hospice_onkentes_kepzes_191105

Méltósággal elmenni

40 órás tanfolyamot indít novemberben a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület olyan önkéntesek számára, akik erőt és kedvet éreznek ahhoz, hogy életük végén járó embertársaiknak segítsenek a betegágy mellett. A képzésre november 13-áig lehet jelentkezni az egyesület honlapján.

Az élet természetes része a halál. Ideje van a meghalásnak, ezt sem siettetni, sem elhúzni nem szabad (…). A hospice célkitűzése: visszaadni a halál méltóságát, segíteni a beteget és a családot, hogy nyílt kommunikációval tudjanak élni a halál elfogadásában. Segíteni, hogy az ember lehetőleg saját otthonában, szerettei körében töltse utolsó napjait. Segíteni az életben feltorlódott problémák, nehézségek kölcsönös feldolgozását, megvalósítani azt, amit az ember még fontosnak tart az életében. Elérni a személyiség halálközeli, utolsó kiteljesedését. És természetesen ellátni a beteget orvossal, jól képzett nővérekkel, fájdalomcsillapítással.

Így foglalta össze Polcz Alaine, a magyar hospice mozgalom legjelentősebb alakja a hospice lényegét.

Schaffer Judit a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnökhelyettesével beszélgettünk arról a novemberben induló 40 órás képzésről, amelyet olyan önkéntesek számára tartanak, akik erőt és kedvet éreznek ahhoz, hogy életük végén járó embertársaiknak segítsenek a betegágy mellett. További információ az egyesület honlapján található, illetve itt lehet jelentkezni is a tanfolyamra november 13-áig.

 


 

További cikkeink

Érd fosszilis kibocsátása két fontos részből tevődik össze: a fűtésből eredő kibocsátásból, ami százötvenezer tonna évente, és a közlekedésből, ami harmincezer tonna.

A megemlékezést az I. világháborús emlékműnél (Ófalu, Hősök tere) tartják május 29-én, 10 órakor. Megemlékező beszédet mond Dr. Csőzik László, Érd polgármestere.

További cikkeink

Két érdi civil szervezet is 700-700 ezer forintot nyert a Szülő 2022-es pályázaton.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email