22_03_29_erdmost_nincskep

Szilveszter áldozatai

22_03_29_erdmost_nincskep

Szilveszter áldozatai

Ez volt az első eset, hogy a Sirius állatmenhelyére nem került be kóbor kutya szilveszter éjjel. Elsején reggel behoztak egy négylábút, de szerencsére meglett a gazdája. Az önkéntesek ugyanakkor sok rémült, kóborló állatot hazasegítettek az éjszaka, és találtak elpusztult kutyát is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A sajtó napok óta hangos a figyelmeztetésektől: ne hagyjuk háziállatainkat szabadon a kertben, mert a tűzijátékoktól, petárdáktól megrémült állatok fejvesztve menekülnek, és akár több kilométerre is elkóborolhatnak. Rossz esetben egy autó alá szaladnak, vagy a napokig, hetekig tartó éhezés, a mostoha körülmények végeznek velük, jó esetben megtalálják és hazasegítik őket, ehhez azonban az is kell, hogy az állat beazonosítható legyen, azaz rendelkezzen mikrochippel.

– A napokban derül majd ki, hány állat menekült el otthonról, hiszen sokan csak másodikán, harmadikán kezdik keresni a szilveszter éjszakáján eltűnt kutyájukat. Mindenkinek azt tanácsolom: ellenőriztesse, és ha kell, frissíttesse az állatorvosnál a chiphez tartozó adatokat, jó-e a cím, a telefonszám – hangsúlyozta Böjtös Andrea, a menhely vezetője.

– Érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi állatmentő szervezetekkel, és a közösségi oldalakon minél szélesebb körben közzétenni a keresést, hiszen ilyenkor a kutyák akár több kilométerre, más falvakban is felbtukkanhatnak. Előfordul az is, hogy egy-egy menekülő kutyát a járókelők fotóznak le – mert megfogni az ijedt állatot nem tudják -, a képet felteszik az internetre, és a gazda így bukkan rá a kutyájára – tette hozzá Andrea.

Szilveszter éjszakáján önkéntesekből álló keresőcsapat dolgozott azon Érden, hogy a menekülő kutyák hazakerülhessenek. A Siriust is bevonták az akcióba: a menhely fogadta azokat a kutyákat, amelyeket nem tudtak hazajuttatni. Szerencsére az ügyeleti időszakban – egész pontosan elsején reggel – egyetlen állat került csak be, neki is meglett a gazdája. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindössze egyetlen kutya kóborolt szilveszter éjjel az utcákon – sok állatot sikerült megfogniuk az önkéntes állatvédőknek, és a chipolvasó segítségével hazajuttatták őket. Böjtös Andrea egyelőre nyolc-tíz ilyen kutyáról tud, de pontos adatok az összesítést követően, harmadikán várhatók. A menhely vezetője úgy tudja: egy elpusztult kutyát is találtak az állatvédők.

Fontos elmondani: a szilveszteri tűzijátékok, petárdák nemcsak a kutyákra vannak nagyon rossz hatással, hanem a macskákra, a madarakra és a haszonállatokra is.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email