22_03_29_erdmost_nincskep

Hüse Nikolett lett a diákpolgármester

22_03_29_erdmost_nincskep

Hüse Nikolett lett a diákpolgármester

Ötödik alkalommal választották meg az Ifjúsági Önkormányzat diákpolgármesterét, -alpolgármestereit és –képviselőit. A súlyozott számítás szerint Hüse Nikolett, a Gárdonyi iskola tanulója lett a diákpolgármester 955 szavazattal. FRISSÍTVE.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szeptember 27-én, az egyhónapos kampányidőszakot követően négy középiskola diákjai szavazhattak és választották meg az ötödik Ifjúsági Önkormányzat diákpolgármesterét, -alpolgármestereit és –képviselőit.

A névjegyzékben összesen 1588 diák-választópolgár szerepelt, a szavazásra jogosultak közül 1323 diák adta le szavazatát. Az iskolákban az eredményt a szavazatszámláló bizottságok állapították meg, a leadott érvényes szavazatok számát jelöltenként beszorozták a szavazásra jogosultak létszámából képzett szorzószámmal. A bizottságok által összesített eredményekből állapították meg a választás végeredményét – ismertette a szavazás menetét Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet jegyző. 

A diákpolgármester Hüse Nikolett (Gárdonyi) lett 955 szavazattal, a diák-alpolgármesterek pedig Harkai Márton (Marianum) 934 szavazattal, Járvás Máté Kerecsen (VMG) 827 szavazattal és Máthé Szabina (Kós) 732 szavazattal. 

Mint az ünnepségen Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet elmondta, a képviselő-jelöltek közül a súlyozott szavazatok alapján az alábbi öt fiatal lett diákképviselő:
Balogh Hanna (Marianum) 999 szavazattal, Dénes Domonkos Attila (Gárdonyi) 911 szavazattal, Havril Koppány (Gárdonyi) 932 szavazattal, Maurer Réka (Marianum) 986 szavazattal és Szikszai Dzsennifer Zóra (Gárdonyi) 870 szavazattal.

Az ünnepségen T. Mészáros András polgármester kiemelte, hogy újra és újra bebizonyosodik, jó döntés volt bizalmat szavazni a fiatalságnak és elindítani az Ifjúsági Önkormányzatot. 

– A munkának mindig megvan az eredménye, ha pedig becsületesen végigdolgozza az ember egy-egy mandátum idejét, akkor a végén jól érzi magát. Érezzétek magatokat jól egész idő alatt és úgy dolgozzatok, hogy lesz eredménye a munkátoknak – fogalmazott köszöntőjében a polgármester, aki gratulációját fejezte ki az új testületnek és búcsúzott az előző Ifjúsági Önkormányzat leköszönő képviselőitől.

Lázár Evelin leköszönő diákpolgármester köszöntőjében kiemelte, hogy hasonló izgalommal várták egy évvel ezelőtt az eredményeket, miközben az akkor leköszönő Fodor Enikő szavait hallgatták. Azután pedig egy nagy IFÖ-s család tagjai lettek. 

– Egy év az Ifjúsági Önkormányzatban egyszerre sok, de ugyanakkor nagyon kevés is. Rengeteg tervvel és céllal kezdjük meg az évet. Sorban követik egymást a gyűlések, a rendezvények, az események. Aztán egyszer csak rádöbbensz, hogy már eltelt fél év, közeleg a március 15-ei ünnep, majd a tavasz után nagyon hamar itt van a nyár is, ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan kezdődik az új kampányidőszak, ami a mi mandátumunk végét jelenti. Hogy mit is adott nekünk ez az egy év az IFÖ-nek hála? Rengeteg élményt, tapasztalatot, barátságot. Reméljük a következő generáció folytatja majd a munkánkat, hiszen annyi lehetőséget rejt még Érd városa – emelte ki Lázár Evelin.

