22_03_29_erdmost_nincskep

Háznál darálja le az ágakat hétfőtől az ÉTH

22_03_29_erdmost_nincskep

Háznál darálja le az ágakat hétfőtől az ÉTH

Az új szolgáltatás november 25-én indul, és az idei, kísérleti időszakban térítésmentes. Az ágdarálást az ÉTH ügyfélszolgálatán igényelhetik a lakosok, a körülbelüli mennyiség megjelölésével. A nagy teljesítményű gép 8-10 centi átmérőjű ágakat (kemény- és puhafát is) is képes ledarálni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az új szolgáltatás kettős célt szolgál: jól jár vele a lakos, hiszen nem kell kötegelnie, elszállíttatnia a nyesedéket, és jól jár vele az ÉTH is, mivel így a hulladékgazdálkodás során új terméket tudnak kinyerni – ez pedig a mulcs, ami talajtakarónak és fűtőanyagként is hasznosítható – tudtuk meg Pató Simon cégvezetőtől.

– A darálást nem a lakosok, hanem a munkatársak végzik majd, akik az ingatlanokhoz szállítják a szerkezetet. Jelenleg a kísérleti fázisnál tartunk: ebben az évben szeretnénk kialakítani magát a rendszert. Amit már most látunk, az az, hogy a lakosságnak nagy igénye van erre a szolgáltatásra: hétfőre, keddre és szerdára már nincs a gépnek szabad kapacitása – mondta Pató Simon. (A szolgáltatást az ÉTH ügyfélszolgálatán kérhetik.)

A szabályozást még ki kell alakítani (mekkora lesz az a mennyiség, amelyet térítésmentesen darálnak le), most ugyanis az látszik, hogy 3-tól 60 köbméterig van igény, ez utóbbi pedig mindenképp meghaladja azt a mennyiséget, ami még beleférhet az önkormányzat rendeletébe.

Várhatóan évi egy alkalommal fogják biztosítani ezt a szolgáltatást a lakosoknak, regisztráció után (ahogy a házhoz menő lomtalanításkor már megszokhattuk).

A darálékot, azaz a mulcsot vagy otthagyják az ingatlantulajdonosnak (nagyon jó takaróanyagot jelenthet a kiskertben, ráadásul a mulcs használatával kevesebb gaz keletkezik, így csökken a zöldhulladék mennyisége is), vagy elszállítják és hasznosítják. Erre nézve is vannak már elképzelések, a darálék ugyanis tüzelés céljára is kiváló (sok olyan intézmény van, amely pelletkazánt alkalmaz, és mulcsos tüzelési rendszert működtet).

A cégvezető elmondta azt is, hogy terveik közt szerepel 3-4 kisebb teljesítményű ágdaráló beszerzése is, és ha szükséges, ezeket is a lakosság rendelkezésére bocsájtják, jelképes térítési díj fejében.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email