22_03_29_erdmost_nincskep

Zene: a közös nyelv

22_03_29_erdmost_nincskep

Zene: a közös nyelv

Vasárnap tartotta jubileumi koncertjét a 30 éves Érdi Kamarazenekar, de az egész hét a zene jegyében telt, a Lukin László Zeneiskola ugyanis több programot is szervezett a zene világnapja kapcsán.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész és karmester 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnökeként hívta életre a zene világnapját október 1-jén, azzal a céllal, hogy ezen a napon, illetve az azt követő héten ne csak a koncert termekben és a rádiókban lehessen akár klasszikusokat, akár modern dallamokat hallgatni, hanem utcazenészek előadásában is például vagy akármilyen más spontán fellépésen. Menuhin az 1. zene világnapján, 1975. október 1-jén úgy fogalmazott: „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”

A Lukin zenetanárai a jeles napon ellátogattak az Érdligeti Általános Iskola alsó tagozatára, ahol egy kisebb hangszerbemutatót tartottak, és közös éneklésre hívták a tanulókat. Este pedig növendékeik adtak koncertet az Epicentrum Rendezvényközpontban.

Szabóné Bán Ildikóval, a Lukin László Alapfokú Művészeti iskola vezetője az Érd FM 101.3-nak nyilatkozott a zene világnapjával kapcsolatos eseményekről. Az interjút itt is meg tudja hallgatni:


Vasárnap dr. Aradszki András köszöntőjével vette kezdetét a főleg a Lukin tanáraiból és egykori tanítványaiból álló Érdi Kamarazenekar jubileumi koncertje. Az országgyűlési képviselő előbb szóban fejezte ki elismerését a zenekar előtt, majd átadta ajándékát is: kottatartó állványokkal lepte meg a zenészeket, amire – ,mint azt korábban kiderítette – égető szükségük volt. A telt házas koncert aztán az ünneplés és a zene szeretetének bűvkörében telt: a zenészek egy képzeletbeli időutazásra csalogatták a nagyérdeműt, akik Bachtól Bartókig, Mozarttól Griegig hallgathattak bele a zenetörténet méltán népszerű és nagyszerű darabjaiba.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email