Idén harmadik alkalommal döntött az Ifjúsági Önkormányzat az Érd Diákságáért Díjról, ami annak a személynek vagy közösségnek adható, aki a diákképviselők szerint a legtöbbet tette az érdi ifjúságért. Az idei évben az elismerést Gridnyeva Szvetlana kapta, aki egyebek között játékos babasport foglalkozásokkal segíti elő a gyerekeknél a mozgás megszerettetését és a készségfejlesztést.

 

Hüse Nikolett, az új diákpolgármester az ünnepség után kérdésünkre elmondta, hogy bízott a győzelemben, nagyon sokat dolgozott érte csapatával, de ennek ellenére váratlanul érte az eredmény. 

– Sportolóként megtanultam csapatban dolgozni, szerintem nem lesz gond a következő időszakban, hiszen sosem zavart, ha más iskolák diákjaival kellett egyeztetnem. Szerintem jól  tudunk majd együttműködni a többiekkel – mondta el lapunknak a megválasztott diákpolgármester.

Harkai Márton diák-alpolgármester kérdésünkre kifejtette, hogy örül annak, hogy nem vezető szerepben kell kezdenie mandátumát az ötödik Ifjúsági Önkormányzatban, ami a Marianum számára az első megmérettetés volt. Hozzátette, hogy a következő időszak a tapasztalatszerzésről szól majd.

Járvás Máté Kerecsen tudósítónknak elmondta, hogy szerinte minden iskola csapata sokat dolgozott a kampány ideje alatt. Azt, hogy diák-alpolgármester lett, nagy sikernek tartja, hiszen így kiveheti részét az ifjúsági érdekképviseletből.

Máthé Szabina diák-alpolgármester lapunknak kiemelte, hogy tisztességes verseny zajlott, a megválasztott diákpolgármesternek pedig gratulált, mint mondta, Nikolett sokat küzdött a győzelemért. A következő év kihívásai kapcsán elmondta, hogy a négy iskola diákjai hasonló programcélokat tűztek ki maguk elé, így könnyű lesz majd a közös munka.
 

Tekintse meg az ünnepségen készült képeinket:

 

 

A délelőtti választásról korábban ezt írtuk: 

8:00

A voksolás mindegyik intézményben elkezdődött, a választás eredményét délután négykor fogják kihirdetni.

A választás menetét és az ifjúsági önkormányzat működésének szabályait alapokmány rögzíti, amely szerint valamennyi, az említett évfolyamokba járó diák szavazati joggal rendelkezik, jelölt azonban csak olyan tanuló lehet, aki nem ebben a tanévben végez az iskolában.

A diákok szavazólapokon adhatják le voksaikat; az egyiken a polgármester-jelöltek közül, a másikon 24 képviselő-jelölt közül választhatnak, természetesen úgy, hogy a diákok neve mellett az iskoláé nem szerepel.

8:10

A Vörösmarty Mihály Gimnáziumban körülbelül 630 tanuló szavaz az első, rendkívüli osztályfőnöki órán. Azok, akik később érkeznek, a könyvtárban elhelyezett urnában tudják majd leadni a szavazataikat egészen délig.

Idén sok 9. osztályos tanuló vette a bátorságot, hogy induljon a választáson, aminek többek között az lehet az oka, hogy láthatóan megnőttek a tanulók terhei, és egy 11. osztályos már nem vállal be az iskolán kívüli idejében még egy ekkora feladatot, Szilasné Mészáros Judit szerint. A jelöltek nagy része diákönkormányzati képviselő is, azaz amúgy is érdeklődik a közösség iránt, és aktívan részt vesz annak iskolai és iskolán kívüli alakításában. Az igazgató hozzátette, hogy bár ezt a kampányt idén nem tudták annyira aktívan végigvinni, a jelöltek minden egyes osztályt felkerestek, hogy bemutassák magukat és programjukat, illetve erre a célra használták a közösségi média felületeit is. 

– Iskolánk egyszer adott már polgármestert, és több képviselőt a testületekbe. Azt látják a diákok, hogy ha az ötleteiket megvalósítják, akkor azok a gimnáziumba járó tanulók számára is hasznosak lehetnek, mint pl. az uszodabérlet, amit még a kicsik is tudnak használni, vagy a szalagavatók támogatása, illetve a városnak azok a rendezvényei, amelyek az ifjúságot szólítják meg – zárta szavait Szilasné.

