22_03_29_erdmost_nincskep

Nyílt nap a Kósban, változások a szakképzésben

22_03_29_erdmost_nincskep

Nyílt nap a Kósban, változások a szakképzésben

Több mint háromszázan jöttek el az ÉSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája által szerda délelőtt rendezett nyílt napra - ez rekord részvételt jelent. Az érdeklődők megismerkedhettek az iskolával, és megtudhatták azt is, hogy a következő tanévben változások várhatók a szakképzésben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Kós iskolába jelenleg 787 nappali és esti munkarendű diák jár. Technikumi (korábban szakgimnáziumi) képzésükre azokat a fiatalokat várják, akik érettségire épülő szakmával képzelik el a jövőjüket. Szakképző iskolai (korábban szakközépiskolai) képzésükre pedig azokat, akik minél előbb el kívánnak helyezkedni.

Mint Dózsa Lajos, az intézmény igazgatója tájékoztatójában elmondta, a technikumi képzésben gépjármű mechatronikai technikus (korábban autószerelő), kereskedő és webáruházi technikus (korábban kereskedő), vállalkozás ügyviteli ügyintéző (korábban irodai titkár) és közszolgálati technikus (korábban közszolgálati ügyintéző) tagozatokra várják a diákokat. A szakképzésben cukrász, szakács, pincér, kereskedelmi értékesítő (korábban eladó), festő-mázoló-tapétázó, karosszérialakatos, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, villanyszerelő, szerszám- és készülékgyártó, gépi és CNC forgácsoló és hegesztő tagozatokat indítanak. Összesen tizenöt szakma szerepel az intézmény kínálatában.

Újdonság, hogy egyes szakmacsoportokon belül (ilyen például a vendéglátás) a diákok az első év, azaz az általános képzés után eldönthetik, hogy a választott szakmájuknál maradnak-e, vagy egy másikat szeretnének tanulni (így lehet átjárás többek közt a cukrász- és a szakácsképzés között). Egymástól eltérő szakmacsoportok esetén erre nincs mód, így aki az például az első évben festő, mázolónak tanult (építészet szakmacsoport), az a másodikat nem folytathatja hegesztőként (gépészet szakmacsoport).

Dózsa Lajostól megtudtuk azt is, hogy az iskolában zajló építkezési munkálatok mellett is tudják biztosítani a zavartalan oktatást, a modern konténerépületeknek köszönhetően.
– Célunk az volt, hogy a szakképzés változatlan színvonalon valósuljon meg, és a diákok, illetve a szülők visszajelzései alapján az ide járók nem érzékelnek semmilyen negatívumot – hangsúlyozta Dózsa Lajos, aki azt javasolta a szülőknek és a diákoknak, hogy lakóhelyük közeli és céljaiknak megfelelő iskolát válasszanak.

Aki a Kós szakképző iskolába szeretne jelentkezni, jó, ha tudja: központi felvételi vizsga nincs (ha valaki más iskolába is jelentkezik, és megírja, annak eredményét nem veszik figyelembe), az általános iskolai eredmények alapján rangsorolnak. Bizonyos szakmák esetében – szakács, cukrász, pincér – négy-ötszörös a túljelentkezés, ahogy a közszolgálati képzésre is. Az intézmény jelenleg közel kétszáz, a nyolcadik osztályból kikerülő fiatalnak tud helyet (és szakmát) biztosítani a nappali képzés keretében.

A fiatalok a nyílt napon ellátogathattak a tanműhelyekbe, nyílt órákra, megismerkedhettek az ott folyó munkával, a diákokkal és a tanárokkal, és feltehették kérdéseiket is.

A pályaorientációs program a nyitott műhelyek rendezvénnyel folytatódik majd, november 20-án, így aki lemaradt a Kós iskola nyílt napjáról, jövő héten pótolhatja.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email