22_03_29_erdmost_nincskep

Érdi Napok: Valamiből valamit

22_03_29_erdmost_nincskep

Érdi Napok: Valamiből valamit

Mit lehet készíteni egy ócska pulóverből? Mi az a körmönfonás? Hogyan működik a szövőszék, mi fán terem a horgolás – mindezt megtudhatják azok, akik ellátogatnak a Szövőszakkör és a Guzsalyas Klub ingyenes, nyitott programjaira szeptember 9. és 15. között.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Nyitott Műhely program keretében reggel kilenc és délután hat óra között várják az érdeklődőket a Szövőszakkör tagjai. A szakkört, illetve a klubot Tamaskáné Jakab Margit vezeti, aki lapunknak elmondta: délelőtt főként az iskolai, óvodai csoportokat várják.

– Olyan dolgokat szeretnénk mutatni a gyerekeknek, amelyek egyszerűek, ők is meg tudják csinálni, ám a hétköznapokban nem találkoznak velük – gondoljunk akár csak a fonalgombolyításra. A szövőszék működtetése, a rokka hajtása is nagy élmény a gyerekeknek. Természetesen mindezt a felnőttek is kipróbálhatják. Az érdeklődőket kérjük, jelentkezzenek be előzetesen a 06(30)213-1209-es telefonszámon – így elkerülhetjük a zsúfoltságot, és mindenkinek lesz ideje, módja kipróbálni azt, amit szeretne – hangsúlyozta Tamaskáné.

– A Nyitott Műhely program hetében is megtartjuk szakköri foglalkozásainkat szerda és csütörtök délután; ezekbe is bekapcsolódhat bárki – tette hozzá az iparművész. A lakótelepi klubövezetben (Enikő u. 2/B) lévő műhelyben található szövőszékeken és egyéb eszközök segítségével többféle technikát is szeretnének bemutatni a klub tagjai. – Először is van a rongyszövés. Bontott fonalból, maradékból gyönyörű holmikat lehet készíteni, és nem kell kidobni a régi pulóvereket, elég felfejteni őket – mai, környezettudatos világunkban érdemes arra is odafigyelni, mennyi ruhaneműt, textíliát dobunk ki, holott újrahasznosíthatjuk ezeket. A kisebb szövőkereteken egy óra alatt is látványos díszeket készíthetünk.  Bemutatjuk a kártyaszövést és a körmönfonást is – ezek nagyon népszerűek szoktak lenni, nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is, mert dekoratívak, egyszerűek és nem kerülnek pénzbe. Ráadásul még a finommotorikát is fejlesztik – jegyezte meg Margit, akitől megtudtuk azt is, hogy már vannak érdeklődők, jelentkezők. – Egyszerre ketten-hárman foglalkozunk a vendégekkel a két helyiségünkben, így mindenkire tudunk majd figyelni – mondta az iparművész.

A nyílt napokon olyan dolgokat készíthetnek majd a látogatók, amelyek körülbelül egy óra alatt megvannak. Margit elárulta, egyik nap baglyot varrnak; az anyag kiszabásában is segítenek a klubtagok, és ki mit készít, azt persze haza is viheti. És hogy legyen inspiráció is, a nyitott hét keretében kiállítják a klubtagok által szőtt szőnyegeket, táskákat, a hímzéseket, egyéb használati és dísztárgyakat. Aki kedvet kap az alkotáshoz, azt örömmel látják az ősztől újrainduló szakköri foglalkozásokon szerdán és csütörtökön, és a havonta egy alkalommal, szombatonként megrendezett találkozókon.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email