Haddag Nana Gréta, az iskola diákönkormányzatának titkára úgy véli, hogy a saját iskolája jelöltjeit természetesen jobban meg tudták ismerni, hiszen bementek hozzájuk az osztályfőnöki óráikra, illetve a közösségi médiában is meg lehetett nézni a kampányvideójukat.

– De én azért buzdítottam a többieket, hogy a többi iskola jelöltjeit is ismerjék meg – teszi hozzá.

Szűcs Klára Réka, az iskola diákönkormányzatának alelnöke elégedett volt a kampánnyal, mint magyarázza:

– Eléggé sikeres kampányt tudtak folytatni a képviselő-jelöltek. Minden osztályt egyenként felkerestek, elmondták, hogy milyen terveik vannak a jövőre nézve. Reméljük, hogy sokakhoz eljutottak ezek az információk.

A többi iskola jelöltjeit és programjait az iskolájukban kihelyezett plakátokról és a közösségi médián megjelent kampányvideókból ismerte meg, mert, mint mondta: 

– Fontos tudni, hogy kinek adunk egy ekkora nagy lehetőséget. 

 

8:30

Az ÉSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában 634 tanuló adhatja le a voksát 7:45-12:00 között. Akik gyakorlatra járnak, azok ma reggel 7:45-re bejöttek szavazni, aztán mehettek tovább a gyakorlataikra.

– Az Ifjúság Önkormányzatot azért tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg jó kezdeményezésnek, mert ezáltal megismertethetjük a felnövekvő generációt a demokratikus jogállam sajátosságaival, azzal, hogy egy demokrácia úgy működik, hogy bizonyos időnként az urnákhoz járulhatunk, és elmondhatjuk véleményünket. Nagyon jó, hogy ez itt kicsiben megvalósul. A diákok még nem mindig érzik ennek a fontosságát, de vannak, akik nagyon tudatosan részt vesznek ebben, és ismerik, megjegyezték a jelöltek neveit – mondta el Kaló Márk, diákönkormányzatot segítő tanár az Érd Tv kérdésére.

– A kampány alatt az öt diákképviselő-jelölt és a diákpolgármester-jelölt lázasan készült: plakátokat gyártottak, összeültek, hogy előkészítsék a programot, ezt rávezették a plakátra, végigjárták az osztályokat, bemutatkoztak személyesen, és ösztönözték a diákokat, hogy osszák meg velük véleményüket, milyen programokra szánnák az Ifjúsági Önkormányzat 10 millió forintos költségvetését – tette hozzá a pedagógus.

Veress Attila, a Kós iskola egyik képviselőjelöltje kérdésünkre elmondta: iskolájukban aktívan kampányoltak,  a többi érdi középiskolában is plakátolt a diákpolgármester-jelöltjük.
– Minden kósos diáktársunkhoz eljutott az ifjúsági önkormányzati választás híre; tudják, hogy ez miért és mennyire fontos. Úgy érzem, sikerült eljuttatnunk hozzájuk ezt az üzenetet – mondta tudósítónknak Veress Attila, aki azért indult képviselőjelöltként a választáson, mert úgy érzi: az Ifjúsági Önkormányzat tagjaként képviselni, segíteni tudja iskoláját és a többi intézmény diákságát is.

9.30

A Gárdonyi iskola csapata nagyon aktív kampányidőszakon van túl. Mint Pintérné Bernyó Piroska intézményvezető tudósítónknak elmondta, idén is jó csapat indult; bemutatkozó videót készítettek, ellátogattak a gimnáziumi osztályokba, felmérték, milyen igényeik vannak a diákoknak, amire felfűzhetik a kampányukat. Ennek során nemcsak a gimnazisták, hanem az általános iskolások képviseletében is gondolkodtak, és más iskolák diákjainak igényeit is felmérték ismeretségi körükön keresztül.

