Másfél évtizedes hagyománya van az Ófalusi óvodában az egészségnapnak, ahol azt tanulhatják meg a gyerekek – természetesen játékos keretek között –, hogy miért fontos a rendszeres fogmosás, a testmozgás, a levegőzés, no meg a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása.
November 20-án minden ovis tevékenység az egészséges életmódhoz és annak népszerűsítéséhez kapcsolódott: a kézműves foglalkozásokon papírgolyókból alma készült, szakember segítségével gyakorolták a helyes fogmosást, gyümölcsökből, zöldségekből faragtak állatokat, gyümölcslevet préseltek, és kipróbálták, milyen ízük van a nyers zöldségeknek fokhagymás mártogatóssal.
– Pályázati forrásból minden csoportnak vásároltunk gyümölcscentrifugát, így egészséges italok készülhetnek. Persze nem csak a gyerekek szomját oltjuk: a konyhában tökös lepényt is sütöttek a dadusok – mondta tudósítónknak Pócsiné Sivák Erzsébet tagóvoda-vezető, akitől megtudtuk azt is, hogy ezekkel az apró fortélyokkal el lehet fogadtatni a gyerekekkel a nemszeretem zöldféléket is.
– Amit saját maguk készítenek, azt sokkal izgalmasabb megenni. Nem beszélve arról, hogy a gyerekek játékos formában megtanulják a kés használatát is. Sok szülő fél kést adni a gyerek kezébe, pedig az iskolában már kötelező használni ezt az evőeszközt. Nyílt napunkon a szülők elleshetnek ötleteket arra, hogyan tanítsuk meg a gyerekeket a késsel bánni, és arra is, hogyan keltsük fel az érdeklődésüket a gyümölcsök, zöldségek iránt. Nem kell nagy dolgokra gondolni: három-négy almakarikából és pár darab szegfűszegből például jópofa hóembert csinálhatunk – tette hozzá a tagóvoda-vezető.
Ezek a nyílt napok nagyon kedveltek a szülők körében, akik ilyenkor együtt játszanak, munkálkodnak a gyerekekkel, és persze ők is elsajátítanak apró praktikákat. Az óvoda következő nyílt rendezvénye az adventi foglalkozás lesz.