benedekeleklead_190930

160 éve született a nagy mesemondó

Százhatvan esztendeje, 1859. szeptember 30-án született Benedek Elek. A nagy mesemondóra emlékeztek hétfőn délelőtt a Kőrösi iskolában, a két éve felállított emlékoszlopnál. Benedek Elek tiszteletére idén is megrendezik a Katyika meg Matyika mesemondó versenyt, amire még lehet jelentkezni.

Ezen a szeptemberi délelőttön A só című mesével, illetve népdalokkal emlékeztek meg az alsó tagozatosok a kisbaconi születésű íróról. Maitz Ferenc iskolaigazgató a koszorúzáson azt hangsúlyozta: Benedek Elek népmeséin generációk nőttek fel.

– Meghirdetek egy iskolai versenyt: szerda reggelig gyűjtsétek össze, hányfajta mese szimbólumát, alakjait látjátok az emlékoszlopba faragva. A legjobbakat a pénteki mesemondó versenyen díjazzuk – tette hozzá az iskolaigazgató.

Benedek Elek születésnapján tartjuk a magyar népmese napját; ebből az alkalomból tizenhárom éve mesemondó versenyt indított el Nagyné Balázs Gabriella, az iskola egyik tanára. Az országos verseny fővédnöke Kóka Rozália, Magyar Örökség-díjas mesemondó.

– A népmesére való nevelés évek óta kiemelt feladatunk. A népmesék, népdalok megismertetése az alsó tagozatosokkal nagyon fontos; iskolánknak ebben már hagyományai vannak. Október 4-én, délután két órától rendezzük meg a Katyika meg Matyika mesemondó versenyt, a Parkvárosi Közösségi Házban. Illusztris vendégek foglalnak helyet idén is a zsűriben: Kóka Rozália fővédnök mellett eljön hozzánk Benedek Enikő, a mesemondó ükunokája is – mondta tudósítónknak Nagyné Balázs Gabriella.  

Bár a regisztráció a versenyre elvileg már lezárult, nagy szeretettel várják azokat a kisebb-nagyobb diákokat, akik elmulasztották az előzetes jelentkezést, ugyanis a regisztrációra lehetőség lesz a helyszínen is. Így aki szívesen mondana mesét, nincs más dolga, mint eljönni pénteken a Parkvárosi Közösségi Házba.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email