Tájékoztatás az afrikai sertéspestis elleni védekezéssel kapcsolatos teendőkről

Pest megye területén elhullott vaddisznókból vett mintában afrikai sertéspestis vírus került megállapításra. Az afrikai sertéspestis Magyarország területén csak vaddisznóban megállapított megbetegedés, de veszélyeztetve vannak a házi sertésállományok is.

Tájékoztahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg a lakosságot, hogy a vírus csak a sertéseket támadja meg, az embert nem betegíti meg.

A járvány terjedésének megakadályozása érdekében Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala feladata a sertéstartók összeírása, ezért kérem, hogy minden sertéstartó adja meg a nevét, telefonszámát, címét és az állattartás helyét az alábbi elérhetőségeken:

Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

Cím: 2030 Érd, Alsó u. 3. (Polgárok Háza)

Munkaidő:    

Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 18:30.

Kedd – Csütörtök: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:30.

Péntek: 8:00 – 12:00

Telefonszám: 23/522-300 (241 mellék), 23/522-360

Fax: 23/522-363

E-mail: kornyezet@erd.hu, jenei-kiss.tunde@erd.hu

Az összeírt lista alapján az állatorvos felkeresi a sertéstartókat és összeírja a sertésállományokat, valamint az állattartókat tájékoztatja a járványügyi teendőkről.

A betegség leküzdésével kapcsolatosan állami kártalanítás csak annak jár, aki eleget tesz az állománya nyilvántartásával, a járványmegelőzéssel és a betegség felszámolásával kapcsolatos előírásoknak és elvárásoknak, ezért is rendkívül fontos, hogy valamennyi sertéstartót időben fel tudjanak keresni az állatorvosok.

Felhívom a lakosság figyelmét, hogy a járványhelyzet kedvezőtlen alakulása a sertéstartás, házi disznóvágások, kistermelői élelmiszer-előállítás megszűnését is okozhatja!

A járvány továbbterjedésének megakadályozása kizárólag a sertéstartók együttműködése és a betegségre fogékony állatok szoros felügyelete mellett lehet eredményes, ezért kérem minden sertéstartó segítségét és összefogását a járványügyi hatóságokkal!

Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet

jegyző

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink