22_03_29_erdmost_nincskep

Jazz: a közös nyelv

22_03_29_erdmost_nincskep

Jazz: a közös nyelv

Az Érdi Jazz Fesztivál szombati estéjén megtelt a múzeumkerti kocsiszín a Barabás Lőrinc Quartet – a csapat billentyűse Cséry Zoltán, basszusgitárosa Herr Attila, dobosa Mihalik Ábel – fellépésére, amit zenekar és a vendégként játszó Birta Miki jazzgitáros fergeteges koncerttel honorált.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A teltház feltehetően elsősorban nem annak köszönhető, hogy a vendégzenész, Birta Miki jazz-gitáros Érden él, hiszen ettől még nem feltétlenül ismerhetik sokan, lakunk itt ugyanis vagy 65 ezren, de ő a helyi rádióban is rendszeresen hallható, 2015 óta vezeti a JazzPresszo című műsort, ami már szerezhetett neki némi ismertséget. A jazzszeretők népes táborában persze ismerősen cseng a neve, ahogy Barabás Lőrinc zenekaráé is. Így együtt – még sosem muzsikáltak közösen – akár különlegesnek is nevezhető produkciót ígértek, amit az este sok-sok tapssal igazolt is.

Barabás Lőrinc jazztrombita-művészt, zeneszerzőt a hazai könnyűzenei élet egyik legsokoldalúbb alakjának tartják, a quartetjét az úgynevezett fúziós zene képviselőjének szokták nevezni, számos irányzatot – jazz, funk, soul, artpop – olvasztanak össze számaikban. 

Na, ezek után képzeljék el – ha nem voltak ott –, milyen lehetett, amikor egy ilyen zenekar kiegészül egy vérbeli jazz-gitárossal is, mint Birta Miki! Ahogy Barabás Lőrinc fogalmazott: én még nagyon fiatal voltam, amikor őt már hallhattam színpadon, ezért öröm nekünk, hogy ezúttal együtt zenélhetünk. Két lemezünk számai közül most úgy válogattunk, hogy a gitár kellő szerepet kaphasson a műsorban, ami ettől kicsit rockosabb lett, mint egyébként.

Birta Miki is sikeresnek tartotta ezt az alkalmi fúziót, mint mondta, már a próbák is zökkenőmentesen zajlottak, könnyen egymásra hangolódtak. De ez nem csoda, hiszen mindannyian profi zenészek, ráadásul a jazzben – mondják a hozzáértők – nem az a lényeg, hogy mit, hanem a hogyan, a műfajnak van egy közös nyelvezete, amit minden muzsikus beszél, de onnantól kezdve nagy a szabadságuk is, s így a lehetőségek végtelenek.

Tekintse meg az eseményen készült fotókat:

További cikkeink

További cikkeink

Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán-Szolgáltatási Főosztály, Szociális és Egészségügyi Osztály pályázatot hirdet

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email