jazz_barabas_lorinc_es_birta_miki5

Jazz: a közös nyelv

Az Érdi Jazz Fesztivál szombati estéjén megtelt a múzeumkerti kocsiszín a Barabás Lőrinc Quartet – a csapat billentyűse Cséry Zoltán, basszusgitárosa Herr Attila, dobosa Mihalik Ábel – fellépésére, amit zenekar és a vendégként játszó Birta Miki jazzgitáros fergeteges koncerttel honorált.

A teltház feltehetően elsősorban nem annak köszönhető, hogy a vendégzenész, Birta Miki jazz-gitáros Érden él, hiszen ettől még nem feltétlenül ismerhetik sokan, lakunk itt ugyanis vagy 65 ezren, de ő a helyi rádióban is rendszeresen hallható, 2015 óta vezeti a JazzPresszo című műsort, ami már szerezhetett neki némi ismertséget. A jazzszeretők népes táborában persze ismerősen cseng a neve, ahogy Barabás Lőrinc zenekaráé is. Így együtt – még sosem muzsikáltak közösen – akár különlegesnek is nevezhető produkciót ígértek, amit az este sok-sok tapssal igazolt is.

Barabás Lőrinc jazztrombita-művészt, zeneszerzőt a hazai könnyűzenei élet egyik legsokoldalúbb alakjának tartják, a quartetjét az úgynevezett fúziós zene képviselőjének szokták nevezni, számos irányzatot – jazz, funk, soul, artpop – olvasztanak össze számaikban. 

Na, ezek után képzeljék el – ha nem voltak ott –, milyen lehetett, amikor egy ilyen zenekar kiegészül egy vérbeli jazz-gitárossal is, mint Birta Miki! Ahogy Barabás Lőrinc fogalmazott: én még nagyon fiatal voltam, amikor őt már hallhattam színpadon, ezért öröm nekünk, hogy ezúttal együtt zenélhetünk. Két lemezünk számai közül most úgy válogattunk, hogy a gitár kellő szerepet kaphasson a műsorban, ami ettől kicsit rockosabb lett, mint egyébként.

Birta Miki is sikeresnek tartotta ezt az alkalmi fúziót, mint mondta, már a próbák is zökkenőmentesen zajlottak, könnyen egymásra hangolódtak. De ez nem csoda, hiszen mindannyian profi zenészek, ráadásul a jazzben – mondják a hozzáértők – nem az a lényeg, hogy mit, hanem a hogyan, a műfajnak van egy közös nyelvezete, amit minden muzsikus beszél, de onnantól kezdve nagy a szabadságuk is, s így a lehetőségek végtelenek.

Tekintse meg az eseményen készült fotókat:

További cikkeink

További cikkeink

Három személyautó ütközött össze az M0-ás autóút 48-as kilométerénél, az M3-as felé vezető oldalon,
Pieronymus Kosch grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás június 24-én, 18 órakor az Érdi Galériában.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email