22_03_29_erdmost_nincskep

Végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki az Érdi Járásbíróság gyorsított eljárásban

22_03_29_erdmost_nincskep

Végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki az Érdi Járásbíróság gyorsított eljárásban

Az Érdi Járásbíróság 2019. október 11-én újabb büntető ügyben hozott gyors ítéletet bíróság elé állításos eljárás keretében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. szeptember 10-én a délutáni órákban Érden egy porcelán darabbal betörte egy gépkocsi ablakát. A gépkocsiból eltulajdonított egy táskát, amelyben többek között okostelefon, informatikai eszközök és egyéb személyes dolgok voltak összesen 135.194.- Ft értékben. A bíróság a különös visszaeső vádlottat 8 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint a vádlott büntetett előélete miatt elrendelte a vele szemben korábban kiszabott 1 év 6 hónap börtönbüntetés végrehajtását, illetve megszüntette a korábbi feltételes szabadságra bocsátását. 
Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és a védője enyhítésért fellebbezett. Az ítélet nem jogerős, az eljárás a Budapest Környéki Törvényszéken, mint másodfokú bíróságon folytatódik. 

Az Érdi Járásbíróság elnöke, dr. Liziczay Sándor elmondta, hogy a bíróság elé állításos eljárásnak a lényege az, hogy az ügyészség a terheltet a bűncselekmény elkövetésétől számított rövid időn belül bíróság elé állíthatja abban az esetben, ha az ügy megítélése egyszerű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak és a terheltet a bűncselekmény elkövetésén tetten érték vagy a cselekmény elkövetését elismerte. 
Ebben az esetben akár tízévi szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény esetén is lehetőség van ezen gyors bírósági eljárás igénybevételére. A bíróság elnöke rámutatott arra, hogy az ilyen típusú gyors bírósági eljárások azt a célt szolgálják, hogy az elkövetés után rendkívül rövid időn belül sor kerüljön a büntetőjogi felelősségre vonásra. Ezt a célt szolgálja az a szabály is, hogy az ügyben a másodfokú bíróságnak két hónapon belül döntést kell hoznia.

Az áldozatvédelem fontosságát hangsúlyozva a bíróság elnöke kiemelte továbbá, hogy az ilyen típusú ügyek felhívják a figyelmet arra is, hogy nem szabad a gépkocsiban értéket hagyni különösen jól látható helyen, mert az ilyen könnyelmű magatartás megkönnyíti a bűnelkövetők helyzetét. Nagyfokú tudatossággal és odafigyeléssel az áldozattá válás azonban egyszerűen elkerülhető. 

A gyors bírósági eljárások, a rövid idő alatt történő felelősségre vonás, a jelen esetben kiszabott végrehajtandó szabadságvesztés hozzájárul ahhoz, hogy az Érdi Járásbíróság illetékességi területén kisebb számban kerüljön sor bűncselekmények elkövetésére, valamint a bíróság által megállapítható kártérítés jóvátételt jelenthet az áldozatok számára. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email