22_03_29_erdmost_nincskep

Már lehet kérni influenza elleni védőoltást

22_03_29_erdmost_nincskep

Már lehet kérni influenza elleni védőoltást

Már most, az őszi időszakban érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, hogy a járvány okozta kellemetlen szövődményeket elkerülhessük. Ám az életmódváltással is erősíteni lehet az immunrendszert.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Érdemes odafigyelni ilyenkor a vitamindús étrendre, és itt most nem a vitamintablettára gondolok, hanem például a savanyúkáposztára, almára, hagymára, amikben elég sok a C-vitamin. Emellett fontosnak tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg a megelőzés szempontjából a védőoltás beadatását is – hangsúlyozta az Érd FM 101.3 riporterének dr. Bezerédi János, Sóskút-Pusztazámor háziorvosa.

A háziorvos rádiónknak elmondta, hogy vannak, akik ingyenesen megkaphatják ezt a védőoltást: a 60 éven felüliek térítésmentesen kapják meg, ezen kívül veszélyeztetettnek számítanak a tüdőbetegek, az anyagcsere betegségben szenvedők (cukorbetegek), akik keringési problémákkal küzdenek, szívbetegek, illetve minden krónikus betegségben szenvedő páciens.

– Kisebb gyermekek esetében a gyermekorvos tanácsát kell kikérni az oltást illetően, emellett a kismamák kérés esetén már megkaphatják – tette hozzá dr. Bezerédi János, aki azt is kiemelte, hogy mindemellett az egészségügyben, szociális szférában dolgozók, pedagógusok, tömegközlekedésben dolgozók is ingyenesen juthatnak hozzá az influenza elleni oltáshoz, erről, mint mondta, a munkáltatónak kell gondoskodnia.

A háziorvos kiemelte, hogy a védőoltásnak semmilyen veszélye nincs, ugyanis elölt vírusból készítik, a szervezet pedig az elölt vírusok fehérjéi ellen termel ellenanyagot, így amikor a támadó vírusokat felismeri, akkor az ellenanyagok segítenek azokat elpusztítani. 

– Legfeljebb a felkarban, enyhe izomlázszerű fájdalom jelentkezhet a védőoltás beadása után, de semmi más. Nem kell tehát félni tőle – hangsúlyozta dr. Bezerédi János.

Mint mondta, egyelőre egyszerűbb felsőlégúti panaszokkal érkeznek a páciensek, nem kirívóan többen, mint ebben az időszakban szoktak. Az oltásért azonban egyre többen jelentkeznek a térségben, mint a tavalyi évben.

– A védőoltás a beadás után 14 nappal később kezd védettséget adni, még egyelőre nem közeledik az influenzajárvány időszaka. Még időben van az, aki szeretné a védőoltást – tette hozzá a háziorvos.

A dr. Bezerédi Jánossal készült interjút teljes hosszában itt hallgathatják meg:


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email