című foglalkozás keretében (szeptember 5.) a dél-amerikai esőerdők legfontosabb ismérveit, pusztításuk okát, valamint az itt élő népek kultúráját igyekeznek bemutatni előadásokon, kiállításon és játékos feladatokon keresztül.

Az érdi nyugdíjaskluboknak és a nyugdíjasotthonok lakóinak vetélkedőt hirdetnek (szeptember 8.) a város történetéről.

A Múzeumbarát köri előadások rendre sok érdeklődőt vonzanak, az idén olyan izgalmas országokba, tájakra tett utazások kerülnek terítékre, mint Indonézia, Alaszka, Núbia, Bengália, de megemlékeznek egyebek között a híres magyar utazó, Almássy László születésének 125. évfordulójáról is.

Az Érdi Csillagászati Klub is számos izgalmas témával várja a hallgatóságot előadásaira, amit jobbára saját amatőr csillagász tagjai tartanak, de egy témához külső szakembert is hívnak, programjaik között szerepelnek az egyre népszerűbb csillagpartik és távcsöves bemutatók. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email