22_03_29_erdmost_nincskep

Újra divatba jött az anyatej

22_03_29_erdmost_nincskep

Újra divatba jött az anyatej

Tizenhatodik alkalommal rendezte meg az Érdi Védőnői Szolgálat az Érdi Anyatejes Napi Ünnepséget. Ezúttal a Duna utcai védőnők feleltek a pénteki programokért, amelyek között volt babajóga, játszószoba, ringató, csecsemő- és gyermek újraélesztési és elsősegély tanfolyam, tombola és előadás.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Szepes Gyula Művelődési Központot pénteken délelőtt hordozóból kikukucskáló, vagy épp abban szundító babák és szüleik, nagyszüleik töltötték meg. Aki már tipegett-topogott, az boldogan járta végig, és vette mustrára a terült-terülj asztalkákat, amik roskadoztak a sok gyümölcstől és süteménytől. Aki meg már nem a hordozóban csücsült, de még nem is járt, az boldogan (és nagyon szorgosan) gondoskodott róla, hogy a takarítóknak aznap már ne legyen gondjuk a színházterem felmosásával. 

– Újra divat szoptatni Érden is és országunkban is – derült ki Szakálné Dimov Mariann, az Érdi Védőnői Szolgálat vezetőjének szavaiból. – Érden nagyon jó statisztikák születtek az elmúlt időszakban, hiszen az édesanyák 63%-a a babák 3 hónapos koráig, 58%-uk féléves korig, és 50%-uk még egyéves korukban is szoptatja csecsemőjét, ami az országosnál is jobb eredmény. Nagyon büszkék vagyunk emiatt mi, védőnők is, az érdi édesanyákra.

A szakember szerint azért az anyatej a csecsemők számára a legideálisabb táplálék, mert nagyon jól hasznosítja azt a baba szervezete, jól emészthető, és közben tele van olyan védőanyagokkal, amelyek védettséget adnak, és így sokkal ellenállóbb lesz a kicsik szervezete. Emellett persze az sem elhanyagolható szempont, hogy mindig kéznél van, nem kell melegíteni, abszolút steril, és segíti az ősbizalom, az anya-baba közötti kötődés kialakulását.

Merthogy a test-test közelség, az, hogy a picik megszületésük után sokáig érezzék édesanyjuk testének melegét, szívverését, fontos szerepet játszik mindezek kialakulásában, és ezen keresztül a gyerek harmonikus fejlődésében, érzelmi intelligenciájának fejlesztésében.

Ezt igazolta Szilasi Ildikó Hermina, Afrika-szakértő is előadásában:

– Afrika 1,4 milliárd lélekszámú kontinens, de 2100-ra egyes becslések szerint a 2,5 milliárdos lakosságszámot is el fogja érni. Elképesztően nagy ott a demográfiai robbanás. Sok gyermeket vállalnak az anyák, de mégsem hallani gyereksírást, mert máshogy nevelik őket, mint itt, Európában. A gyerekeket körülbelül 2 éves korukig hordozzák gyerekhordó batyuban. Azaz az édesanyjuk testmelegében ülnek és nevelkednek, ami biztonságérzetet ad számukra. 

Egy fiatal anyuka, Dóri elmesélte kérdésünkre, hogy örül neki, hogy anyatejjel tudja táplálni a kisbabáját. 

– Most kizárólag ezzel táplálom hat hónapos koráig, de ha megy neki is és nekem is, akkor szeretném egy éves koráig még szoptatni a hozzátáplálás mellett is. Aztán meglátjuk, hogy utána fogja-e még igényelni. Szerintem ez a  legegészségesebb, a legmegfelelőbb, amire neki szüksége lehet, és nekem is a legegyszerűbb, mert bárhol, bármikor meg tudom etetni, nem kell sterilizálni. Megnyugodni, elaludni is csak így tud, szoptatás közben – tette hozzá az édesanya. 

A közönség soraiban állt egy édesapa is felesége mellett. Kisbabájuk a karjában pihent. Közben Bognár Krisztina védőnő a színpadon éppen arról beszélt, hogy az anyatejes világhét idei jelmondata: „A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik”. 

– A szoptatás ugyanis csapatmunka. Noha a szoptatásban az édesanyák szerepe elsődleges, a férjek, partnerek, családok, munkahelyek és közösségek szoros támogatásával a szoptatás sikeresebbé válhat – emelte ki a védőnő az Érdi Anyatejes Napi Ünnepségen tartott beszédében. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email