– Az aktív kampány után reménykedünk abban, hogy most, harmadszor is mi adhatjuk a diákpolgármestert, és minél több képviselőnk kerül be a testületbe – fűzte hozzá Pintérné Bernyó Piroska.

A Gárdonyi iskolában az idősebb diákok és a tanárok egyaránt nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a fiatalabb gimnazistákkal megismertessék az ifjúsági önkormányzati választás célját, menetét – azért is, hogy mire tizennyolc évesek lesznek, lássák ezt a folyamatot, és legyen gyakorlatuk a demokrácia gyakorlásában, a döntéshozatalban.

– Az idei választás jelöltjei nagyon lelkesek voltak, senkit nem kellett nógatni a jelentkezésre. Tudatosan készültek már a tavalyi tanévben is, és ők keresték meg azokat a kollégáimat, akik segítették őket, és többször is leültek tanítás után – mondta az igazgató, aki azzal zárta szavait: reméli, hogy a 296 gimnazista közül sokan éltek a lehetőséggel, és leadják, leadták ma szavazatukat.

– Nagyon jó kampányidőszakon vagyunk túl, összetartó közösséget tudtunk létrehozni, összeszokott csapattá lettünk – értékelt Veres Kristóf, a Gárdonyi egyik képviselőjelöltje.

– Sokat dolgoztunk a kampányvideón, legalább két napon át forgattunk. Együtt csináltunk mindent: az Érdi Újságban megjelent cikkeket, a plakátokat, segítettünk a polgármester-jelöltünknek mindenben – tette hozzá Kristóf, aki szerint az Érdi Ifjúsági Önkormányzat létrehozása nagyon jó kezdeményezés volt öt éve, hiszen általa a diákokból összetartó közösséget lehet kovácsolni.

10.30.

A Marianum iskolában első ízben választanak diákpolgármestert a gimnazisták. A tizedik osztályban tizenkilencen szavaznak, míg a kilencedikben huszonnyolcan voksolnak – mondta el az ÉrdMostnak Reményi Lászlóné Somlai Judit tanárnő, a tizedikesek osztályfőnöke.

– A többi iskolához hasonlóan a mi jelöltjeink is készítettek és kihelyeztek plakátokat, de elsősorban a személyes kapcsolataik útján próbáltak kampányolni házon belül és a többi iskolában is – tette hozzá a tanárnő, aki, mint mondta, a tavalyi tanévben beszélgetett az osztályával arról, miért is lehet fontos a diákjaik számára az ifjúsági önkormányzati választás.

– Tapasztalatot szerezhetnek a fiatalok arra nézvést, milyen programok szervezésébe tudnak bekapcsolódni, milyen helyzetekben tudnak javaslatot tenni. Ha jelöltjeink bejutnának a testületbe, idén elsősorban tájékozódni, tapasztalatokat szerezni mennének, és a következő évfolyamoknak aztán rutinosabban át tudnák adni ismereteiket. Most azt látják, hogy szerephez jutnak, bizonyos dolgokban megkérdezik a véleményüket, illetve lehetőséget kapnak bizonyos rendezvények szervezésére, lebonyolítására – tette hozzá a tanárnő, akitől megtudtuk azt is: bár tapasztalatlanok voltak e területen, diákjaik bátran és lelkesen bele mertek vágni az indulásba, illetve a kampányba.

– Mivel ez a legelső év, hogy indultunk a választáson, plakátokat helyeztünk ki az iskolákban, és próbáltuk bevonni magunkat az érdi diákéletbe – mondta tudósítónknak Csillag Zsanett képviselőjelölt.

– A kampány során csapatmunkában dolgoztunk. Szerettük volna a Marianum iskola jó hírét terjeszteni, megmutatni, hogy jobb diákéletet tudunk teremteni, hogy segíteni tudunk a fiataloknak. Új programokat is kitaláltunk – tette hozzá Zsanett, aki szerint nem könnyű feladat bekerülni a testületbe, de ha sikerül, érzése szerint meg tudnak birkózni a nehézségekkel, és még jobbá tudják tenni a diákok mindennapjait.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email