Pumuklitól a smarniig

Nemcsak polgármestert és képviselőket, hanem nemzetiségi önkormányzatokat is választ az ország vasárnap. Eszes Máriával, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökével arról beszélgettünk, milyen eredményeket értek el az elmúlt esztendőkben.

– Jelenlegi tagjainkkal, Czeilinger Margittal és Heilinger Pállal 2010 óta dolgozunk együtt. Legeredményesebb évünk a 2015-ös volt, amikor szeptember elsején megnyithattuk az első érdi nemzetiségi óvodát, a Pumuklit, amely a Német Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában működik. Az intézmény sikerét az is bizonyítja, hogy az idén is több mint harmincszoros túljelentkezés volt – jegyezte meg Eszes Mária.

– 2007-ben alakult meg az első német kulturális csoportunk, a Rosenbrücke Német Nemzetiségi Hagyományőrző Énekkar, amelynek jelenleg 35 aktív tagja van, a diákoktól egészen a nyugdíjas korosztályig. Az elmúlt tizenkét év alatt számos külföldi, hazai és helyi rendezvényeken sikeresen szerepeltek. Ugyancsak sikerként könyvelhetjük el, hogy 2017ben, fiataljaink kérésére, útjára indíthattuk a Hanselbeck Tánccsoportot – emelte ki Eszes Mária, aki beszélt sikeres nemzetiségi rendezvényeikről is, mint a telt házas sváb batyus bál vagy a Szőlővirág ünnep vendéglátó programja – a gasztronómiájuk iránt érdeklődőket tradicionális csülkös káposztával fogadták.

Az Alsó utcaiak bálján smarnit és a spetclit kínáltak a vendégeknek, kultúrcsoportjaik pedig a sváb hangulatról gondoskodtak. 

– Ezúton szeretnénk köszönetet mondani önkénteseinknek, kultúrcsoportjaink tagjainak és nem utolsósorban annak a több mint ötszáz embernek, akik az elmúlt években ránk bízták városunk német nemzetiségi kultúrájának ápolását, a német identitás továbbörökítését. Bízunk abban, hogy a jövőben is sokat tehetünk városunk német közösségéért – zárta szavait.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink